Duik in de wereld van horror met 'The Exorcist Believer': Waarom we ons laten meeslepen door angst en fascinatie
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Waarom kijken we zo graag naar horror?

Momenteel is “The Exorcist Believer” te zien in de bioscopen, het huiveringwekkende vervolg op “The Exorcist”. Deze film, geïnspireerd door het beklemmende verhaal dat oorspronkelijk werd geschreven door William Peter Blatty, belooft een intensieve horrorervaring, waarbij je de rillingen over je rug voelt lopen. Maar waarom kijken we zo graag horror? Waarom laten we ons vrijwillig onderdompelen in een bad van angst?

Onze duistere kant

Ieder mens heeft een duistere kant. Aan de ene kant kijk je weg als je na een heftig ongeluk een persoon op de weg ziet liggen, maar je kunt het niet laten om er toch een glimp van mee te pakken, en daar ben je niet alleen in hoor, anders bestonden er geen kijkersfiles. De dood is onontkoombaar, en daarom fascinerend. We weten dat Magere Hein ons allemaal komt halen, het is alleen de vraag op welke creatieve manier hij ons naar de andere kant brengt. Scriptschrijvers en auteurs geven deze angstige nieuwsgierigheid vorm en creëren de griezeligste films en boeken.

Bekijk ook:
Dit zijn de engste plekken op aarde

Horror als vermaak

In de uitermate populaire filmreeks Saw zien we hoe mensen op een sadistische manier aan hun einde komen. In Paranormal activity maken we kennis met klopgeesten en demonen. De reden dat deze films als warme broodjes over de toonbank gaan is niet zo gek.

Er bestaan seriemoordenaars. Je leest er graag over, maar je hebt ze liever niet in de buurt. Een demon in je huis is evenmin welkom, maar het idee intrigeert wel, is er dan toch iets na de dood?

Het kan ons ook overkomen, dat idee is de kracht van van het horrorgenre. We worden graag bang gemaakt. Het relativeert de sleur van het dagelijkse leven. Daarbij hebben we allemaal wel eens een sadistische of abnormale gedachte. Deze krijgen vorm in entertainment, want die irritante medereiziger in het echt voor de trein gooien om te kijken hoe zijn ledematen door de lucht vliegen is natuurlijk geen goed plan.

Bekijk ook:
13 Filmtips voor Halloween

Angst is goed voor je brein

Volgens verschillende onderzoeken schijnt een angst een positief effect op je brein te hebben, mits gedoseerd uiteraard. De adrenaline dat vrijkomt tijdens het kijken van een horrorfilm zet je op scherp, wat goed is voor je hersenen. Het gevoel van opluchting als de film is afgelopen, of als je ongeschonden uit een achtbaan stapt voelt euforisch, en daar doe je het voor. Mensen die in een echte levensbedreigende situatie hebben gezeten zeggen allemaal dat ze het leven daarna meer zijn gaan waarderen, dat ze intenser leven. Dit is in mindere mate vergelijkbaar.

Kortom, we kijken graag naar horror omdat we geconfronteerd willen worden met onze angsten. Dus pak dat goede boek, kijk die enge film of speel een survival-horrorgame. Soms is het gewoon heerlijk om even lekker te griezelen.

Poll Kijk jij graag naar horrorfilms?

Ja, ik hou van de spanning28.6%
Soms28.6%
Zelden19%
Nee, niets voor mij!23.8%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.