Einstein heeft een heleboel betekend voor de astronomie. Zijn theorieën over zwaartekracht en relativiteit hebben ervoor gezorgd dat er een zekere ordening kwam In het heelal zoals wij als mensen er naar kijken. En toch weet het heelal telkens weer nieuwe raadsels op te leggen waardoor alle theorieën lijken te worden weersproken. Dat geldt nu voor de zwarte materie, ook wel donkere materie genoemd.
Wat is zwarte materie?
Wat is zwarte materie of donkere materie? Zwaartekracht was het beginsel waarmee de moderne wetenschap na Einstein naar de sterrenstelsels keek. In het centrum van een sterrenstelsel bevindt zich dan een enorm zwart gat en het hele stelsel draait daar om heen. De zonnen om het centrum en objecten als planeten draaien weer om de massa van een zon.
De theorie kon eenvoudig worden getoetst. Hoe dichter een zon immers bij het centrum zou draaien, hoe sneller deze zou moeten bewegen om in evenwicht te blijven. Maar dat bleek niet te kloppen. Op andere plaatsen in een stelsel draaiden zonnen sneller of langzamer dan theoretisch zou moeten gebeuren. Er moest derhalve nog meer zijn, iets dat niet zichtbaar was met een telescoop. Het werd pas mogelijk om dat iets te bewijzen op het moment dat een sterrenstelsel kon worden ‘gewogen’. Uiteraard vindt dat wegen plaats aan de hand van diverse metingen.
Al gauw werd duidelijk dat een stelsel veel meer woog dan op basis van wat zichtbaar was logisch zou zijn. Daarom moest er meer zijn. Het werd zwarte materie genoemd omdat het niet zichtbaar is en niets uitstraalt. Maar het is er en het werd daarna onontbeerlijk geacht voor het in stand houden van een compleet stelsel.
En toen ontdekte men dat ene stelsel
Er zijn zo onnoemelijk veel sterrenstelsels dat het wellicht moest gebeuren. En onlangs was dat dan ook het geval. Om ze te beschrijven worden stelsels tegenwoordig ook gewogen, dat is een standaard procedure geworden. Toen bleek dat een sterrenstelsel evenveel woog als het gewicht van de sterren en andere zichtbare zaken daarin, werd eerst een fout vermoed. Maar dat bleek niet het geval te zijn. Dit stelsel, dat even groot is als de Melkweg, bezit geen zwarte materie. Alle theorieën kunnen dan ook weer de prullenbak in. Tot dusverre houdt men zich nog vast aan de zwarte materie en beschouwt men dit specifieke stelsel als een van de onverklaarbare wonderen van het heelal. Maar wat als er veel meer van blijken te bestaan?
De raadsels worden steeds groter
Waar de astronomie dacht met de zwarte materie heel veel te hebben verklaard, staat dat nu weer ter discussie. Hoe meer de mens te weten lijkt te komen van die onvoorstelbare plek waar we leven hoe complexer het allemaal lijkt te worden. Natuurlijk komt telkens ook de vraag naar boven wat het doel van het heelal is, mits dat bestaat. En zijn wij de enige wezens die al die wonderen bestuderen? Misschien zijn al die vragen elders ook gesteld en opgelost? Wat dacht je van het volgende raadsel dat het heelal verzonnen heeft?
Een ander fenomeen heeft de aandacht getrokken en de monden van de astronomen doen openvallen. Ook een sterrenstelsel is maar een object in het heelal al is het voor ons onvoorstelbaar groot. Door hun massa en zwaartekracht oefenen sterrenstelsels invloed uit op andere nabijgelegen stelsels. Nabijgelegen moet je dan wel in astronomische termen zien. Maar tot grote verbazing lijkt een sterrenstelsel andere stelsels ook te beïnvloeden op meer dan 20 miljoen lichtjaren afstand. Dat is onmogelijk te verklaren met zwaartekracht. Er moeten dus nog meer structuren of krachten in het heelal zijn dan de wetenschap tot dusverre heeft vermoed. Als deze raadsels worden opgelost, wordt dat hier meteen gemeld.
Plaats een reactie