Wist je eigenlijk dat het geven van een cadeau bij diverse gelegenheden eigenlijk pas een eeuw oud is? Vandaag de dag kan jij te toch niet echt voorstellen dat je op verjaardagsvisite gaat zonder op het minst een kleinigheid mee te brengen. Maar het is in het westen ook pas gebruikelijk om een verjaardag te vieren sinds pak weg 100 jaar geleden. Waar komen cadeautjes eigenlijk vandaan en wat is de gouden tip voor een cadeautje dat bijblijft?
Waar komen cadeautjes eigenlijk vandaan?
Voor de rijkeren was het ook voordien vanzelfsprekend om verjaardagen te vieren en de geschenken waren soms prachtig. Ook bij de geboorte van een nieuwe telg in een koninklijke familie kon er een kraamcadeau worden aangeboden. Hoe meer de gulle gever overhad voor een dergelijk geschenk , hoe hoger hij wellicht in de achting van de vorst zou stijgen. Niet ieder cadeau was of is immers geheel zonder eigenbelang. Maar inmiddels zijn er vele gelegenheden waarbij cadeaus horen. Niet alleen op persoonlijke feestdagen maar ook steeds meer algemene. De traditionele zijn uiteraard Sinterklaas en kerst, maar ook op Moeder-, Vaderdag en Valentijnsdag hoort een cadeau er beslist bij. Inmiddels raakt Singles-dag ook bij ons al ingeburgerd en dit jaar hebben we zelfs een Nationale bedank-dag erbij gekregen. Als deze aanslaat hoort er beslist ook weer een leuk cadeau bij. Het maakt het vinden van een passend cadeau niet eenvoudiger.
Personaliseren is soms een wondermiddel
Er zijn uiteraard feestdagen en feestdagen en de cadeautjes zijn ook zeer afhankelijk van de gelegenheid. Een Valentijns-cadeau voor een stel dat een aantal jaren bij elkaar is, voelt toch anders dan voor de eerste echte liefde . Daarbij gaat het niet zozeer om de financiële waarde van het cadeau maar om het gebaar dat gemaakt wordt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een kraamcadeau bij de geboorte van een kind of kleinkind. Dan wil je toch iets geven dat wellicht na gebruik zuinig wordt bewaard en misschien door de volgende generatie weer tevoorschijn wordt gehaald. Een kinderstoeltje is een mooi idee in zo’n geval, zeker als je dat laat personaliseren.
Wellicht heb je het al een keer meegemaakt, de extra ‘oh’ als duidelijk wordt dat een cadeau dat extra heeft door personaliseren. Het is opmerkelijk dat deze traditie ook vele eeuwen terug gaat. Zeer dure geschenken werden destijds ook vaak gegraveerd of op een andere manier gepersonaliseerd. Dat kan momenteel op vele manier van het moderne graveren met een laser tot bijvoorbeeld mooi bijpassende letters op dat kinderstoeltje dat je in gedachten hebt. Personaliseren zorgt afrijd voor een extra glimlach.
Wat je altijd moet vermijden
Uiteraard ken jij ze ook, de mensen die eigenlijk nooit zelf met een idee op de proppen komen voor een leuk cadeau. Ze hebben alles al of geven de indruk niets te geven om een geschenk. Dat is echter geen vrijbrief om dan maar je er erg eenvoudig van af te maken met een geldbedrag met de opdracht om daar dan maar zelf iets moois van te kopen.
Waar gaat het echt om bij cadeautjes?
De wetenschap denkt dat cadeautjes wellicht veel belangrijker zijn in een relatie (ongeacht welke soort) dan werd gedacht. De band wordt versterkt door af en toe een blijk van waardering te geven in de vorm van een geschenk.
Daarbij gaat het nooit om de waarde, maar wel om de betekenis van het cadeau. Iemand die niet zegt te geven om cadeaus, lijkt vaak onzeker te zijn omdat hij of zij zelf niet goed weet in te schatten wat de ander graag zou hebben. Dat betekent echter in geen geval dat er liever af wordt gezien van een geschenk. Juist in dat soort gevallen kan jij als gever scoren, mits je de juiste keuze maakt. Cadeautjes geven moeilijk? Wist je dat 75% van de Nederlandse volwassenen denkt meer gelukkig heb worden van het geven van een cadeau dan het te ontvangen. Dat zegt toch genoeg?
Plaats een reactie