Als jij van gezond eten houdt, heb je beslist ook van de avocado gehoord. Maar wat is nu precies een avocado en waar komt deze vandaan. Is een avocado inderdaad zo gezond als je wel eens hoort of is dat een fabel? Past een avocado eigenlijk wel in een dieet, er zit immers behoorlijk veel vet in. Kortom, er is genoeg te vertellen en te weten over dit bijzondere voedingsmiddel.
Wat is een avocado?
Eigenlijk maakt het weinig verschil uiteraard, maar avocado is fruit en geen groente zoals vaak wordt gedacht. Om het ingewikkeld te maken wordt het soms wel bij de groente gerekend en eten we het ook op die manier. De avocado groeit aan de avocado-boom in tropische streken. Er zijn diverse soorten en de grootste kunnen wel 2 kilo wegen. Gedurende het hele jaar kan je verse (geïmporteerde) avocado’s kopen. Vandaag de dag worden ze overal ter wereld in tropische streken gekweekt. Oorspronkelijk komen ze uit Midden- en Zuid-Amerika.
Wat zit er in een avocado?
Ongeveer 30% van een avocado bestaat uit vet. Er zitten ook behoorlijk veel calorieën in deze bijzondere vrucht. Een gemiddelde avocado bevat net zoveel calorieën als 25 opscheplepels broccoli. Dat is toch iets om over na te denken, zou je zeggen. Maar een avocado met 35 gram vet bevat maar liefst 31 gram onverzadigd vet en dat is uitstekend voor je lichaam.
Een avocado heeft ook veel voedingswaarde en geeft de energie maar langzaam af aan het bloed. Een lage glycemische index wordt dat genoemd. Als je avocado eet, blijf je dus langer een voldaan gevoel houden. Daarnaast zit deze bijzondere vrucht echt tjokvol met goede voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. Suiker zit er weinig in. Een avocado past derhalve in een dieet mits je rekening houdt met de calorieën.
Medische claims
Als je op het internet kijkt, zal je ontdekken dat er vele positieve effecten aan de avocado worden. toegeschreven. Dat gaat van het tegengaan van veroudering tot het mogelijk verminderen op de kans dat je kanker krijgt. Wat moet je daar nu van denken? In de eerste plaats, er is geen bewijs dat de avocado alle claims kan waarmaken die je soms leest. Wat wetenschappers echter wel met zekerheid kunnen zeggen, na veel onderzoek, is dat onverzadigde vetten de kans op hart- en vaatziekte verminderen. Hetzelfde geldt voor antioxidanten (vitamines, mineralen, etc.) met betrekking tot kanker. Garanties zijn er dus beslist niet, maar dat avocado goed voor je is, staat vast.
Hoe eet je avocado?
Inmiddels weet je dus dat avocado’s gezond zijn, maar zijn ze ook lekker? Uiteraard is dat een kwestie van smaak, maar ze zijn in ieder geval wel veelzijdig. Het meest bekend zijn avocado’s in de guacamole. Wellicht dat je hier de smaak van kent. Maar er zijn ook diverse andere opties, wat dacht je van:
- uit het handje
- gevulde avocado’s
- smoothies
- ijs
- op brood
- salades
In ons land wordt avocado als smeersel op brood steeds populairder. Probeer het maar eens en combineer het met gezond beleg zoals geitenkaas en tomaat. Je zal niet weten wat je proeft.
Avocado’s en het milieu
Ons land is een van de grootverbruikers van avocado’s. Met zijn allen peuzelen we zo’n 40 miljoen kilo per jaar op in diverse gerechten. Goed voor ons, maar wellicht voel je de bui al hangen. Vanwege de enorm toegenomen vraag en de aantrekkelijke prijzen verdwijnen er waardevolle bossen in tropische gebieden. Een avocadoboom lust daarbij ook nog wel een slokje en verbruikt daardoor kostbaar water in gebieden waar dat al te weinig voorkomt. Let er bij het kopen van een avocado dan ook eens op in hoeverre deze op een milieuvriendelijke wijze is gekweekt.
Bekijk ook:
Plaats een reactie