Vrijdagochtend valt er een zeldzame sterrenregen 14
Saved Read later
Deel dit bericht

Vrijdagochtend valt er een zeldzame sterrenregen

Voor het eerst sinds 1995 kun je weer een sterrenregen spotten die over het hele land trekt. De α-monocerotiden (alfa-monocerotiden) zijn zelden te spotten, en dus is dit een bijzonder moment. Vrijdagochtend vroeg de wekker zetten dus!

Vrijdagochtend valt er een zeldzame sterrenregen 16

Ontstaan sterrenregen

Deze sterrenregen, ook wel meteorenstorm genoemd, ontstaat doordat de aarde beweegt door een wolk met gruis. Deze gruis noemen we Alpha Monoceroiden. Het zijn stukjes ruimtepuin, die op het moment dat ze de dampkring binnendringen, oplichten. De lastige naam stamt of van het sterrenbeeld Monoceros, wat eenhoorn betekent. Klinkt echt als een sprookje toch? Het is geen fenomeen dat jaarlijks terugkeert, de laatste keer was namelijk in 1995. De Alpha Monocerotiden hebben een snelheid van meer dan 200.000 km per uur! Doordat ze zo ongelooflijk snel naar beneden vallen, wordt het pad van de meteoroïde elektrisch geladen en komt er straling vrij, ze lichten dus op. Op het moment dat dat gebeurt, spreken we van een vallende ster.

Bekijk ook:
NHS geeft bizar kijkje in onnodige 112-meldingen in Verenigd Koninkrijk

Vroeg uit bed

Je zult wel vroeg uit bed moeten volgens William Huizinga, Buienradar-weerman, want het hoogtepunt van de sterrenhemel zal om 5:48 te zien zijn. Als je dit zeldzame moment wilt meemaken, heb je de meeste kans tussen 5:00 en 7:00. Er zullen rond die tijd tussen de 45 en 225 vallende sterren per uur zijn. Vergeet je dan ook niet warm aan te kleden, want het zal dan rond de twee graden zijn, en als de hemel helder is nog frisser.

Weersvoorspelling

Het is nog wel onzeker tot in hoeverre je de sterrenregen kunt meemaken. Als er te veel bewolking is, kan het zicht beperkt zijn. De kans dat je kunt genieten van het fenomeen is kleiner bij bewolking dan bij een heldere hemel. Je kunt het zicht dan vergelijken met het kijken door een sleutelgat. Zoals het nu lijkt kunnen er in het Noorden en in Zeeland gaten vallen in het wolkendek, en bovendien zijn de weersvoorspellingen in dit jaargetijde erg veranderbaar dus kunnen we geen definitieve conclusies trekken van te voren. Je zult het gewoon moeten proberen en afwachten.

Bekijk ook:
Amerika's Sneeuwdessert: Culinaire Innovatie of Ongezond Experiment?

Vermijdt lantaarnpalen

Als je het erop waagt om dit bijzondere moment misschien mee te mogen maken, vermijdt dan lichtvervuiling. Lichtvervuiling zijn alle natuurlijke én onnatuurlijke lichtbronnen die je kunt vinden, zoals lampenlicht, lantaarnpalen, kaarsjes of een zaklamp. Ook hoef je niet meer te wachten als het gaat schemeren, dan begint het te schemeren en zal je geen vallende sterren meer spotten. Sowieso na 7:30 is het voorbij. Een laatste tip is om in een hoek van 36 graden in zuidwestelijke richting te kijken.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Ilse

Ik ben Ilse Feringa, wonend in Drachten. Ik studeer momenteel af aan sociaal pedagogische hulpverlening. Ik ben geïnteresseerd in wat er allemaal om me heen gebeurd, trends, ontwikkelingen, de mens. Graag deel ik deze interesse met jullie door te schrijven. Hiernaast hou ik mij in mijn vrije tijd bezig met kunstschaatsen, fitness, mijn bijbaantjes en vooral heel erg veel gezelligheid. Hierover gaan jullie nog veel terugzien in mijn artikelen!

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.