Het is een rage die is komen overwaaien uit de VS: het kopen van een mystery boxen. Voor € 50 kan je een zak met wel 100 pakketjes kopen. De inhoud daarvan is onbekend. Uiteraard circuleren de verhalen op het internet van kopers die een zeer waardevol item hebben gevonden tussen deze pakketjes. Dat soort berichten zijn niet te checken. Ook de influencers hebben zich op deze trend gestort. Het is immers een tijd waarin er voor hen weinig te doen valt om op te vallen.
Het verhaal van een van hen zegt al veel. Nadat ze twee pakketten had besteld, kreeg ze een tijd en plaats om het op te halen. Er had zich daar al een file gevormd. Iedere koper kreeg zijn aankoop uitgereikt na betaling en moest daarna snel doorrijden. De influencer deed verslag van het uitpakken op het net. In de pakketjes waren uitsluitend waardeloze prullen te vinden maar de aandacht voor de uitzending was zeer groot en daar ging het immers om.
Wat zijn mystery boxen?
Wat zijn mystery boxen nu eigenlijk? Mystery boxen zijn dus pakketjes die je kunt bestellen, waarbij je niet weet wat erin zit. De inhoud kan een totale verrassing zijn, maar je kunt ook bijvoorbeeld een mystery box op het gebied van eten bestellen of een mystery box met verzorgingsproducten.
De kans op een waardevolle inhoud
Wellicht heb je ook wel eens een Amerikaans programma gezien over het opkopen van opslagruimte waarvan de huur niet was betaald. Een groep professionele opkopers verdiende er een goed belegde boterham mee. Uiteraard was de inhoud meestal geheel waardeloos. Indien zich waardevolle spullen in de opslagruimte zouden bevinden, zou het immers logisch zijn dat de eigenaar de huur niet zo lang zou laten verlopen dat zijn waardevolle spullen op deze manier zouden worden verkocht. Maar af en toe was er een bijzondere vondst. Dat maakte het programma mogelijk en wekte ook de interesse. Hopen we niet allemaal een schat te vinden op een volstrekt onverwachte plaats?
In de mystery pakketten die je voor een relatief gering bedrag kan kopen, is de kans daarop zeer gering. Het zijn namelijk pakketjes van een aantal wereldwijde webwinkels zoals AliBaba. Het kost te veel om pakketjes die niet kunnen worden bezorgd of retour komen te openen en weer opnieuw in de verkoop te brengen. Deze pakketten waarvan de inhoud praktisch niets heeft gekost worden per kilo verkocht voor een gering bedrag om verwerkt te worden tot mystery pakket in diverse landen, ook Nederland. De kans om iets waardevols te vinden is derhalve praktisch nihil.
De gruwelijke realiteit van de mystery box in China
In China is er ook een ander systeem van mystery boxen ontstaan. Ook hier speelt de verrassing een grote rol. Consumenten kunnen op het net een cadeau bestellen in een bepaald segment voor zichzelf of een ander. Het is dan onbekend wat er in het pakket zal zitten. Daarbij is er de belofte van de webwinkel dat er tussen de normale cadeautjes ook een paar heel bijzondere zullen zitten. Hierbij worden de kopers weer geprikkeld door de kans op een bijzonder geschenk voor een relatief lage prijs.
Animal mystery boxen
De mystery box is zo populair geworden dat er nu ook animal mystery boxen zijn. En je raadt het wellicht al. Hierbij worden levende dieren verzonden, hoewel dat in China verboden is. In eerste instantie ging het daarbij om schildpadjes , hagedissen en niet-giftige spinnen. Deze hadden een redelijke kans om de reis te overleven. Maar onlangs werd de politie getipt over een zending van 170 mystery pakketjes. De inhoud bestond uit kittens en puppy’s die net oud genoeg waren om bij hun moeder weg te kunnen. Zelfs voor verzending waren er al vier diertjes gestorven. Een bepaald pakket moest 1.700 kilometer afleggen en deze kitten zou kansloos zijn geweest. Het is bijna ongelooflijk hoe dom mensen kunnen zijn.
Kun jij je voorstellen een dergelijk pakketje aan te treffen tussen de 100 pakketjes in een mystery zak?
Plaats een reactie