Misschien doet de gedachte aan een etenswaar dat voornamelijk uit bloed bestaat jou niet echt watertanden. Toch vind je over de gehele wereld gerechten waar bloed in verwerkt is. Dat is ook logisch, omdat er vroeger na de slacht zo min mogelijk werd weggegooid. Ook voor het bloed werd dan een bestemming gevonden. Of deze producten met bloed echt lekker zijn? Dat moet je zelf maar eens proberen.
1. Bloedworst
Dat heb je vast wel eens gegeten, in ons land of over de grens. Het hoofdbestanddeel is inderdaad bloed, meestal van een varken, maar van een rund kan ook. Het bloed wordt gemengd met vet, kruiden, spek en vulmiddelen zoals granen. Meestal wordt bloedworst gebakken gegeten. In Engeland wordt dit gerecht black pudding genoemd. Dan weet je tenminste wat je krijgt als je dat besteld.
2. Bloedtofoe in China
Ben je overtuigd vegetariër en bestel je om die reden soep met tofoe in China? Het is dan een goed idee om even te checken hoe de tofoe in je soep eruit zit. Is die erg donker dan bestaat de kans dat je bloedtofoe voorgezet hebt gekregen. De Chinezen laten namelijk tofoe bloed opzuigen van een kip, eend of varken en maken daar dan een pittig soepje van. Toch maar iets met groente kiezen dan?
3. Blodplattàr
Het ziet eruit als een pannenkoek, maar de naam zegt al iets, al is die in het Fins. Het basisbestanddeel is dus inderdaad bloed van na de slacht. Het wordt luchtig opgeklopt met toevoeging van bloem en uien. Daarna worden er pannenkoeken van gebakken van ongeveer 1 centimeter dik. Misschien vraag jij je af waar je in Finland nu op moet letten als je iets bestelt. De Finnen eten deze lekkernij bij het ontbijt en doen er jam overheen. Van de combinatie jam met uien zal je vast opkijken.
4. La sanquette
Als je een beetje goed bent in het Frans heb je meteen door waar het hier om gaat. Het is beslist bijna het meest eenvoudige gerecht in deze lijst al had je dat vast niet gedacht van de verfijnde Franse keuken. Het gaat als volgt. Meteen na de slacht (pluimvee maar ook varken) gebruik je het vrijgekomen bloed. Je doet er een scheutje azijn doorheen en begint te kloppen tot het bloed goed is gestremd. Daarna als pasteitjes bakken en warm opeten. Geen idee wat jij er van vindt.
5. Czernina
Dit soepje is erg populair in Polen en het klinkt ook best vrolijk. Maar omdat het in deze lijst voorkomt, snap je het al. Na de slacht van de eend wordt het bloed gebruikt samen met de maag, voeten, botten en alles wat er niet direct gegeten kan worden. Daarmee wordt een pittige bouillon gemaakt, waar wat kruiden aan worden toegevoegd. Na het zeven van de oneetbare onderdelen worden er noedels aan toegevoegd. Het is typisch zo’n recept waaruit blijkt dat in de traditionele Poolse keuken alles werd gebruikt. In hoeverre dat lekker is? De Polen vinden duidelijk van wel.
6. Tet cahn
Het kan nog veel exotischer, want nu zitten we ineens in Vietnam. Daar eten ze dit gerecht dat gemaakt is van rauwe bloedworst gecombineerd met gekookt vlees en wat groente. Op een plaatje ziet het er beslist mooi uit. Het bloed in het originele recept dient te komen van pas geslachte eenden. Maar gelet op de beschikbare hoeveelheid wordt ook varkensbloed gebruikt. Daarvoor moeten we je hier serieus waarschuwen. In het bloed van varkens zitten veel ziekteverwekkers die ook voor mensen problemen kunnen opleveren. Ieder jaar zijn er meldingen van toeristen die ernstig ziek worden na het eten van dit gerecht. Gewoon niet doen dus.
7. Zwarte worst
De Fransen zijn nu eenmaal eigenwijs, dus is hun bloedworst anders dan elders in Europa. De zwarte worst is namelijk zoet, omdat deze behalve varkensbloed ook fruit bevat. Bakken doe je deze worst ook niet, want zwarte worst moet gepocheerd worden. Fransen maken het ook nooit simpel. Deze worst eet je meestal met gekookte aardappelen en je drinkt er bier bij in plaats van wijn. Wellicht klinkt bier toch het meest aantrekkelijk, als je dan de rest mag laten staan. Zwarte worst wordt door de Fransen boudin noir genoemd.
8. Bloedlolly’s
Dat klinkt wellicht als een macaber grapje in een boek over vampieren. Het is echter realiteit in Taiwan waar je deze overal bij kraampjes op straat kan kopen. Ze worden gemaakt met plakrijst die wordt gekookt in bloed. Daar gaat wat soja poeder op en enkele smaakversterkers. De rijst wordt in rechthoekige blokjes gesneden en dan op een stokje geplaatst. Het eindproduct ziet eruit als een zwart korrelig ijsje. Kinderen in Taiwan zijn er -naar verluidt- dol op. Vind je dat vreemd? Wellicht moet je dan een nadenken over hetgeen we in ons landje aan bijzondere zaken eten. Wat dacht je om te beginnen van rauwe, zoute vis?
9. Sudae
Nu denk jij waarschijnlijk meteen aan een ijscoupe van McDonalds, maar die heet sundae. De Sudae komt uit Korea en ziet er beslist anders uit. Het is wederom typisch een gerecht waarbij traditioneel zoveel mogelijk werd gebruikt van een geslacht varken. Stukjes varkensdarm worden gevuld met aardappel en bloed. Ze worden aan stokjes geroosterd tot deze knapperig zijn. Het lijkt echt op een saté die we allemaal kennen en vrijwel allemaal waarderen. Maar hoe het smaakt?
10. The real stuff
Ben jij een liefhebber en durf je daar voor uit te komen? Dan is er geen reden om ingewikkeld te doen met de bovengenoemde gerechten. Ga op zoek naar het echte werk in Oost-Afrika. Daar wonen de Masai, wellicht de meest bekende veehouders ter wereld. Een ontbijt is snel gemaakt als je daar het bloed van je koeien voor gebruikt. Even een sneetje in een ader, net diep genoeg zodat het dier er geen last van heeft en klaar. Je kan het puur drinken of mengen met de nog warme melk van een koe. Maar weinig toeristen durven het daadwerkelijk aan om een slok te nemen. Overigens zijn koeien voor de Masai hun belangrijkste bezit en weten zij beter er mee om te gaan dan in het westen gebeurt.
En de boeren zijn gek op passerende Masai met al hun ziektes die ze meenemen en overdragen aan het vee. Dat niet durven is omdat je er voor gewaarschuwd word om het niet te doen.