Déjà vu wat is het en wat gebeurt er in je hersenen
Saved Read later
Deel dit bericht

Déjà vu, wat is het en wat gebeurt er in je hersenen?

Wat is een déjà vu? Waardoor krijg je dit en wat betekent het precies als je dit regelmatig hebt? Wat gebeurt er op zo’n moment in je hersenen? Onlangs is hier in Groot-Brittannië onderzoek naar gedaan, en de resultaten waren beslist verrassend.

Wat is een déjà vu?

Wat is een déjà vu nu precies? Waarschijnlijk heb jij het ook wel eens een keer meegemaakt. Als je voor het eerst op een bepaalde plaats bent of er iets gebeurt of gezegd wordt, weet je ineens zeker dat wat je nu overkomt al eerder is gebeurd. Het zijn herinneringen, maar aan iets dat je niet meegemaakt kan hebben.

Zijn het herinneringen uit een ander leven of een droom? Of heb je een blik in de toekomst gekregen, maar wellicht functioneren je hersenen op dat moment ook even niet zoals het hoort. Heb je bij een déjà vu een bijzondere belevenis of zit er iets anders achter?

Een Brits onderzoek brengt duidelijkheid

Hoe pak je een onderzoek naar een dergelijk moeilijk verschijnsel nu aan? De Britten besloten om geen mensen uit te nodigen die het verschijnsel bewust hadden meegemaakt, maar een groep die de doorsnee vormde van de bevolking. Deze groep kreeg een groot aantal woorden te horen die allemaal om hetzelfde thema draaiden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan: donker, bed, wekker, nacht, hoofdkussen, etc. Het woord ‘slapen’ werd zeer bewust niet genoemd. Toch wisten vrijwel alle deelnemers nadien vrijwel zeker dat ze het woord ‘slapen’ ook hadden gehoord. Het was dus mogelijk om een valse herinnering in de hersens te creëren. Deze valse herinnering gaf hetzelfde gevoel als een déjà vu als de proefpersonen daar mee werden geconfronteerd.

Wat gebeurde er nu echt in de hersens?

Dankzij hersenscans hebben wetenschappers al erg veel extra geleerd over wat er in die bijzondere grijze cellen van de mens omgaat. Zo is inmiddels bekend dat er geen deel is dat niet wordt gebruikt bij onze normale activiteiten. Lang is gedacht dat slechts een klein deel van de capaciteit werd aangewend. Dat leverde speculaties op dat het menselijk brein wellicht nog veel meer zou kunnen zoals gedachtenlezen, telekinese en nog veel meer.

Bekijk ook:
Gedachten lezen, een bedreiging in de toekomst?

Dat lijkt er niet in te zitten, omdat onze hersens het al druk genoeg krijgen als er een aantal normale taken moeten worden uitgevoerd. Ook bij dit onderzoek werd constant in de gaten gehouden welk deel van de hersenen actief werden bij bepaalde gebeurtenissen. Op het moment dat het déjà vu gevoel werd geprikkeld middels de valse herinnering, was er geen enkele activiteit in het gebied waar de herinneringen worden verwerkt.

Het brein deed dan ook geen beroep op de herinneringen om te testen waar dat gevoel vandaan kwam. Wel was er duidelijke activiteit in het gedeelte van de hersens waar de beslissingen worden genomen en oplossingen worden gezocht.

Wat is een deja vu

Conclusie: wat is een déjà vu dan?

Omdat de hersenen bij een déjà vu ervaring geen echte herinneringen kunnen vinden, ontstaat er een moment van verwarring. Dit omdat er iets onwerkelijks lijkt te gebeuren. Het is te vergelijken met de ervaring die je krijgt als je in de trein zit en de trein op een spoor verderop vertrekt. Vrijwel al je zintuigen zeggen dat het niet ‘jouw’ trein is die gaat rijden. En toch is er dat gevoel dat je vertelt dat het niet de andere trein is die beweegt, maar degene waar jij in zit. De hersenen laten zich een tijdje foppen door de beelden die ze via jouw ogen zien.

Wetenschappers weten nog niet of het iets zegt over de kwaliteit van iemands hersens als deze regelmatig dat gevoel van déjà vu heeft. Ze vermoeden dat het iets te maken heeft met behoedzaamheid. Niet alle herinneringen worden vertrouwd en het brein gaat op zoek naar een oplossing. Veel is nog niet duidelijk, maar dat déjà vu niets te maken heeft met een eerder leven of de mogelijkheid om in de toekomst te kijken, lijkt wel bewezen. Daardoor zijn we als mens weer een stukje minder bijzonder geworden. Of denk jij dat er toch meer aan de hand is?

Deel dit bericht
Read later
Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.5k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.