in ,

Wat gebeurt er als we niet slapen?

We hebben allemaal slaap nodig om normaal te functioneren, maar wat gebeurt er als we niet slapen? Niet slapen heeft ernstige gevolgen voor je gezondheid. Wanneer je lang genoeg zonder slaap zult doorbrengen dan zal dit uiteindelijke dodelijke gevolgen hebben.

De effecten van slaapgebrek beginnen klein, maar zullen uiteindelijk onhoudbaar worden. Het begint met kleine hallucinaties, gevolgd met meer extreme waarnemingen en uiteindelijk beland je in een psychose. Je bevindt je nog in de normale werkelijkheid, maar in je hoofd is de werkelijkheid totaal veranderd. Er zijn diverse onderzoeken geweest naar slapeloosheid.

Verschillende onderzoeken naar niet slapen

Eén van die onderzoeken is gedaan naar Peter Tripp, een DJ uit New York. Hij beef bijna acht en een halve dag wakker, 201 uur op precies te zijn met stimulerende middelen. Na drie dagen begon Tripp als een razende te lachen en hij raakte ook overstuur, verward en paranoïde. Eerst begon hij in lichten bijvoorbeeld gezichten van mensen te zien. Later werden zijn hallucinaties meer intens. Zie het als dromen terwijl je wakker bent.

Bekijk ook:
Top 10 huis bedden voor kinderen

Aan het einde van het onderzoek zat hij volledig in een psychose. Hij beschuldigde mensen van een complot om hem kwaad aan te doen. Later gaf hij aan dat hij zelf een bedrieger was en niet de echte Peter Tripp was.

Aan het einde van het onderzoek heeft hij ook blijvende schade opgelopen. Zijn karakter was anders, hij was humeurig en depressief. Er zijn onderzoeken waar mensen weer helemaal de oude zijn geworden, maar in het geval van Tripp is zijn hele leven voorgoed veranderd.

Een ander voorbeeld is Gardner. Hij bleef maar liefst elf dagen wakker zonder stimulerende middelen. Hij leed aan concentratie- en geheugenverlies, werd paranoïde en begon te hallucineren. Aan het eind van de elf dagen gaf hij zelfs nog een persconferentie, waarbij hij normaal sprak en er heel gezond uitzag. Na het onderzoek sliep Gardner maar liefst vijftien uur en hij kon binnen enkele dagen weer normaal slapen. Gardner had ook geen last van blijvende veranderingen in zijn persoonlijkheid.

Bekijk ook:
Beer krijgt karma op zijn ballen

De gevolgen van slaapgebrek

Er zijn veel zaken die ons slaapritme kunnen verstoren, zoals nachtdiensten en tijdverschil op reis. Stress heeft ook een grote invloed op slaapgebrek. Gebrek aan slaap kan vele klachten tot gevolg hebben, waaronder:

 • pijnlijke spieren
 • concentratieverlies
 • duizeligheid en flauwvallen
 • verwarring en hallucinaties
 • hyperactiviteit
 • ongeduld en prikkelbaarheid
 • geheugenverlies
 • misselijkheid
 • psychose
 • onduidelijk spreken
 • doorlopend gapen

Bekijk ook:

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Hoe krijg je meer matches in een datingapp?

Wordt The Witcher dé GoT killer van Netflix? Oordeel zelf!