Orkanen in Nederland, komt dat binnenkort ook voor?
Saved Read later
Deel dit bericht

Orkanen in Nederland, komt dat binnenkort ook voor?

Hoewel er nog steeds mensen zijn die de opwarming van de aarde en klimaatverandering beschouwen als een complot, wordt toch steeds duidelijker dat extreem weer vaker voorkomt. Dan spreken de experts over situaties die wellicht een keer in de 50 of 100 jaar voorkomen. Zullen orkanen in Nederland binnenkort ook voorkomen?

Bij extreem weer kun je denken aan de heftige regenval in Limburg en aangrenzende gebieden. Extreem hoge temperaturen lijken ook steeds meer ‘normaal’ te worden en dat kan grote gevolgen hebben voor ons continent. Bestaan delen van Turkije en Zuid-Europa binnen een paar decennia uit woestijnen? Hoe zit het eigenlijk met orkanen? Het lijkt erop dat er ieder jaar meer van komen. Zal Nederland op den duur ook rekening moeten houden met dit natuurverschijnsel?

Bekijk ook:
Oude weerrecords sneuvelen bij bosjes: van extreme hitte tot stormen

Wanneer wordt in Nederland gesproken over een orkaan?

Windkracht wordt uitgedrukt in Beaufort (Bft). Als er zeer zware depressies zijn, loopt de windkracht in ons land ook wel eens op tot 10 of 11 Bft. Orkaankracht wordt volgens de definitie bereikt bij 12 Bft. Dat betekent windsnelheden van 117 kilometer of meer. Als die windsnelheid meer dan een uur aanhoudt, spreken we in Nederland van een orkaan. Dat is sinds metingen worden verricht door het KNMI nog maar een keer gebeurd. Dat was in 1944 in Zeeland. De wind bereikte toen een hoogste snelheid van 122 kilometer en hield meer dan een uur aan.

Overigens komen in ons land af en toe wel rukwinden voor met een hogere snelheid. De hoogst gemeten snelheid is 162 kilometer. Dat was echter een enorme windvlaag die niet lang aanhield. De zwaarste orkanen die op de Atlantische Oceaan ontstaan, hebben soms windsnelheden van 250 tot 300  kilometer. Orkanen worden qua kracht uitgedrukt in de schaal van Saffir Simpson. Deze loopt van 1 tot 5. Een orkaan van kracht 5 is verwoestend met windsnelheden boven de 250 kilometer.

Hoe ontstaan orkanen?

Orkanen ontstaan momenteel in een strook die ongeveer van 500 kilometer ten noorden van de evenaar tot 500 kilometer ten zuiden daarvan ligt. De belangrijkste voorwaarde voor het ontstaan van een vulkaan is warm zeewater. Bij een temperatuur van het water van 27° C of meer kan een orkaan ontstaan. Daarbij moet er ook precies voldoende beweging zijn in de hogere luchtlagen. Te veel wind doet een orkaan ‘verwaaien’, als er niet genoeg beweging is, kan de orkaan niet voldoende kracht bereiken. Dat er meer orkanen worden gesignaleerd heeft waarschijnlijk te maken met de opwarming van de aarde. Hierdoor wordt het zeewater vaker opgewarmd tot de juiste temperatuur.

Bekijk ook:
Dit zijn de 10 grootste CO2 vervuilers van Nederland

Orkaan Nederland

Hoe zit het met orkanen in Nederland?

Ons land valt duidelijk buiten de strook waarin orkanen ontstaan, het ligt te noordelijk. De temperatuur van het zeewater dat nodig is om een orkaan te laten ontstaan komt in onze regio’s eigenlijk niet voor. Zelfs in warme zomers wordt het water een stukje uit de kust zelden warmer dan tussen de 15° en 20° C. Daarbij zijn de omstandigheden in hogere luchtlagen zelden of nooit geschikt voor de vorming van een orkaan van zelfs de laagste categorie. Hoewel het moeilijk voorspelbaar is wat er verder kan gebeuren met ons klimaat, lijken orkanen niet iets waar in ons land rekening mee hoeft worden gehouden.

Bekijk ook:
Hoe ziet de wereld eruit als het ijs smelt?

De invloed van orkanen op ons weer

Regelmatig komt een orkaan die in de VS of het Caribisch gebied heeft gewoed naar West-Europa. Via de straalstroom in de hogere luchtlagen is het mogelijk dat een orkaan in een paar dagen de oceaan oversteekt en Europa bereikt. Omdat de storm daarvoor over kouder water moet, verliest deze zoveel aan kracht dat er hoogstens een depressie van overblijft. Deze kan in Nederland voor een stormachtige dag zorgen of juist voor mooi weer, afhankelijk van het pad dat wordt gevolgd.

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.