Leuke weetjes over Mars 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Leuke weetjes over Mars

Sinds kort staat de Marsrover Perseverance op Mars. De robotwagen van NASA gaat onderzoek doen, zodat we nog meer over Mars kunnen leren. Maar, wat weten we nu al over de rode planeet? In dit artikel zetten we een aantal leuke weetjes over Mars voor je op een rij!

Mars is vernoemd naar de Romeinse god van de oorlog. De rode kleur van Mars deed de romeinen denken aan bloed, en daarom kreeg de planeet deze naam.

Mars is vanaf de zon gezien de vierde planeet van ons zonnestelsel. De rode planeet ligt tussen de Aarde en Jupiter.

Mars ligt 227.940.000 kilometer van de zon af. In vergelijking: de Aarde ligt 149.600.000 kilometer van de zon af.

De afstand tussen onze planeet en de rode planeet hangt af van het moment. De kleinst gemeten afstand tussen de twee is ongeveer 54.6 miljoen kilometer.

Leuke weetjes over Mars 20

Bekijk ook:
Leven op Mars dichterbij door onderzoek

Leuke weetjes over Mars

De planeet is relatief klein. Mars is namelijk de op één na kleinste planeet van ons zonnestelsel. De diameter van Mars is 6.796 kilometer. De diameter van de Aarde is bijna twee keer zo groot, die is namelijk 12.756 kilometer.

Het oppervlak van Mars is ongeveer net zo groot als het landoppervlak van onze planeet. De Aarde mag dan wel veel groter zijn, doordat onze planeet veel water bevat, hebben de twee planeten wel ongeveer even veel landmassa.

Het verschil in grootte tussen de Aarde en Mars is goed te zien als je de volume van de twee planeten vergelijkt. Het volume van Mars past namelijk ruim zes keer in de volume van onze planeet.

Op Mars staat een van de grootste vulkanen van ons zonnestelsel. De vulkaan is maar liefst 21 kilometer hoog en is daarmee bijna tweeënhalf keer groter dan de Mount Everest, de hoogste berg van onze planeet. De vulkaan, die Olympus Mons heet, zou qua oppervlak bijna heel Duitsland kunnen bedekken.

Op Mars staat ook een van de grootste gebergtes van ons zonnestelsel, namelijk de Valles Marineris. Het gebergte is maar liefst 4000 kilometer lang, 200 kilometer breed en 7 kilometer diep.

Leuke weetjes over Mars 21

Bekijk ook:
Mysterieuze wolken op Mars

Leuke weetjes over de leefomstandigheden op Mars

Mars draait in 687 dagen om de zon. Een “jaar” op Mars is daarmee bijna twee keer langer dan een jaar op aarde.

Een jaar op Mars duurt dus veel langer, maar de dagen zijn ongeveer net zo lang als die op onze planeet. Een dag op Mars duurt ongeveer 24 uur en 40 minuten.

Mars kent ook seizoenen. Net zoals op Aarde, heeft ook Mars een lente, zomer, herfst en winter. Omdat de jaren op de rode planeet langer duren, zijn de seizoenen daar ook veel langer.

Het is relatief koud op Mars. De gemiddelde temperatuur is zo'n -63 graden. Het kan daarnaast nog veel kouder zijn, zo ligt de laagst mogelijke temperatuur rond de -140 graden. De hoogst mogelijke temperatuur ligt rond de 30 graden.

De zwaartekracht op Mars is ook anders dan we gewend zijn op aarde. Op Mars is de zwaartekracht zo'n 63 procent minder dan hier. Dat betekent dat je dus veel hoger kan springen op de rode planeet. Hierdoor zou je ook minder wegen, als je op Mars op de weegschaal gaat staan.

De atmosfeer op Mars is ook heel anders dan op aarde. De luchtdruk op Mars is ongeveer 1 procent vergeleken met de luchtdruk op aarde.

Op Mars kunnen mensen niet rondlopen zonder pak. De leefomstandigheden op de rode planeet zijn erg vijandig voor mensen (en andere levende wezens). Het is er te koud en de luchtdruk is te laag. Met een functionerend ruimtepak is het goed te doen, maar zonder pak zou je binnen enkele minuten sterven.

Leuke weetjes over Mars 22

Bekijk ook:
Mars in 4K

Leuke weetjes over water op Mars

De rode planeet was niet altijd een grote stoffige en rode boel, maar was ooit bedekt met zeeën, oceanen, meren en rivieren. Er was dus (veel) water op Mars. Moeilijk voor te stellen, als je nu de beelden van de planeet bekijkt!

Er is nog steeds water op de planeet. Dat water bevindt zich grotendeels op de polen van Mars, in de vorm van ijs.

Het is een gebruikelijke regel voor wetenschappers; zonder water is er geen leven mogelijk. En, omdat er dus water is gevonden op Mars, is er mogelijk ook leven op de planeet aanwezig. Verwacht alleen geen marsmannetjes, maar eerder kleine microscopische levende wezentjes.

Leuke weetjes over Mars 23

Leuke weetjes over de manen van Mars

Mars heeft twee manen. Deze heten Phobos en Deimos. De naam Phobos is afkomstig uit de Griekse en Romeinse mythologie. Phobos was de zoon van Mars en Venus, en hij was dus de personificatie van angst. Deimos staat weer voor paniek. Volgens de oude verhalen verschenen de zonen Phobos (angst) en Deimos (paniek) samen met hun vader, de oorlogsgod, op het slagveld.

Phobos staat dus voor angst, maar de maan zal ook behoorlijk in paniek zijn. Phobos heeft namelijk een bijzondere vorm en daardoor maakt hij ook ongebruikelijke bewegingen door de ruimte. Hierdoor komt de maan steeds dichter bij Mars, waardoor een inslag met de rode planeet onvermijdelijk is. Tenminste, als de maan niet eerst uit elkaar spat, want de kans is nog groter dat de maan uit elkaar wordt getrokken door de zwaartekracht. Geen prettig vooruitzicht dus voor de kleine maan.

Phobos en Deimos zijn twee van de kleinste manen van ons zonnestelsel. Phobos heeft een diameter van ongeveer 22 kilometer en de diameter van Deimos is iets minder dan 13 kilometer. Ter vergelijking: de diameter van onze maan is maar liefst 3476 kilometer. Onze maan is daarmee zeker het grotere zusje.

Leuke weetjes over Mars 24

Bekijk ook:
Is er buitenaards leven op Venus?

Leuke weetjes over de Perseverance Marsrover missies

De Nederlandse vertaling van het woord Perseverance is “volharding”

Op 30 juli in 2020 werd de Perseverance gelanceerd vanaf onze planeet. De rover landde met succes op 18 februari 2021 op Mars. Nu gaat Perseverance onderzoek doen naar Mars.

Dit moet je weten over de missie van Perseverance:

  1. Perseverance gaat op zoek naar tekenen van leven op Mars. De rover gaat uitzoeken of er vroeger leven was op de planeet.
  2. De rover is geland op een plaats waar mogelijk leven was. Perseverance is geland in de Jezero krater. Ongeveer een drieënhalf miljard jaar geleden was daar een rivier. En waar water was, was mogelijk ook leven!
  3. De Perseverance verzamelt items van Mars die terug naar de aarde moeten. De rover gaat allerlei samples verzamelen en die moeten ooit met een andere missie weer opgehaald worden.
  4. Perseverance gaat proberen zuurstof te produceren vanuit de atmosfeer van Mars. Dit zou van pas kunnen komen bij toekomstige missies met mensen.
  5. Perseverance gaat onderzoek doen naar het weer, het klimaat, de stof en de straling op Mars. Data die ook van pas kan komen bij toekomstige missies op Mars.
  6. Perseverance heeft onder meer 19 camera's, twee microfoons en een mini helikopter en andere sensoren voor onderzoek. Met de helikopter is onlangs de eerste helikoptervlucht ooit op Mars gemaakt. Beelden van de vlucht kan je zien op de onderstaande video van NASA:
Deel dit bericht
Read later
Nick

Hey, ik ben Nick. Ik heb een passie voor films, televisieseries, schrijven, lezen, games, politiek, sport en social media. Als Trendwatcher zal ik vooral de focus op deze onderwerpen leggen. Ooit hoop ik nog een boek te schrijven, maar voor nu blijft het vooral bij artikelen voor websites. Veel leesplezier gewenst!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

6.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.