Een bezoeker van het Louvre in Parijs heeft zondag het beschermglas van de Mona Lisa besmeurt met een taart. De man was verkleed als een oude vrouw in een rolstoel en zou ook geprobeerd hebben de vitrine kapot te maken. Het beroemde schilderij van Leonardo da Vinci raakte verder niet beschadigt. De man was door de bewakers overmeesterd en afgevoerd. Het motief van de man is nog onduidelijk, wel riep hij iets in het Frans over het beschermen van de aarde. Het is niet de eerste keer dat een kunstwerk het doelwit wordt voor vandalisme.
Can anybody translate what ole dude was saying as they where escorting him out?😂 pic.twitter.com/Uy2taZ4ZMm
— Lukeee🧃 (@lukeXC2002) May 29, 2022
Voor de Mona Lisa al poging vijf
De Mona Lisa is vaker een doelwit geweest van vandalisme. Zo gooide in 2009 een toerist een kop thee naar de vitrine, het kopje brak maar het schilderij en de vitrine bleven intact. In 1974 was de Mona Lisa ook een doelwit, het schilderij was toen te bezichtigen In Tokio. Een vrouw probeerde daar het kunstwerk te bekladden met rode spray, deze poging was overigens ook mislukt. In 1956 waren twee pogingen om het schilderij te vernielen. Eerst gooide een man zuur naar het schilderij waardoor het onderste deel beschadigde. Eind van dat jaar gooide een andere schilder een steen richting het doek en hierdoor ontstond lichte schade.
De Nachtwacht kent ook meerdere aanslagen
De Nachtwacht, een van Nederlands bekendste kunstwerken, kent ook meerdere pogingen van vandalisme. Tot driemaal toe wisten de vandalen schade te brengen aan het schilderij van Rembrandt van Rijn.
- Op vrijdag 13 januari 1911 had een man met een schoenmakersmes ingehakt op het schilderij. Hij wilde “wreken op het rijk” omdat hij afgekeurd was als matroos. Het schilderij was alleen beschadigd op de vernislaag, de man werd veroordeeld tot een jaar gevangenisstraf.
- Op 14 september 1975 wist een verwarde man veel schade toe te brengen met een gekarteld tafelmes. De man stak in totaal twaalf keer in het schilderij waardoor een complete reep uit het schilderij werd gesneden. Het duurde acht maanden tot de Nachtwacht weer gerestaureerd was.
- Op 9 april 1990 vond een aanslag met zwavelzuur plaats. Een 31-jarige man bespoot het schilderij met het zuur maar door het snel ingrijpen van de museumbewaker kon ernstige schade voorkomen worden. De bewaker spoot direct gedemineraliseerd water op het doek waardoor het zuur geneutraliseerd werd.
Plaats een reactie