Zomer- en winterbanden, wat is het verschil? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Zomer- en winterbanden, wat is het verschil?

Met je zomerbanden in de winter de weg op gaan? Uiterst onveilig en daarmee onverstandig. Met je winterbanden in de zomer veel kilometers maken? Ook dat is uiterst onveilig en daarmee onverstandig. Het is namelijk niet voor niets dat er zomer- én winterbanden ontwikkeld zijn.

Tussen de zomer- en winterbanden bestaan cruciale verschillen. Deze verschillen zijn dusdanig cruciaal dat ze het verschil tussen leven of dood kunnen maken. Dit klinkt wellicht overtrokken, maar dat is het allerminst. Je moet echt per seizoen de juiste banden onder je auto hebben liggen.

Wanneer winterbanden en wanneer zomerbanden?

De regel die je hiervoor aan kunt houden, is de volgende: daalt de temperatuur onder de 7 graden? Haal dan de winterbanden tevoorschijn. Mocht de temperatuur weer boven de 7 graden uitkomen, is het verstandig om de zomerbanden weer te (laten) monteren.

Uiteraard kun je niet elke dag de banden vervangen. Veel mensen houden zich daarom aan de ‘letter-R’ regel. Zit de letter ‘R’ in de maand? Dan is het zaak om de winterbanden onder de auto te hebben. Concreet betekent dit dat je vanaf september tot en met april de winterbanden onder je auto hebt zitten.

Bekijk ook:
Nieuwe elektrische auto 2025

In nagenoeg elk jaar is het echter veel te vroeg om in september al de winterbanden te monteren. Je kunt daarom het beste de periode van november tot en met maart aanhouden. Tijdens die periode is de kans op lage temperaturen historisch gezien het kleinst.

Verschillen tussen beide soorten banden

Tussen de zomer- en winterbanden bestaan de nodige verschillen:

  • Profiel: bij winterbanden zijn duizenden kleine groeven in het rubber aangebracht. Door deze groeven kan het water beter afgevoerd worden. Ook zorgen deze groeven voor meer grip op een besneeuwd of nat wegdek. Bij de zomerbanden kom je niet zoveel groeven tegen.
  • Rubber: de rubbersoort is bij winterbanden significant anders dan bij zomerbanden. Bij winterbanden wordt gekozen voor natuurrubber, waardoor de banden zich beter aan kunnen passen aan het wegdek. Op de koude dagen zorgt dit ervoor dat het rubber zich beter aan het wegdek vasthecht.
  • Diepte: winterbanden hebben over het algemeen een stuk dieper profiel. Doordat het profiel dieper is, zijn de banden in staat om meer water af te voeren. Ook zorgen deze diepere profielen ervoor dat de banden het sneeuw en modder beter ‘vast kunnen grijpen’.
Bekijk ook:
Met deze 10 tips ontsnap je binnen 2 minuten uit een zinkende auto

Zijn dit alle verschillen tussen de zomer- en winterbanden? Nee, dat is niet het geval. Een ander verschil is terug te vinden in de aan-/afwezigheid van een sneeuwvlokje. Zie je een sneeuwvlokje op de band staan? Dan weet je zeker dat dit een winterband betreft. Op de zomerbanden is uiteraard géén sneeuwvlokje afgebeeld.

Waarom geen winterbanden in de zomer?

Is het aan te raden om tweejaarlijks van banden te wisselen? Ja, absoluut. Sommige automobilisten kiezen ervoor om ook in de zomer met hun winterbanden te rijden, maar dit is uiterst onverstandig.

De winterbanden hebben – door het profiel – namelijk een veel langere remweg. Mocht er onverhoopt een file op de snelweg ontstaan, kun je door de winterbanden mogelijk niet meer op tijd remmen.

Tevens zorgen de winterbanden voor een (veel) hoger verbruik. Dit komt vooral doordat de winterbanden platter op het wegdek liggen en daarmee meer rolweerstand creëren. Dit merk je – op een nadelige manier – aan het brandstofverbruik.

Zorg altijd voor dat je tijdig de bandenwissel uitvoert. Of uit laat voeren door een specialist.

Deel dit bericht
Read later

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.