in

Vrijdagochtend valt er een zeldzame sterrenregen

Voor het eerst sinds 1995 kun je weer een sterrenregen spotten die over het hele land trekt. De α-monocerotiden (alfa-monocerotiden) zijn zelden te spotten, en dus is dit een bijzonder moment. Vrijdagochtend vroeg de wekker zetten dus!

Ontstaan sterrenregen

Deze sterrenregen, ook wel meteorenstorm genoemd, ontstaat doordat de aarde beweegt door een wolk met gruis. Deze gruis noemen we Alpha Monoceroiden. Het zijn stukjes ruimtepuin, die op het moment dat ze de dampkring binnendringen, oplichten. De lastige naam stamt of van het sterrenbeeld Monoceros, wat eenhoorn betekent. Klinkt echt als een sprookje toch? Het is geen fenomeen dat jaarlijks terugkeert, de laatste keer was namelijk in 1995. De Alpha Monocerotiden hebben een snelheid van meer dan 200.000 km per uur! Doordat ze zo ongelooflijk snel naar beneden vallen, wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen en komt er straling vrij, ze lichten dus op. Op het moment dat dat gebeurt, spreken we van een vallende ster.

Bekijk ook:
Wist jij dat regen geurloos is? Dit is wat jij wel ruikt!

Vroeg uit bed

Je zult wel vroeg uit bed moeten volgens William Huizinga, Buienradar-weerman, want het hoogtepunt van de sterrenhemel zal om 5:48 te zien zijn. Als je dit zeldzame moment wilt meemaken, heb je de meeste kans tussen 5:00 en 7:00. Er zullen rond die tijd tussen de 45 en 225 vallende sterren per uur zijn. Vergeet je dan ook niet warm aan te kleden, want het zal dan rond de twee graden zijn, en als de hemel helder is nog frisser.

Weersvoorspelling

Het is nog wel onzeker tot in hoeverre je de sterrenregen kunt meemaken. Als er te veel bewolking is, kan het zicht beperkt zijn. De kans dat je kunt genieten van het fenomeen is kleiner bij bewolking dan bij een heldere hemel. Je kunt het zicht dan vergelijken met het kijken door een sleutelgat. Zoals het nu lijkt kunnen er in het Noorden en in Zeeland gaten vallen in het wolkendek, en bovendien zijn de weersvoorspellingen in dit jaargetijde erg veranderbaar dus kunnen we geen definitieve conclusies trekken van te voren. Je zult het gewoon moeten proberen en afwachten.

Bekijk ook:
10 Populaire complottheorieën

Vermijdt lantaarnpalen

Als je het erop waagt om dit bijzondere moment misschien mee te mogen maken, vermijdt dan lichtvervuiling. Lichtvervuiling zijn alle natuurlijke én onnatuurlijke lichtbronnen die je kunt vinden, zoals lampenlicht, lantaarnpalen, kaarsjes of een zaklamp. Ook hoef je niet meer te wachten als het gaat schemeren, dan begint het te schemeren en zal je geen vallende sterren meer spotten. Sowieso na 7:30 is het voorbij. Een laatste tip is om in een hoek van 36 graden in zuidwestelijke richting te kijken.

Veteran

Geschreven door Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Internationale Mannendag, is dat wel nodig?

Referendum krijgt langzaam weer meer steun in politiek