Buitengewone ruimtemissies: Hoe dieren de kosmos eerder verkenden dan mensen 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Buitengewone ruimtemissies: Hoe dieren de kosmos eerder verkenden dan mensen

Droom je ervan astronaut te worden? Zo ja dan hebben we slecht nieuws voor je. De kans dat dit je gaat lukken is namelijk niet heel erg groot. Zelfs met SpaceX zal een ruimtereis voorlopig nog toekomstmuziek blijven. Dieren hebben trouwens meer geluk, die hebben al heel wat reizen gemaakt in de ruimte. Je kent vast Leika wel, de straathond uit Moskou en het eerste dier in de ruimte. Natuurlijk ken je de verhalen van apen in de ruimte ook wel. Er zijn echter meer dieren de ruimte in geschoten, in deze lijst stellen we je voor aan 6 van deze dierlijke astronauten.

Katten

Katten waren vrij laat met hun ruimtereizen maar op 18 oktober 1963 was het zo ver. De Fransen schoten toen Felix of Felicette de ruimte in. De kat of poes, hierover zijn de meningen verdeeld maakte een succesvolle ruimtevlucht echter een week later ging het mis. Felix of Felicette kwam om bij zijn of haar tweede vlucht naar de ruimte. In 2014 ging er het gerucht rond dat Iran een kat de ruimte in zou schieten, tot op heden is het hun echter nog niet gelukt.

Bekijk ook:
De felste planeet ooit: de spiegel in de ruimte

Knaagdieren

Knaagdieren hebben een lange geschiedenis als astronaut. Muizen, ratten, hamsters en cavia's zijn allemaal de ruimte in geschoten. In 2001 gebruikte Ted Bateman werkzaam voor NASA en Amgen muizen om een proteïne te testen in de ruimte. Het proteïne was osteoprotgerin voor het geval je jezelf afvraagt wel proteïne het was. Ze waren bezig met een onderzoek naar het proteïne omdat ze dachten dat het botverlies tegen zou gaan.

In de ruimte versnelt het verouderingsproces en vandaar dat het de ideale plek was voor het onderzoek. Het onderzoek bleek succesvol en vervolg onderzoek zal waarschijnlijk helpen bij de bestrijding van ziektes welke het bot aantasten. Een andere voorbeeld is Jeffrey Alberts, hij deed onderzoek met ratten. Zwangere ratten bevielen in de ruimte om te kijken hoe de babyratten zouden ontwikkelen zonder zwaartekracht. De ratten ontwikkelde een veel complexere vorm van beweging.

Vissen

In 2012 kwam het Japanse HTV-3 bevooradingsschip aan bij het internationale ruimte station ISS. Met het schip kwamen er ook vissen aan in de ruimte. De vissen waren transparant zodat ook de organen makkelijk onderzocht konden worden. Omdat de vissen in water zaten kregen ze te maken met microzwaartekracht. Dit zorgde ervoor dat de vissen in cirkels gingen zwemmen in plaats van in een rechte lijn.

Amfibieën

Kikkers en padden zijn vaak gebruikt voor onderzoek, het is dus niet vreemd om deze dieren ook in deze lijst te vinden. Kikkers en padden zijn veelvuldig de ruimte in geschoten voor onderzoek. Tijdens de lancering van NASA's Minotaur V raket kwam een kikker trouwens wel heel bijzonder in beeld. Het arme dier zat niet in de raket maar erbuiten. De drukgolf van de lancering tilde het diertje omhoog wat zorgde voor een bijzondere foto.

Bekijk ook:
Zo ziet het hotel in de ruimte eruit

Spinnen

Het is misschien het laatste dier wat je mee zou willen nemen in de ruimte, een spin. Het meest gehate dier is echter in de ruimte geweest. In 2011 gingen er twee spinnen mee de ruimte in, Gladys en Esmerelda hadden deze eer. Men keek naar hoe de spinnen hun web zouden maken in de ruimte. Een andere spin Nefertiti een jachtspin ging ook mee, om te kijken hoe deze zou jagen zonder zwaartekracht. Het resultaat, precies zoals op aarde. De spin ging na de reis met pensioen in het Smithsonian National Museum of Natural History's insect zoo. Wat mij betreft hadden ze alle spinnen mee mogen nemen en vooral in de ruimte kunnen achterlaten maar helaas, we zijn voorlopig nog niet af van deze verschrikkelijke dieren.

Bekijk ook:
Dit zijn de alledaagse beste NASA uitvindingen

Beerdiertje

Het Beerdiertje, je kent hem wel dat bijna niet dood te krijgen minuscule dier. Extreme hitte, extreme kou zelfs leven in een vacuüm is voor dit diertje geen probleem. Radioactieve straling krijgt het diertje ook niet klein trouwen dus ideaal voor een ruimtereis. In 2007 gingen er maar liefst 3.000 mee de ruimte in en ze bleken zelfs in het vacuüm van de ruimte te kunnen overleven. Waarschijnlijk zitten ze ook op de maan (meegenomen van de aarde tijdens een van de vele missies naar de maan) en zullen ze daar ook de komende jaren nog vrolijk verder leven. Een werkelijke held dit dier, onsterfelijk bijna!

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.