Inmiddels kent iedereen de Hubble telescoop wel. Deze Amerikaanse ruimtetelescoop heeft de wetenschap een enorme hoeveelheid informatie verschaft en verder het heelal in gekeken dan een telescoop op aarde ooit zou kunnen. Dat is ook logisch, omdat aardse telescopen nu eenmaal gehinderd worden door de atmosfeer.
De Hubble kan om die reden 10 keer zo nauwkeurig waarnemingen doen. Maar inmiddels is deze opmerkelijke satelliet 30 jaar oud en heeft de techniek op aarde niet stilgestaan. Op 31 oktober zal een nieuwe ruimtetelescoop worden gelanceerd. Dat zal een bijzonder spannend moment zijn voor NASA. De ruimteorganisatie is wat achterop geraakt de afgelopen jaren bij particuliere initiatieven, maar ook de Chinezen zijn inmiddels zeer actief in de ruimte.
Het project is ook een eerbetoon aan een oud voorzitter van NASA, James Webb. De telescoop draagt namelijk zijn naam. Ook In Europa zullen wetenschappers op het puntje van hun stoel zitten. Er gaat namelijk ook een Europese uitvinding mee op deze satelliet. Mid infrared Instrument, oftewel MIRI, moet voor een revolutie in ruimteonderzoek zorgen.
Wat is MIRI?
MIRI is het gevoeligste meetinstrument dat ooit is ontworpen. Het functioneert bij het absolute nulpunt, derhalve bij temperaturen van meer dan 270° C onder nul. Waar de meetinstrumenten van de Hubble 10 keer scherper zijn dan die op aarde, moet dat voor MIRI met een factor van een ongelooflijke 1.000 gaan gelden. MIRI kan door stof heen kijken en zal het veel eenvoudiger maken om planeten te ontdekken op grote afstanden.
Uit de tot dusverre ontdekte planeten is al duidelijk geworden dat er vele raadselachtige objecten in onze Melkweg te vinden zijn. Inmiddels zijn er reusachtige exemplaren gevonden waarbij vergeleken Jupiter een kleintje is. Er zijn ook planeten die niet (meer) om een zon cirkelen maar eenzame zwervers in de ruimte zijn geworden. Koud en duister en op weg naar een onbekend lot. Er zijn ook aardachtige planeten, waar de omstandigheden vergelijkbaar zijn met het enige huis dat de hele mensheid kent. En juist die exemplaren boeien de astronomen uiteraard het meeste. Zijn we alleen of hebben we buren? Misschien dat MIRI daar het antwoord op gaat geven.
Hoe gaat MIRI zoeken naar buitenaards leven?
Hoeveel scherper MIRI ook is, het zal met de huidige techniek niet mogelijk zijn om buitenaards leven feitelijk te zien of vast te leggen. Daar zijn de afstanden veel te groot voor. De uiterste ‘reikwijdte’ van MIRI is 13,8 miljard lichtjaar. Dat houdt dus in dat dit licht al 13.8 miljard jaar onderweg is voordat het door MIRI wordt opgevangen. Met MIRI kunnen planeten echter wel veel zorgvuldiger worden onderzocht dan tot op heden mogelijk was. En waar het niet mogelijk is om feitelijk het leven vast te leggen, kan MIRI wel vaststellen hoe groot de kans is dat er leven krioelt dat wij als mensen zouden kunnen herkennen. Het gaat daarbij dan om verhoudingen tussen zuurstof, kooldioxide en water. Ook de temperatuur en de hoeveelheid zonlicht kunnen worden bepaald aan de hand van de metingen met MIRI.
Hoe groot is de kans op succes?
Nog steeds is dat een grote vraag onder wetenschappers. Is het heelal ontworpen voor leven? Waar de een zegt dat de kans steeds groter wordt naargelang het aantal ontdekte aardachtige planeten, betwijfelen anderen dat er ooit leven is ontstaan elders dan op aarde. Er is inmiddels een nieuwe theorie waarbij de aanhangers vermoeden dat er wel op vele plaatsen leven is ontstaan dat vergelijkbaar is met het onze. Het minder plezierige aan hun opvattingen is dat dit leven ook weer snel uitsterft, zodra het in staat is om de eigen planeet te plunderen en het klimaat onleefbaar te maken. Komt dat niet vaag bekend voor?
Bekijk ook:
Plaats een reactie