Het Britse veilingsgebouw Christie's gaat binnenkort een fossiel van een Tyrannosaurus Rex verkopen. Het skelet is meer dan 60 miljoen jaar oud en naar verwachting gaat het meer dan 6 miljoen dollar opleveren. Leuke aanwinst voor je woonkamer!
Het skelet van de Tyrannosaurus Rex kan je ongetwijfeld een bijzondere aanwinst noemen. Maar wat dit fossiel zo speciaal maakt, is het feit dat het skelet nagenoeg compleet is. Het gevaarte is ongeveer 4 meter hoog en 12 meter lang (inclusief de staart) en bestaat uit 188 botten. Het fossiel behoort daarmee tot een van de meest complete en grootste Tyrannosaurussen die tot nu gevonden zijn.
T. Rex: Stan the Dinosaur
De botten van de T. Rex werden in 1987 gevonden in de Verenigde Staten door een amateur paleontoloog genaamd Stan Sacrison. Sacrison vond de botten in de zogehete Hell Creek Formatie, een gebied dat de staten Montana, Noord Dakota, Zuid Dakota en Wyoming beslaat. Toen de botten voor het eerst werden ontdekt, hadden ze nog niet door dat ze van een T. Rex afkomstig waren. Dat besef kwam pas in 1992, en toen pas gingen ze massaal aan de slag om het fossiel te bergen. Het bergen van het enorme fossiel was een flinke klus. En het kostte meer dan 30.000 duizend manuren om het uit te grond te halen en te herstellen.
Fun fact: het fossiel van de T. Rex wordt ook wel Stan the Dinosaur genoemd, die naam komt van zijn oorspronkelijke ontdekker.
Na de opgraving
Na de opgraving werd Stan kort tentoongesteld in Tokio tijdens een expositie van Tyrannosaurus Rexen. Daarna stond hij een tijd in Hill City (Zuid Dakota), en vervolgens werd hij verplaatst naar het Black Hills Museum of Natural History, een natuurhistorisch museum in de Black Hills (Zuid Dakota). Nu gaat Stan weer op zoek naar een nieuwe woonplaats.
Daarnaast zijn er tegenwoordig ook talloze kopieën van Stan in de wereld te zien. Er zijn tientallen afgietsels van het fossiel gemaakt, en weer verkocht aan andere musea.
Wat weten we van T. Rex Stan the Dinosaur?
Stan the Dinosaur werd dus in 1987 ontdekt door Scarison en vervolgens in 1992 opgegraven. Het complete fossiel is ongeveer 4 meter hoog en ruim 12 meter lang. Hoeveel Stan woog toen hij nog leefde is moeilijk te achterhalen. Maar onderzoekers schatten dat de T. Rex ongeveer 7000 kilo woog. Zijn tanden zijn ook niet bepaald klein; zo is zijn grootste tand ongeveer 28 centimeter lang.
De T. Rex heeft in zijn leven ook heel wat meegemaakt. Zo heeft Stan een keer zijn nek gebroken, en dat overleefd. Daarnaast zijn er ook meerdere verwondingen te zien op het skelet. Zo heeft Stan meerdere steekwonden op zowel zijn ribbenkast als zijn schedel. Het lijkt erop dat Stan een actieve vechtersbaas was in zijn tijd.
Wie gaat de T. Rex kopen?
Op 6 oktober gaat de veiling van start in New York. Dan zullen we weten wie de nieuwe eigenaar wordt van Stan de T. Rex. Het is goed mogelijk dat een (of meerdere) rijke bedrijven/mensen besluiten om het fossiel samen te kopen en dan te doneren aan een museum. Dat is al eens eerder in de geschiedenis voorgekomen. En laten we eerlijk zijn, dat is natuurlijk veel beter dan als het fossiel verdwijnt in de woonkamer van een obscure miljardair.
Bekijk ook:
Plaats een reactie