Dit wist je nog niet over piraten 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Dit wist je nog niet over piraten

Als we aan een piraat denken dan denken we aan een ruige zeebonk met een oorpiercing, een papegaai, en een beenprothese van eikenhout. Deze vrije vogel vaart de wereld rond om te roven en te plunderen, samen met zijn eveneens gehavende metgezellen. Aaarghhh!! Voordat je het weet keek je recht in zijn ooglapje en was je je zakje met gouden munten kwijt. Maar het geromantiseerde beeld van deze criminelen is niet helemaal correct. Ze werkten ook als huurlingen in opdracht van overheden, en hadden in sommige gevallen zelfs een hoge maatschappelijke status. Hieronder een paar weetjes over deze piraten.

Piraten kwamen niet alleen uit lage sociale milieus.

Niet alleen kansarmen, verschoppelingen en arme zielen werden piraat. Sommige mensen kwamen uit een welvarend gezin en kozen door omstandigheden voor het piratenleven. Een voorbeeld hiervan is William Kidd. Hij kwam uit een goede maatschappelijke klasse, werd piratenjager, maar werd zo gegrepen door het piratenleven dat hij besloot om er zelf één te worden.

Piraten droegen een ooglapje om een andere reden

Door hollywoodfilms denken we dat piraten ooglapjes droegen om hun lege oogkassen te verbergen, iets wat niet helemaal waar is. Ze droegen dit charmante dekseltje zodat een oog constant aan het donker is gewend. Zo konden ze in de nacht beter vechten en roven. Tja, toen hadden ze nog geen nightvision op de verrekijker. Deze techniek wordt overigens nog steeds gebruikt tijdens opleidingen van Navy Seals.

Bekijk ook:
12 Populaire complottheorieën

Die gouden oorbellen hadden een functie

Ja, deze droegen ze in de echte piratentijd ook, maar niet omdat het modebewuste trendsetters waren. Buiten het feit dat goud en zilver een persoonlijke schat was droegen ze oorbellen omdat ze dachten dat edelmetalen geluk brachten. Ze bewaarden in deze oorbellen ook stukken wax. Dit propten ze in hun oren als ze besloten hun kanonnen leeg te schieten op alles wat op hun pad voorbij kwam. Het was ook een prima levensverzekering. Al was het nog maar de vraag of je collega’s er een grafkist van kochten, of dat ze je lijk beroofden en je in een ondiep graf dumpten op het eerste eiland wat ze tegenkwamen.

De zwarte doodskop vlag was geen piratenvlag

Ook dit komt uit hollywoodfilms. Als je met je gouden lading een schip met een rode vlag waarop een zandloper was afgebeeld naderde, dan ging je vanzelf zeven kleuren schijten. Rood was toen al een alarmerende kleur, de zandloper betekende dat je tijd voorbij was en je dag kon zeggen tegen je zuurverdiende florijnen, en misschien je ook je leven.

Bekijk ook:
Met deze loterijwinnaars liep het slecht af

Papegaaien werden gebruikt om mee te handelen

Er werd in die tijd veel gehandeld in tropische vogels. De papegaai was waardevol en werd veel gebruikt als ruilmiddel. De vogels werden ook vaak gebruikt als cadeau als een piraat een wit voetje wilde halen bij een persoon met een hoge maatschappelijke functie. Dus het was niet vreemd als er ‘cut off his leg ya damn donkey kraaa!’ werd geroepen uit het raam van een adellijke slaapkamer.

Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

2 Comments

  1. Hylke Reply

    Het is niet helemaal waar dat de zwarte doodshoofd vlag geen piratenvlag was want die was er zeker alleen was t zo dat piraten voeren onder een zwarte jolly Roger(zwarte vlag met meestal een witte schedel of skelet(queen annes revenge bijvoorbeeld) die piraten roofden je schip leeg maar lieten hun doelwit meestal gaan voeren onder een rode vlag dan was je schip je zeemans graf

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.