Altijd al willen weten wat je nog niet wist? We hebben dertien dingen voor je op een rijtje gezet. Wat wist jij allemaal al wel?
Een bij heeft vijf ogen
Dat klinkt misschien gek, maar het is echt waar. Een bij beschikt over vijf ogen op dat kleine hoofdje. Allereerst zijn er de “normale” ogen van de bij. Deze zitten aan de zijkant van zijn kop. Daarnaast zitten er op het voorhoofd van een bij nog drie ogen. Met deze ogen kunnen ze niet echt zien, wel kunnen ze hiermee zien hoe licht het is om hen heen.
Vogels hebben geen stembanden
Vogels kunnen fantastisch mooi fluiten, zeker als het gaat om zangvogels. Maar zangvogels zingen helemaal niet echt. Sterker nog, een vogel heeft geen eens stembanden. De geluiden die de vogels maken komt tot stand in de zogenaamde syrinx. Door verplaatsing van lucht kunnen vogels vervolgens zingen.
Potvissen exploderen als ze zijn aangespoeld
Misschien niet het meest smakelijke weetje, maar wel handig om te weten. Wanneer een potvis aangespoeld is op het strand zal hij na een tijdje ontploffen. Dit komt door de gassen die zich ophopen in de darmen van de potvis. Omdat deze gassen het lichaam van de potvis niet meer kunnen verlaten ontploft hij na een tijdje. Kom dus niet te dicht bij een aangespoelde potvis in de buurt, er is een kans dat je er volledig onder zit.
Een sinaasappel staat symbool voor vruchtbaarheid
De sinaasappel staat symbool voor vruchtbaarheid. Dit heeft een hele belangrijke reden. De sinaasappelboom, de boom waaraan de sinaasappel groeit en bloeit, geeft namelijk het hele jaar door vruchten. Hierdoor is de sinaasappel een symbool van vruchtbaarheid geworden.
Drop is het meest populaire snoepgoed in Nederland
Je zou het haast niet verwachten. Maar drop is nog altijd het meest populaire snoepgoed in Nederland. Meer dan twintig procent van al het snoep dat in de supermarkten verkocht wordt is een vorm van drop. Op een tweede plaats volgt kauwgom, gevolgd door tal van andere gums en goms.
Snoozen zorgt voor slecht functioneren
Wees eens eerlijk. Zet jij de wekker bewust wat eerder om nog even te kunnen snoozen? Veel mensen doen dit wel. En eigenlijk is het helemaal niet goed voor je. Snoozen zorgt er bijvoorbeeld voor dat je steeds weer terugzakt in die ene droom, waardoor je je de rest van de dag niet goed kunt concentreren. Daarnaast zijn mensen die snoozen overdag vaak vermoeider dan mensen die dat niet doen. Iedere keer een paar minuten slapen werkt namelijk een stuk slechter voor je dan al die tijd in een keer te gebruiken.
Met een ui in je sok reinig je je hele lichaam
Het klinkt misschien heel vies. Maar uien hebben een hele bijzondere werking op het menselijk lichaam. Stop maar eens een plak ui in je sok voordat je 's avonds naar bed gaat. In je voeten zitten namelijk 7000 (!) zenuwuiteinden. Al deze uiteinden staan in contact met de rest van je lichaam. De rauwe ui zuigt daadwerkelijk alle bacteriën en ziektekiemen op. Daarnaast dringen de goede stoffen snel door in je bloed omdat de bloedvaten relatief makkelijk te bereiken zijn via je voeten. Het is natuurlijk wel belangrijk om onbespoten en biologische uien te gebruiken, anders krijg je juist slechte stoffen in je lichaam.
Stieren zijn kleurenblind
De rode doeken die vroeger gebruikt werden bij stierenvechten zijn rood voor jou als kijker. Niet voor de stier zelf. Een stier is namelijk een dier dat reageert op alles wat er om hem heen beweegt. Aangezien het doek niet alleen rood van kleur is, maar ook door de matador heen en weer wordt bewogen, ziet de stier dit als een bedreiging. De stier zal hier dan ook daadwerkelijk op afgaan, niet eens wetende dat het doek rood is.
Een zeester heeft vijf ogen
Net als een bij beschikt een zeester over vijf ogen. Ook al zie je die misschien in eerste instantie niet. Een zeester kan ook niets zien met zijn ogen. De ogen van een zeester hebben namelijk maar één lens. Hierdoor kunnen ze alleen donker of licht zien, net zoals een bij kan met zijn drie ogen. Op iedere arm van een zeester is een oog te vinden, precies aan het uiteinde van de arm.
Een giraffe heeft een blauwe tong
Misschien wist je al wel dat een giraffe een blauwe tong heeft. Maar de reden waarom is misschien nog wel een stukje interessanter. Er zijn twee mogelijkheden waarom een giraffe een blauwe tong heeft en onderzoekers zijn er nog steeds niet helemaal over uit welke van de twee het juiste antwoord geeft.
De eerste mogelijkheid is dat er weinig bloed door de tong van de giraffe stroomt, waardoor de tong blauw van kleur wordt. Dit is met name handig omdat de giraf graag takken eet. Deze takken zitten vaak vol met doornen, en al dat bloed in je mond is natuurlijk niet zo fijn.
De andere mogelijkheid is dat de tong van de giraffe melanine bevat. Melanine is de stof die ervoor zorgt dat we bruin kunnen worden en niet zo snel verbranden. De tong van een giraf wordt veel blootgesteld aan zonlicht. En eerlijk is eerlijk, eten met een verbrande tong is natuurlijk lang niet zo lekker.
Verweggistan bestaat helemaal niet
Ja het zal je vast niet raar in de oren klinken. Maar ieder woord of plaatsnaam heeft een herkomst. De plaats Verweggistan bestaat helemaal niet. De plaatsnaam is ooit bedacht door de makers van Donald Duck en is vertaald vanuit het Engels. In de Engelse strips werd de naam Faroffistan gebruikt. Wel heeft het niet bestaande land het ver geschopt in de Nederlandse taal. Verweggistan is sinds 1995 opgenomen in de officiële lijst met Nederlandse woorden.
Zilver oppoetsen met fruit
Heb je een geoxideerd stuk zilver? Dan wil je die natuurlijk het liefst schoonmaken. Maar om hiervoor nou weer speciaal zilverpoets aan te schaffen… Het is niet eens nodig. Je kunt namelijk gewoon fruit gebruiken om je zilver weer helemaal als nieuw te krijgen. En het is niet eens een hele bijzondere soort fruit. Met een bananenschil kun je namelijk heel gemakkelijk metalen voorwerpen schoonmaken. Het enige is wel dat je een aantal bananenschillen nodig gaat hebben en die even in de blender moet gooien voordat je het gaat proberen.
De mensheid bestaat pas twee minuten (relatief gezien)
Als je van het hele bestaan van de aarde een jaar zou maken, dan bestaan wij nog maar twee minuten. De aarde is inmiddels 13,8 miljard jaar oud. Enorm oud dus. Wanneer je al die jaren in een jaar zou proppen dan zouden we dinosauriërs hebben tot 29 december van dat jaar. Pas op 31 december om 23:58 komen wij om het hoekje kijken. We maken namelijk maar deel uit van 0,004% van het bestaan van de aarde.
Plaats een reactie