Sinds de mensheid besefte dat de sterren in feite zonnen zijn op grote afstand, is er de vraag geweest: ‘zijn we alleen?’ In eerste instantie bestond er twijfel bij de wetenschappers omdat het mogelijk zou zijn dat het zonnestelsel waartoe de aarde behoort uniek was in het heelal. Maar inmiddels is door onderzoek met radiotelescopen duidelijk geworden dat planeten beslist niet ongewoon zijn.
Daarbij zijn er tevens planeten ontdekt waar de omstandigheden goed genoeg zijn om leven te kunnen ontwikkelen zoals wij dat kennen op aarde. Overigens is het uiteraard ook nog mogelijk dat er levensvormen zijn waarvan wij ons geen voorstelling kunnen maken. Alleen in onze Melkweg zijn er meer dan 100 miljard sterren en waarschijnlijk hebben de meeste zonnen planeten. Als je dan ook nog beseft dat er miljarden sterrenstelsels zijn, komt het aantal planeten in totaal op een bijna onvoorstelbaar aantal.
Onvoorstelbare afstanden
Ook de afstanden tussen de sterren en eventuele planeten is onvoorstelbaar voor menselijke begrippen. De dichtstbijzijnde ster is Alfa Centauri en die bevindt zich op 4 lichtjaar van de aarde. Met het snelste ruimtevaartuig dat de mens momenteel kent, zou het 70.000 jaar duren om daar te komen. En gelet op de omvang van het heelal is Alfa Centauri beslist niet ver weg.
Het duurt het nog vele jaren om een andere beschaving te kunnen bezoeken. Zelfs als de mens of buitenaardse wezens ruimteschepen zouden ontwikkelen die met de snelheid van het licht kunnen reizen (300.000 km per seconde). Voor zover bekend heeft ook nooit een buitenaards ruimteschip onze wereld bereikt.
De ‘bewijzen’ die sommige schrijvers aanvoerden om aan te tonen dat onze wereld al in de oudheid is bezocht door buitenaardse wezens, konden meestal zonder problemen worden ontkracht.
De voortdurende zoektocht naar ander leven
Hoewel de techniek van de ruimtevaart niet stil staat, lijkt het er voorlopig niet op dat de mens n ruimteschepen op zoek kan naar andere bewoonde werelden. Maar dat houdt niet in dat er niet constant aandacht is voor die zoektocht naar andere beschavingen.
Met radiotelescopen op aarde en in de ruimte wordt er constant gezocht maar tekenen van leven buiten de aarde. De meest waarschijnlijke wijze om contact te maken is met radiosignalen, omdat die even snel gaan als licht en enorme afstanden kunnen overbruggen. Juist die signalen zijn inmiddels ontvangen en meerdere malen vanaf dezelfde plek. Ze komen van een sterrenstelsel dat zich op maar liefst 1 1/2 miljard lichtjaren afstand van de aarde bevindt.
Energie voor de ruimteschepen?
Dat een dergelijk signaal heel veel vermogen moet bevatten, zal duidelijk zijn. Volgens de berekeningen is de energie van de signalen die maar een fractie van een seconde duren. Dit is even groot als wat onze zon per jaar voortbrengt. Dat leidde er eerst toe dat wetenschappers ervan uitgingen dat de signalen werden opgewekt door de explosie van een zon, een supernova. Die theorie lijkt niet te kloppen nu er meerdere signalen zijn ontvangen.
Men speculeert inmiddels dat de signalen zijn bedoeld om ruimteschepen van energie te voorzien. Misschien zijn de aliens op weg naar de aarde?
Bekijk ook:
- 10 leuke weetjes over de aarde
- Nederlandse Youtubers op zoek naar aliens en opgepakt
Plaats een reactie