in

Dood na toxische shock door te lang tampon gebruik

Doodgaan na het te lang gebruiken van een tampon, het klinkt wel te gek voor woorden. Helaas is het dat echter niet, want het kan wel degelijk. Een aantal dagen geleden is er nog een meisje van 17 jaar in België gestorven door het te lang gebruiken van een tampon. Hoe kan dit dan, horen we je denken? Het kan wel degelijk, dit komt door het toxische shocksyndroom of in dit geval, de ‘tamponziekte’. Wat het is, hoe je het kan voorkomen en wat de symptomen zijn, kan je hier lezen.

Wat is het Toxic Shock Syndroom?

Een toxische shock of om het makkelijker te zeggen, de tamponziekte, is een acute, maar zeldzame ziekte die je niet mag onderschatten. In veel gevallen kan het verkeerd aflopen. Het is een syndroom dat bij iedereen kan voorkomen, ook bij mannen dus, maar het gebeurt vooral bij vrouwen die een tampon te lang inhouden. Vaak komt het voor tijdens of vlak na de menstruatie. Alert zijn is dus de boodschap wanneer je denkt de symptomen te hebben. Wat de symptomen zijn, lees je hieronder.

Bekijk ook:
5 bizarre wetenschappelijke ontdekkingen

Wat zijn de symptomen?

Het moeilijke bij een toxische shock, is dat de eerste symptomen vaak doen denken aan een griepje. In eerste instantie heb je hoofdpijn, diarree, keelpijn, spierpijn, vermoeidheid en gaat dit alles gepaard met koorts. Duizeligheid en een bloeddrukdaling kunnen ook symptomen zijn. Vaak gaat het syndroom erg snel en sterven mensen na 24 uur of 48 uur al. Wanneer dit niet is, worden de symptomen wel duidelijker. Vaak is het helaas dan ook al wel te laat. Verdere symptomen zijn een huid die begint af te schilferen. Na een week begint het syndroom organen te beschadigen. Het kan zijn dat een herstel nog mogelijk is, maar dit is zeker niet in alle gevallen zo.

Oorzaak van een toxische shock

Bij de tamponziekte is de oorzaak helaas vrij duidelijk. Wanneer je een tampon veel langer dan 8 uur inhoudt, kan je hier risico op lopen. Een tampon die je te lang inhoudt, is een broeihaard van bacteriën. Deze bacteriën kunnen dodelijke giffen beginnen te produceren. Vanaf het moment dat deze giftige stoffen in de bloedbaan komen, is de tamponziekte ontstaan. Je kan het ook krijgen wanneer je geen tampons draagt, het ontstaat dan door beschadigingen van de huid of slijmvliezen. Langs deze verwondingen kunnen giftige stoffen evengoed in de bloedbaan terecht komen. De bacterie die de tamponziekte veroorzaakt kan ook longontsteking, bloedvergiftiging of gewrichtsontsteking veroorzaken. Waakzaam en alert zijn is dus de boodschap!

Bekijk ook:
Apen handelen in gestolen waar

Bekijk ook:

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
Koning Albert II is de vader van Delphine Boël

Koning Albert II is nu papa van 4

Beste game releases februari 2020