Chili con Carne. Iedereen heeft het ooit wel een keer gegeten. Je hoeft er niet dol op te zijn, maar gezond is het zeker wel. Heb je altijd al willen weten waar chili con carne nou precies vandaan komt? Ben je benieuwd naar lekkere nieuwe chili con carne recepten of wil je gewoon meer leren over de Mexicaanse en Amerikaanse keuken? Dan is dit artikel ook voor jou zeker het lezen waard.
Waar komt Chili con Carne vandaan?
De naam van dit wereldwijd bekende gerecht doet vermoeden dat het uit een Spaanstalig land afkomstig is. En ergens is dat ook zeker waar. Maar aan de andere kant toch ook weer net niet. De eerste beschrijvingen, die tot op dit moment bekend zijn, zijn afkomstig uit het begin van de 19de eeuw. De oorsprong van het gerecht zou liggen in het grensgebied tussen de Verenigde Staten van Amerika en Mexico. Daarnaast zijn de vroegst daterende gegevens, gegevens van het Amerikaanse leger. Zij zouden dit gerecht hebben gegeten, ergens in de negentiende eeuw in de staat Texas.
Waar bestaat Chili con Carne uit?
Chili con Carne staat, letterlijk vertaald, voor chili met vlees. Het is een stoofpot van vlees en chilipepers. Dat is de traditionele Chili con Carne. Eentje die we niet zo snel zouden bedenken. Want over het algemeen eten wij Nederlanders onze Chili toch echt met kidneybonen. In het traditionele recept van Chili con Carne wordt ook gebruik gemaakt van knoflook, uien en komijn. De toevoeging van bonen of tomaten is in veel gevallen vrij normaal, maar is niet een vereiste voor Chili con Carne.
Wat is de lekkerste Chili con Carne?
Het is natuurlijk niet aan ons om te zeggen wat de allerlekkerste Chili con Carne is. Dat is iets wat volledig te maken heeft met smaak. Maar er zijn tal van heerlijke varianten op de standaard Chili. Door veel verschillende dingen te proberen kom je er vanzelf achter welke variant van Chili con Carne het beste bij jou past. Want het is natuurlijk ontzettend belangrijk dat je van je eten kunt genieten!
Is er ook Chili con Carne zonder vlees?
Zeker. Ook aan de vegetarische mensen is gedacht. Chili con Carne is er ook zonder vlees. Alhoewel het dan natuurlijk geen Chili con Carne meer heet. We passen simpelweg het woordje “con” aan voor “sin”. Oftewel Chili sin Carne, vertaald vanuit het Spaans betekend dit Chili zonder vlees. En een chili zonder vlees hoeft absoluut niet onder te doen voor een chili met vlees.
Bereidingstijd van Chili con Carne?
Het maken van Chili con Carne is een beetje afhankelijk van de toevoegingen en variaties die je gebruikt. Een standaard Chili kun je binnen een halfuurtje zeker klaar hebben. Tijd om te smikkelen en te smullen.
Wat kan ik toevoegen aan een Chili?
In principe is het voordeel van een chili dat je er werkelijk alles aan toe kunt voegen. Van fruitsoorten als ananas, perzik en mango tot koriander en laurier. Alles is mogelijk in een chili. Daarnaast kun je zelfs de kidneybonen in een chili vervangen door bijvoorbeeld sperziebonen, aardappels en rijst. Denk er in ieder geval wel even aan of het je daadwerkelijk lekker lijkt om deze zaken toe te voegen. Want na die tijd in de keuken wil je toch ook graag even genieten van je eten.
Duik de keuken in, we gaan koken!
De standaard Chili con Carne
Ingrediënten:
Voor een standaard chili con carne met bonen voor twee personen heb je de volgende ingrediënten nodig:
- Kidneybonen (1 blik)
- Chilisaus (1 eetlepel)
- Rundergehakt (250 gram)
- Olijfolie (1,5 eetlepel)
- Een halve ui
- Anderhalve paprika
- Een half teentje knoflook
- Een half bouillonblokje
- Twee tomaten (gesneden in blokjes)
Hoe maak ik het?
Allereerst is het belangrijk om het gehakt rul te maken door deze te bakken in een pan. Doe de olijfolie in de pan en voeg het gehakt toe wanneer de olie warm is.
Wanneer het gehakt rul is kun je de ui, paprika en knoflook toevoegen. Laat het geheel een paar minuutjes bakken.
Na een paar minuten kun je weer verder. We gaan nu het bouillonblokje toevoegen. Om het jezelf, en het eten, zo gemakkelijk mogelijk te maken is het handig om het bouillonblokje boven de pan te verkruimelen. Daarnaast kun je nu ook de chilisaus en de tomatenblokjes toevoegen aan het eten.
Nu is het een kwestie van lekker pruttelen. Zorg ervoor dat het eten kookt en laat het dan 10 minuten pruttelen. Zet vooral geen pan op de deksel, het is namelijk de bedoeling dat het wat verder indikt.
Als laatste, na deze 10 minuten, is het de taak om de kidneybonen toe te voegen aan het eten. Wanneer je deze zou meekoken zouden ze inmiddels al lang kapot gegaan zijn. Laat het een paar minuutjes mee pruttelen op zacht vuur.
Eet smakelijk!
Varianten op de standaard Chili con Carne
Natuurlijk zijn er ook tal van varianten op de standaard Chili con Carne. Voor sommigen heb je zelfs niet eens een ander recept nodig! Wat dacht je bijvoorbeeld van enchilada's met Chili con Carne vulling? Het enige wat je extra nodig hebt is wat rauwkost, tortilla wraps en kaas. Ideaal toch?
Daarnaast is er ook een variant met kip in plaats van gehakt. Super lekker natuurlijk ook! Uiteindelijk blijft het grootste gedeelte van het gerecht hetzelfde. Wel raden we je aan om kippendijen te gebruiken in plaats van gewone kipfilet. Door kipfilet toe te voegen wordt de kip namelijk vrij droog.
Voor ieder wat wils
Dankzij het feit dat Chili con Carne op zoveel verschillende manieren te maken valt is er altijd wel een gerecht dat bij jou past. Of je hem nu graag helemaal vegetarisch eet, Chili Sin Carne, of juist met andere soorten vlees of gevogelte. Daarnaast kun je ook de bonen vervangen door bijvoorbeeld rijst of peulvruchten. Kortom, Chili con Carne kun je altijd eten! Ook als je geen zin hebt in een bepaald onderdeel van het gerecht.
https://www.youtube.com/watch?v=p3LrGGJALh4
Bekijk ook:
Plaats een reactie