straf materiële schade
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Man prikt ruim 100 autobanden lek: dit zijn de maximale straffen voor materiële schade

Afgelopen maand heeft de Rotterdamse politie een 33-jarige man zonder vaste woon of- verblijfplaats aangehouden. Hij had in vier maanden tijd meer dan 100 autobanden lek gestoken. De politie kreeg talloze aangiftes binnen en wist de man uiteindelijk te vinden en te arresteren. Wat voor straf kan deze veelpleger maximaal krijgen? Wij hebben het uitgezocht.

Straffen in Nederland voor vandalisme

Hoewel het voor veel slachtoffers best een ingrijpende gebeurtenis kan zijn, ligt de strafmaat in Nederland erg laag als het gaat om vandalisme. Als er geen geweld tegen de eigenaar wordt gebruikt, dan komt een bandenprikker er vaak met een taakstraf en een boete mee weg, tot frustratie van talloze mensen die zitten opgescheept met materiële schade. Zij moeten reparatie vaak eerst zelf voorschieten en/of de verzekering bellen.

De politie moedigt iedereen aan om altijd aangifte te doen als er sprake is van vernieling van eigendommen, maar vaak gebeurt dat niet. De meeste mensen hebben geen vertrouwen in de politie als het gaat om dit soort vergrijpen. Dit soort aangiftes hebben geen prioriteit. De bovengenoemde bandenprikker is er in ieder geval niet mee weggekomen en mag zich verantwoorden voor ruim 100 vernielingen aan auto’s.

Bekijk ook:
Dit zijn de duurste verkeersboetes in Nederland

materiële schade strafmaat

Maximale straf voor materiële schade

Als we op het internet speuren naar de maximale straf voor vernieling, dan zien we op verschillende websites van advocatenkantoren dat er verschillende strafmaten zijn te vinden. Vernieling op grond van artikel 171 van het Wetboek van Strafrecht levert een maximale straf op van zes maanden cel of een geldboete van de vierde categorie. Als er door de vernieling gevaar voor mensen ontstaat, dan spreek je al snel over een maximale celstraf van een jaar. Dit gebeurt vaak bij daders die vandalisme plegen door brandstichting.

In de praktijk wordt er bijna nooit een celstraf geëist in een ‘simpele’ vernielingszaak. De dader zal de schade moeten vergoeden, een boete moeten betalen en een taakstraf moeten voldoen. Soms wordt er een gevangenisstraf geëist, maar dit is vaak voorwaardelijk. Een recidivist zal echter op een gegeven moment op de blaren moeten zitten, want na meerdere vergrijpen zal die voorwaardelijke gevangenisstraf toch echt onherroepelijk worden. En gaat de veroorzaker van materiële schade uiteindelijk de cel in.

Poll Moet materiële vernieling zwaarder bestraft worden?

Ja68.4%
Nee31.6%
📊 Bekijk resultaten
Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

471

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.