In de jaren 50 van de vorige eeuw werden de eerste satellieten in een baan om de aarde gebracht. Kunstmanen werden ze destijds nog genoemd. Spoetnik was de eerste kunstmaan van de Sovjets in 1957 en een regelrechte uitdaging aan de Amerikanen.
Sindsdien zijn er meer dan 7.000 objecten in een baan rond de aarde gebracht en gebeurde dat door vele landen. Daarvan werken er nog ongeveer 3.000. De rest is vaak naar de aarde teruggekeerd en in de atmosfeer verbrandt of in brokstukken neer gekomen. Maar niet alles komt naar beneden. Sommige delen vallen door ouderdom uit elkaar of spatten uiteen zoals batterijen of brandstof-tankjes. Gelet op de hoge snelheid die een satelliet moet hebben om een baan om de aarde te behouden (ongeveer 28.000 km p/u) kan een stukje afval van 2 mm al een peperduur nieuw object onherstelbaar beschadigen.
Er hangt 6.000 ton aan afval boven ons hoofd
In de eerste jaren van de ruimtevaart werd er niet echt bij stilgestaan dat er een afvalprobleem in de ruimte zou kunnen ontstaan. De bekende Spoetnik woog bijvoorbeeld maar liefst 84 kilo terwijl deze niets anders kon dan rondjes draaien. Ook zijn er vele onderdelen van de raketten achtergebleven die lading richting de ruimte hebben gebracht.
Er waren en zijn nog maar weinig afspraken gemaakt over het gebruik van de ruimte en in 2009 botsten dan ook een Russische en Amerikaanse satelliet op elkaar wat een enorm wolk van afval opleverde. Bemande ruimtevluchten krijgen inmiddels al een dikkere huid op de capsule zodat een botsing met klein afval geen fataal ongeluk oplevert. Maar het is ook duidelijk dat de ruimte schoon moet worden gemaakt.
Waarom al die satellieten?
Steeds meer zaken op aarde worden vanuit de ruimte geregeld. Natuurlijk worden de satellieten gebruikt voor militaire doeleinden om ieder punt op aarde te kunnen treffen. Maar ook de navigatie in jouw auto of op jouw mobiel zou niet mogelijk zijn zonder voldoende satellieten. Daarbij wordt een groot deel van de communicatie ook verzorgd via deze ruimteobjecten en zal dat ook gaan gelden voor het internet. Verder zijn satellieten noodzakelijk voor verdere ontwikkeling van de astronomie en levert de bestudering van de aarde vanuit de ruimte ook onmisbare gegevens op. Ons dagelijkse leven is zeer afhankelijk geworden van deze vele ruimte objecten.
Cubesail en RemoveDebris
Het zijn de Britten die het voortouw lijken te hebben genomen bij het schoonmaken van de ruimte. Cubesail is een eerste poging. Het is een kubus die maar enkele kilo’s weegt. In de kubus zit een fijnmazig net van 5 x 5 meter. Door het net te bevestigen op het internationale ruimtecentrum ISS kan op die manier tijdens die vele rondje een flinke hoeveel klein afval worden verzameld. RemoveDebris is een ruimteveer dat € 17 miljoen heeft gekost en echt aan een vuilniswagen doet denken. Er zijn diverse opties om grof vuil op te pikken waaronder armen en een harpoen. Het is nog niet duidelijk wanneer de grote schoonmaak van de ruimte zal beginnen.
Bekijk ook:
Plaats een reactie