Of een sportfilm succesvol wordt, laat zich lastig voorspellen. Toch komen er een aantal vaste ingrediënten terug bij de kaskrakers in dit genre.
Een onverwacht succes
Een van de meest illustrerende voorbeelden van een sportfilm die onverwachts een ongekende financiële voltreffer werd is Rocky. De film mag nu een ware klassieker worden genoemd, maar het succes kwam destijds uit de lucht vallen. Volgens Superguide heeft deze legendarische boksfilm meer dan tweehonderd keer zijn eigen budget terugverdiend. Sylvester Stallone, die op dat moment nog relatief onbekend was bij het grote publiek, schreef het scenario zelf en ging vervolgens filmstudio’s langs met de voorwaarde dat hij de hoofdrol op zich mocht nemen. Na lang zoeken vond hij uiteindelijk een studio die akkoord ging, al was dat wel met een laag budget. Dat de film uiteindelijk tien Oscarnominaties mocht bijschrijven, had waarschijnlijk zelfs Stallone niet aan zien komen. Na het succes van de eerste films verschenen er nog maar liefst zes Rocky-films. En daar blijft het wellicht niet bij. Volgens Filmtotaal heeft Stallone in ieder geval nog plannen klaarliggen voor een nieuwe film.
Succesvolle sportfilms hebben overeenkomsten
Een film kan dus altijd een hit worden, zelfs als kenners het tegendeel voorspellen. Uit onderzoek van Betway blijkt echter dat veel van de meest succesvolle sportfilms een aantal zaken met elkaar gemeen hebben. Door de beste 50 sportfilms op IMDb onder de loep te nemen, kwamen zij tot een aantal ingrediënten voor een ideale sportfilm. De top drie van deze lijst bestaat uit The Blind Side, Jerry Maguire en Million Dollar Baby. Niet de minste films dus, zeker als je bedenkt dat de top 10 in dit genre goed is voor een opbrengst van 1,6 miljard euro.
De drie ingrediënten
Het eerste ingrediënt wat tot succes zou moeten leiden is realisme. Om de juiste gevoelens bij de kijker op te roepen, moet een film geloofwaardig zijn. Het is ongetwijfeld geen toeval dat 31 van de 50 films gebaseerd zijn op waargebeurde feiten. Een ander terugkerend aspect van sportfilms die hoge ogen gooiden is dat ze een sterk verhaal en een overtuigende held hebben. Er moet een bepaalde spanningsboog in zitten en zeker geen samenvattingen van hoogtepunten zijn. Hoewel we dus blijkbaar zeker de nodige tegenslagen willen zien, moet de afloop wel goed zijn. Het eerder genoemde onderzoek wijst uit dat de kijker uiteindelijk toch het liefst iets te vieren heeft. Zeker films die (deels) gebaseerd zijn op een waargebeurd verhaal hebben over het algemeen een gelukkig einde. De reden laat zich raden: weinig mensen horen van de sporters die het niet ver schoppen.
Probeer het zelf uit
Wil je zelf de proef op de som nemen? Je kunt dit doen blindelings een sportfilm uit te zoeken en aan te zetten, bijvoorbeeld uit dit lijstje van Filmvandaag. Sinds kort kun je zelfs gratis Netflix kijken. Vervolgens kun je vastellen hoeveel van de genoemde ingrediënten terugkomen in de film én checken hoe succesvol deze was. Wellicht geldt het recept zelfs wel voor films in alle genres.
Plaats een reactie