Orang-oetan redt man uit het water 15
Saved Read later
Deel dit bericht

Orang-oetan redt man uit het water

De foto’s gingen meteen de hele wereld rond en dat zal niemand verbazen. Het beeld is zo menselijk: een hand uitreiken naar iemand die in het water staat. Maar het was geen mens die dit gebaar maakte maar een prachtige orang-oetan. Een medewerker van een natuurbeschermingsorganisatie was bezig met een moeilijk en gevaarlijk klusje: slangen opsporen in de rivier. Deze vormden een bedreiging voor de orang-oetans die daar leven en moesten worden weggevangen. Anil Prabhakar, een amateurfotograaf, zag een oranje gestalte voorzichtig naderen.

‘Heb je hulp nodig?’

In het natuurgebied waar Anil met een aantal vrienden foto’s aan het maken was, leven nog ongeveer 650 orang-oetans die zo goed mogelijk worden beschermd. Maar deze ene mensaap leek iets terug te willen doen. Hij reikte de hand naar de man en de enige verklaring leek te kunnen zijn dat de orang-oetan vermoedde dat de man in problemen was en hem wou helpen uit het water te komen. De zeer ervaren medewerker nam de hulp overigens niet aan. Een volwassen orang-oetan is ongelooflijk sterk en het blijft een wild dier. De medewerker bewoog zich langzaam weg van de mensaap om die duidelijk te maken dat hij geen hulp nodig had.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

Dutch monkeys

De orang-oetan is de grootste aap die in de boomtakken leeft en komt uitsluitend op Borneo en Sumatra voor. De plaatselijke bewoners noemen de aap ook wel spottend Dutch monkeys, vanwege hun roodachtige vacht en dikke buik. Maar een orang-oetan is beslist geen doetje. Een volwassene kan zich aan één vinger ophijsen en beschikt over enorme spierkracht. Toch is ook deze mensaap bedreigd in het voortbestaan. Er zijn er volgens schattingen inmiddels niet meer dan tussen de 45.000 en 60.000 en dat aantal neemt nog steeds af .

Palmolie en ongeschikte huisdieren

Het regenwoud waarin de orang-oetan leeft wordt steeds meer gekapt om plaats te maken voor plantage voor palmolie. Indonesië heeft een van de snelst groeiende en jongste bevolkingen ter wereld. De economische vooruitgang gaat helaas vaak te koste van het regenwoud. De ontbossing op Sumatra en Borneo is vergelijkbaar met die in het Amazone gebied. De leefruimte voor de orang-oetan wordt steeds kleiner.

Bekijk ook:
Vaarwel vieze kattenbak: Ontdek de Zedar K900, de ultieme oplossing voor een schone kattenbak

Ondanks het feit dat het strikt verboden is om een orang-oetan als huisdier te houden, worden volgens experts nog ieder jaar een paar duizend jonge dieren voor dat doel gevangen. De moeders worden daarbij genadeloos gedood. Men spoort dieren in gevangenschap op en plaatst die indien mogelijk weer in het regenwoud.

Een belangrijke schakel in het regenwoud

Orang-oetans zijn strikt vegetarisch en leven met name van het fruit dat ze in de boomtoppen oogsten. Hierdoor zijn ze een van de belangrijkste ‘helpers’ van vruchtbomen in het regenwoud. Dankzij de grote afstanden die deze apen kunnen afleggen, worden zaden over het gehele bos verspreid. De orang-oetan is in tegenstelling tot de meeste andere apen een solitair dier. Vrouwtjes leven soms nog enigszins in elkaars nabijheid, maar de geslachtsrijpe mannetjes dulden geen concurrenten in hun territorium.

Lees ook: Moeder en 3 kinderen overleven 34 dagen in de jungle

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.