Snuiven aan okselzweet blijkt mega gezond 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Snuiven aan okselzweet blijkt mega gezond

Onder een lekkere geur verstaan we over het algemeen parfum of aftershave, de geur van bloemen of een luchtverfrisser. Er zijn maar weinig mensen die dan denken aan okselzweet. Toch heeft het ruiken aan okselzweet een positief effect op je mentale gezondheid.

De geur van andermans okselzweet kan weleens een therapeutische werking hebben. Een Zweeds onderzoek heeft dit uitgewezen. Tijdens een medische conferentie in Parijs werden de eerste bevindingen gedaan.

Goed medicijn tegen piekeren

Volgens onderzoekers kan de geur van zweet hersencellen activeren die verbonden zijn met emoties. Eerst onderzoeken wezen uit dat dit een kalmerend effect heeft. Lichaamsgeur, dan met name okselzweet, de emotionele staat van de verspreider kan communiceren naar andere mensen. De geur van iemand die vertrouwd is, heeft een rustgevend effect op de snuiver.

Bij de geboorte blijkt men deze geurige interesse al te hebben. Baby’s weten dat de geur van hun moeder en moedermelk erg vertrouwd is. Geur kan ook bepaalde herinneringen activeren of waarschuwen voor gevaar. In het bovenste deel van de neus worden geuren opgevangen. Dit hangt samen met het limbisch systeem, het deel van de hersenen dat gevoelens activeert.

Bekijk ook:
Afvallen: dit zijn de drie populairste methodes

Snuiven aan okselzweet blijkt mega gezond 13

Mindfulness met zweet

Bij vrijwilligers werden verschillende monsters afgenomen met okselzweet. Een groep van 48 vrouwen met een sociale angststoornis mochten aan het zweet ruiken. Zonder dat zij het wisten, snoof een andere groep vrouwen gewone lucht. Wel ging iedereen een mindfulness sessie volgen, bij de vrouwen die het zweet geroken hadden was het effect van de sessie veel sterker.

De groep vrouwen die het zweet had afgegeven, was ook opgedeeld in twee groepen. Een groep had een romantische film bekeken, het andere deel een horrorfilm. Het effect van het romantische of het horror zweet maakte geen verschil bij de vrouwen.

Resultaten zijn voorlopig

De onderzoeken zijn interessante resultaten om een vervolgonderzoek te doen. Nu moet er nog worden bekeken of alle soorten zweet een kalmerend effect hebben, ongeacht de emoties die de persoon op dat moment voelt.

Het onderzoek is slechts voorlopig, dus geen reden om direct bij iedereen onder zijn of haar oksel te snuiven. Een vervolgonderzoek zal hier meer duidelijkheid over geven.

1.8k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.