Hoe zinvol is paardentherapie? 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe zinvol is paardentherapie?

Paardentherapie? Is dit geen zweverig gedoe, zoiets als met bomen knuffelen? En dat zal wel typisch iets voor paardenmeisjes zijn. Niets blijkt minder waar te zijn, paarden worden tegenwoordig veel ingezet om mensen met psychische klachten te helpen. Ervaring met een paard is hiervoor totaal niet nodig. Om te begrijpen waarom paarden zo goed ingezet kunnen worden bij coaching en training van mensen, is het goed om iets van de eigenschappen van paarden te weten.

Hooggevoelige kuddedieren

Paarden zijn kuddedieren, wat inhoudt dat ze alleen overleven als de kudde overleeft. Daarom zal een paard altijd andere paarden in de kudde helpen en beschermen als dat nodig is. Ze reageren op gedrag, gedachten en gevoelens die geuit worden in de lichaamshouding. Doordat paarden ooit prooidieren waren, kunnen ze signalen van mensen oppikken die in mens-mens-communicatie onopgemerkt blijven. Paarden zijn dus hooggevoelig, want dat hadden ze vroeger nodig om te overleven. Paarden zijn zeer sensitieve en opmerkzame prooidieren. Ze zijn voortdurend alert op wat er om hen heen gebeurt, ze zijn altijd op hun hoede. Ook reageren paarden direct op ingehouden spanningen en verandering in emoties.

Bekijk ook:
Rust in je hoofd: 6 tips om de drukte uit je hoofd te halen

Ze beschermen jou dus ook

Omdat een kuddedier de kudde wil beschermen, val jij hier tijdens zo'n paardentherapiesessie ook onder. Het dier ziet jou als onderdeel van de kudde, en dus zal een paard jou willen helpen. En hoe kan zo'n paard jou dan helpen met je gedrag?

”Paarden spiegelen mensen en prikken dwars door je masker heen”

Als jouw gevoel niet overeenkomt met je gedrag, zal het paard van je weglopen. Het voelt als een afwijzing maar het paard komt bij je terug als je gedrag (weer) in overeenstemming is met je gevoel. Paarden reageren direct en waardevrij op jou houding. Mensen krijgen dus ‘live’ feedback en leren daardoor bewust te worden van hun handelen zodat daar verandering in kan komen. Gedachten en gevoelens worden meer op één lijn gebracht.

Paardentherapeut

Wat is dan nog de rol van een paardentherapeut? Het paard lezen. Aan de manier waarop een paard reageert op de cliënt, kan de therapeut begrijpen waar het probleem ligt. Er komt inzicht in de gedragingen van de cliënt. Oude patronen ontlopen kan niet. Door het contact met het paard komt de onderste steen feilloos boven. Onbewuste en bewuste patronen worden zichtbaar gemaakt.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Bekijk ook:

Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.