We nemen de zon als vanzelfsprekend. We staan elke dag op, schuiven de gordijnen open en verwelkomen het zonlicht en de warmte. Al het leven op aarde is afhankelijk van zonlicht, behalve de zeedieren die op de bodem van de oceanen leven uiteraard. Maar wat gebeurt er als de zon uit zou doven? Of simpelweg plotseling verdwijnt?
De eerste acht minuten weten we van niets
De zon staat zo’n 150 miljoen kilometer van de aarde. Dat zijn acht lichtminuten. Licht reist niet sneller dan zichzelf, dus dat zou betekenen dat we acht minuten lang in onwetendheid leven. Geniet er nog maar van, want daarna begint de ellende.
Zwaartekracht en de maan ‘verdwijnen’
De zwaartekracht van de aarde stopt door het verdwijnen van de gasbol. We draaien niet meer om de zon heen, maar volgen een rechte lijn. De maan geeft geen licht, maar weerkaatst het licht van de zon, dus die zien we ook niet meer. Op de plekken waar het licht is valt meteen de duisternis in, en wordt alles aardedonker.
Een nieuwe ijstijd
De temperatuur op aarde daalt razendsnel. Het gaat sneeuwen in de tropen en de ijskappen verbreden zich. Binnen weken bevriezen de zeeën en daalt de temperatuur globaal tot -30. Er zullen in de eerste weken miljarden doden vallen,vooral in de wat warmere landen, deze bevolkingen zijn niet voorbereid op extreme kou. De lagere landen zullen binnen de kortste keren veranderen in dode en dorre ijsvlaktes. Alleen in grotten zullen mensen enigszins kunnen overleven, hetzij voor korte tijd.
De atmosfeer bevriest binnen maanden
Nu aarde bedekt is onder een dikke laag ijs daalt de temperatuur tot ver onder de honderd graden. Kooldioxide bevriest, daarna ook zuurstof. Na verloop van tijd zal ook stikstof bevriezen en zal de wereld bedekt worden onder een metershoge laag van vloeibare zuurstof en stikstof. Ademen wordt onmogelijk, behalve met zuurstofflessen uiteraard.
Ondergrondse steden
Alleen de kern van de aarde is nog warm, dus zal de overgebleven mensheid ondergronds moeten gaan leven. Er zullen ondergrondse steden worden gebouwd, met kwekerijen voor zuurstof en voedsel. Leven op de aardkorst is onmogelijk, op wat hardnekkige bacteriën na zal al het leven uitsterven.
Witte kerst
Er zitten natuurlijk ook voordelen aan het verdwijnen van de zon. Zo hoef je je nooit meer zorgen te maken over plek in de vriezer, je kan sneeuwpoppen maken tot je een compleet leger hebt, en vanaf dat moment zijn de kerstdagen ouderwets wit. Dat mag ook worden gezegd.
Hey AI! Kan de mens een ijstijd overleven?
Het overleven van een ijstijd door de mensheid is een complex vraagstuk met veel variabelen. De onderstaande factoren zijn van grote invloed:
- Technologische vooruitgang: Met voldoende voorbereiding en technologische innovatie kunnen we leefomgevingen creëren die bestand zijn tegen extreme kou. Denk aan energiezuinige voedselproductiesystemen, ondergrondse habitats en duurzame energiebronnen.
- Sociale samenwerking: In tijden van crisis is samenwerking essentieel. Georganiseerde, gezamenlijke inspanningen zouden de overlevingskansen aanzienlijk kunnen vergroten. Dit kan variëren van het delen van hulpbronnen tot internationale samenwerking op het gebied van technologie en wetenschap.
- Toegang tot hulpbronnen: Het vermogen om essentiële levensbehoeften zoals water, voedsel en energie te verkrijgen, zal een cruciale rol spelen. Een ijstijd kan deze bronnen schaarser maken, wat het belang van technologische oplossingen benadrukt.
- Aanpassingsvermogen: De mensheid heeft in de geschiedenis blijk gegeven van een ongelooflijk aanpassingsvermogen. De mogelijkheid om zich aan te passen aan nieuwe, uitdagende omstandigheden kan ook hier een grote rol spelen.
- Diversiteit van ecosystemen: Niet alle regio's zouden even zwaar getroffen worden. Diversiteit in ecosystemen kan leiden tot “veilige havens” die beter bestand zijn tegen extreme omstandigheden.
- Voorbereidingstijd: De tijd die we hebben om ons voor te bereiden, kan van cruciaal belang zijn. Met voldoende waarschuwing kunnen voorbereidingen worden getroffen die de overlevingskansen vergroten.
Als we deze factoren in overweging nemen, kunnen we concluderen dat de kans om een ijstijd te overleven niet nul is, maar evenmin gegarandeerd. Het zou een combinatie van technologische innovatie, sociale samenwerking, en individueel en collectief aanpassingsvermogen vereisen om deze extreme uitdaging het hoofd te bieden. De sleutel tot overleving zou liggen in onze voorbereidheid en ons vermogen om proactief te handelen, eerder dan reactief.
Plaats een reactie