We kennen het allemaal waarschijnlijk wel. Te diep in het glaasje gekeken. De volgende ochtend sta je op met gigantische koppijn en gaat het allemaal net even niet zoals je wilt. Maar wat veel mensen niet weten is dat er ook daadwerkelijk een verschil zit tussen de soorten alcoholische dranken en de effecten die ze hebben op ons lichaam. En waarom kun je soms helemaal naar de tering gaan zonder last te hebben, terwijl je de volgende keer na een drankje al een paar dagen moet bijomen? We gingen daarom voor jou op onderzoek uit om te achterhalen welke alcoholische versnapering je misschien beter even kunt laten staan.
Je leeftijd speelt een grote rol
Het is natuurlijk niet alleen het type alcohol wat je drinkt dat een rol speelt. Uiteraard heeft het er iets mee te maken. Ook de mate waarin je drinkt is een belangrijk onderdeel en wat je zeker niet mag vergeten is je leeftijd. Vroeger, toen je nog op stap ging, gooide je de ene Vodka – Red Bull na de andere Jägerbomb naar binnen. Nu heb je al moeite met een halve fles rode wijn. Dit komt met name doordat een “oudere” lever minder gemakkelijk alcohol kan afbreken. Daarnaast is het heel goed mogelijk dat je een gevoeligheid voor onder andere sulfieten opbouwt. Hierdoor kun je nog minder goed tegen de drank.
Donkere of lichte alcohol?
Een oorzaak lijkt te liggen in de kleur van de alcohol die je drinkt. Hoe donkerder de alcohol is, hoe moeilijk het is voor de meeste mensen om deze af te breken. Een Nederlands onderzoek toonde in 2017 al aan dat studenten een zwaardere kater krijgen bij donker alcohol. Dit komt volgens de onderzoekers met name door het fermentatieproces. Gedurende het fermentatieproces ontstaan namelijk chemische stoffen, en hoe meer chemische stoffen, hoe zwaarder jouw kater.
Doorgewinterde alcoholisten weten er alles van
Als alcoholist moet het natuurlijk wel een feestje blijven, al die drank. Hoe dronken je er ook van wordt, het is echt geen pretje om iedere dag met een bonkend hoofd rond te lopen. De meeste alcoholisten gaan dan ook voor dranken die niet of nauwelijks getint zijn van kleur, maar wel veel alcohol bevatten. Denk maar eens aan wodka of jenever. Deze dranken zijn gemakkelijker te verwerken voor je lichaam, waardoor het een minder grote kater zal geven.
Sterk afhankelijk van de hoeveelheid alcohol
Natuurlijk is het ook sterk afhankelijk van de hoeveelheid alcohol die je inneemt. Als je maar een beetje donkergetinte alcohol neemt maar voor de rest alleen maar licht getinte alcohol, dan zul je veel meer last krijgen van de licht getinte alcohol.
Ook suiker heeft een grote invloed
Het drinken van mierzoete cocktails, die je net als vroeger met gemak achterover blijft slaan, is ook geen optie om een kater tegen te gaan. Sterker nog: in de meeste gevallen zal je kater er alleen maar erger van worden. Dit komt doordat alcohol door je lichaam sowieso al als suiker gezien wordt. Je zet dan ook je lever flink aan het werk met het drinken van alcohol, laat staan wanneer je dit ook nog eens in een mierzoete variant gaat drinken. Cocktails zijn dan ook niet per se aan te raden wil je katers proberen te voorkomen.
En koolzuur maakt het nog erger
Champagne, Cava en Prosecco. Je hebt waarschijnlijk wel eens van deze heerlijke alcoholische versnaperingen gehoord. Een belangrijke overeenkomst? Ze bevatten koolzuur. Net zoals de gemiddelde cocktail of mix. Koolzuur werkt namelijk behoorlijk slecht op ons lichaam, zeker in combinatie met alcohol. Koolzuur zorgt er namelijk voor dat de opening tussen maag en dunne darm ontspant. Hierdoor komt de drank sneller in je darmen en wordt het dus ook sneller opgenomen in je bloed. Uitkijken dus!
Deze drankjes laat je het beste staan als je geen zin hebt in een kater
Dus, even voor de duidelijkheid. Ieder mens reageert anders op alcohol, maar over het algemeen valt er een duidelijke lijn te trekken als het gaat om de katers. Want een avondje doorhalen met vrienden is leuk, die koppijn de volgende dag zeker niet. Het is dan ook af te raden om de volgende drankjes te drinken, wil je de volgende dag nog enigszins fris en fruitig op kunnen staan:
- tequila
- bier
- wijn
- champagne
- whisky
- rum
- cognac
Zoals we al eerder aangaven. Iedereen reageert anders op alcohol. Dit kan onder andere te maken hebben met je leeftijd, maar ook zeker met de mate waarin je je lever al gepest hebt. Zorg er in ieder geval altijd voor dat je voldoende water blijft drinken. In principe zou je, als je het écht goed wilt doen, twee glazen water per alcoholische versnapering moeten drinken. Of je dat doet, dat is natuurlijk aan jou.
Plaats een reactie