Dat is de conclusie van Avi Loeb, astrofysicus en hoogleraar aan een van de bekendste universiteiten in de VS. Zijn verhaal heeft hij op papier gezet in een goed leesbaar boek dat diverse nieuwe inzichten bevat. Zijn collega’s vinden zijn conclusie voorbarig en sommige noemen het zelfs gevaarlijk. Maar waar draait het nu eigenlijk om?
De verkenner in het heelal
Op 19 oktober 2017 werd op Hawaii een nieuw object in de ruimte ontdekt. Het was onverklaarbaar en vreemd. Het werd aangeduid met een woord in het Hawaïaans ‘Oumuamua. De apostrof hoort overigens bij het woord en het betekent zoiets als verkenner. Hoewel de wetenschap inmiddels wel gewend is aan verrassingen in het heelal, was dit beslist een flinke puzzel. De volgende feiten worden door geen enkele wetenschapper ontkend, de uitleg ervan door Loeb in zijn boek echter wel.
Het vreemde object
In de eerste plaats was al bijzonder dat ‘Oumuamua niet door het zonnestelsel bewoog, maar gepasseerd werd en relatief gesproken stilstond. Dat is iets dat nog niet eerder was beschreven. Ook maakte de schittering op het object duidelijk dat het van metaal moest zijn gemaakt. Een dergelijke weerkaatsing was nog niet eerder waargenomen. De vorm was geen bol, maar een sigaar of pannenkoek. Het meest bijzondere was de wijze van bewegen van het object. Het werd niet door de zwaartekracht van de zon aangetrokken, maar bewoog zich van de zon af.
Een zonnewindscherm
Deze feiten gecombineerd leidden bij Avi Loeb tot de conclusie dat er sprake moest zijn van een zonnewindscherm van buitenaardse afkomst. Misschien een brokstuk van een groter schip, wellicht een teken van leven bewust geplaatst, zodat intelligente wezens het zouden opmerken, misschien een compleet ruimteschip dat niet langer functioneerde. Maar in ieder geval: het bewijs dat er buitenaards intelligent leven is. Ook de mens heeft immers een capsule de ruimte ingestuurd met de bedoeling duidelijk te maken dat er een aarde is vol leven.
De andere verklaringen
De collega’s van de Harvard professor buitelden over elkaar heen om zijn conclusies te ontkrachten. Voor iedere aanname werd een potentiële verklaring gevonden, al waren die soms behoorlijk vergezocht. Consensus werd bereikt over het feit dat ‘Oumuamua een soort komeet moest zijn geweest. Dit is namelijk de enige verklaring die de vreemde beweging van het object van de zon vandaan zou kunnen verklaren. De zon zou een deel van de komeet hebben verwarmd, waardoor er een staart ontstond die de komeet een duw gaf die deze van de zon deed afdrijven. Maar het object had geen staart. Dat zou dan weer verklaard moeten worden door het feit dat deze komeet een staart zou hebben van waterstof. Dat is zelfs voor de meeste moderne infraroodcamera’s niet vast te leggen.
De meest logische verklaring is vaak de juiste
Het was een kenmerk van Sherlock Holmes dat hij bij de raadsels die hij moest oplossen altijd zocht naar een logische verklaring. Avi Loeb verwijt zijn collegae dat ze bereid zijn om allerlei vergezochte theorieën eerder te accepteren als verklaring voor ‘Oumuamua dan een logische: een product van een buitenaardse beschaving, dat bevestigt wat steeds meer wetenschappers verwachten: er is intelligent buitenaards leven.
Hoeveel tijd heeft de mens nog?
Een tweede punt dat de wetenschap zwaar op de maag ligt, is een theorie die Loeb achterin zijn boek heeft opgenomen. Hij denkt dat overal in het heelal leven is ontstaan, ook intelligent. Maar net als de mens is het mogelijk dat ‘beschavingen’ hun geboorteplaneet verwoesten voordat ze een methode hebben ontdekt om andere planeten te onderzoeken.
Daarbij geeft hij aan dat het hem niet zou verwonderen dat de mensheid binnen een periode van maximaal 500 jaar zal zijn uitgestorven. En dan is er nog de angst van Stephen Hawking, de inmiddels overleden intelligentste mens op aarde. Hij vroeg zich af in hoeverre we wel uit moesten uitkijken naar een ontmoeting met buitenaardse intelligentsia. Het enige intelligente wezen dat we kennen is immers bepaald nog niet beschaafd, noch in staat om de eigen leefomgeving te ontzien.
Gebaseerd op het boek van Avi Loeb: Buitenaards
Bekijk ook:
Plaats een reactie