Uiteraard betaal jij graag belasting, omdat je daarom in het mooiste land op de wereld mag wonen. Toch zijn er mensen, zelfs in ons land, die de belasting proberen te ontduiken. Belasting ontduiken is overigens heel iets anders dan belasting ontwijken. Wellicht heb je Nederland wel eens horen aanduiden als een belastingparadijs voor grote beursbedrijven die op deze manier de belasting ontwijken die ze in een ander land zouden moeten betalen.
Belasting ontwijken is legaal omdat er gebruik wordt gemaakt van de belastingwetten in ons land. Maar belasting ontwijken kan ook belastingontduiking worden als je de wetten foutief interpreteert. Belastingontduiking kan je overigens in de gevangenis brengen en dat gebeurde met de bekendste belastingontduiker ooit.
Al Capone staat in de VS symbool voor het begrip gangster
Al Capone is in de VS een uitdrukking voor een gangster, maar ook de naam van legendarische belastingontduiker. Hij werd in 1899 geboren in een keurig Italiaans gezin dat was geëmigreerd naar de Verenigde Staten. Zijn vader was eerst bakker, maar werd later kapper. Het gezin had het zeker niet slecht in die tijd. Al was een slimme leerling en kon vooral goed met cijfers overweg. Maar hij was ook zeer heet gebakerd en daar hadden leraren in die tijd beslist geen geduld mee. Op 14-jarige leeftijd sloeg Al Capone een leraar, liep daarna de school uit en zou daar nooit terugkeren.
De Italiaanse maffia
Voor een jonge knul als Al was er in die tijd weinig anders mogelijk dan toe te treden tot een bende. De Italianen stonden in die tijd onderaan de maatschappelijke ladder. Die plaats hadden ze overgenomen van de Ieren. In de tijd dat Al Capone zijn sporen verdiende in de misdaad was de strijd tussen de Ieren en Italianen keihard. Met illegale alcohol kon het meeste worden verdiend omdat het de tijd van de drooglegging was. Al Capone klom op in de rangen en werd een van de bazen in Chicago. Op Valentijnsdag 1929 wachtten de leden van een Ierse bende in een garage op hun baas, in plaats daarvan arriveerde een politieauto. De bendeleden werden tegen een muur gezet en met machinepistolen neergeknald. De misdaad werd nooit opgelost, maar iedereen verdacht Al Capone ervan en zijn bende werd de machtigste in Chicago.
Scarface vestigt zijn reputatie
Al Capone had een zeer opvallend litteken dat over zijn hele wang liep. Zijn verhaal was dat het door een Duitse bajonet was veroorzaakt, toen hij vocht in Europa. Echter was Capone nooit in Europa geweest, ook niet als soldaat. Toen hij 20 was, viel hij regelmatig een 18 jarige Italiaanse lastig. Haar broer pikte dit niet en stak Capone in zijn gezicht. In het ziekenhuis waren er 80 steken nodig om de wond te hechten. Al Capone was – naar verluidt – zelf ook bepaald geen lieverdje. Hij werd verdacht van diverse moorden.
Als iemand in zijn bende iets had verprutst, werd hij uitgenodigd bij een volgende vergadering. Al Capone zorgde er persoonlijk met een honkbalknuppel voor dat een tweede fout nooit meer mogelijk was. Dat soort zaken zijn echter nooit bewezen. Al Capone is ook nooit voor de rechter gedaagd voor moord of andere zware misdaden. Er werd gefluisterd dat zowel politici als officieren van justitie door hem werden betaald, terwijl anderen werden gechanteerd.
De val van Al Capone
Een jonge assistent officier van justitie kreeg een bijzonder idee. Ze liet een relatief onbekende crimineel oppakken, omdat hij geen belasting had betaald over de winsten van een illegaal café dat hij runde. De advocaat van de verdachte merkte nog spitsvondig op dat over illegale activiteiten geen belasting verschuldigd kon zijn, omdat deze volgens de wet immers niet mochten plaatsvinden. De rechter veegde dit argument van tafel.
Overigens moet volgens de huidige Nederlandse wetgeving ook over winsten op criminele activiteiten belasting worden betaald. Gereedschappen voor dergelijke activiteit zoals een pistool voor berovingen zijn aftrekbaar mits er een bewijs van aankoop is. Het is maar dat je het weet. Op basis van de veroordeling van de eerste crimineel op basis van belastingontduiking werden steeds meer mensen opgepakt.
Ook Al Capone kon niet meer beschermd worden en werd veroordeeld tot 11 jaar gevangenisstraf en honderdduizenden dollars boete. Zijn eerste jaren in een staatsgevangenis in Chicago waren geen probleem. Hij leefde daar door omkoping in alle luxe die hij gewend was en leidde zijn bende vanuit de gevangenis. Om hier een eind aan te maken werd hij overgeplaatst naar Alcatraz en werd de beroemdste gevangene daar ooit. Deze gevangenis brak hem en toen hij werd ontslagen was hij nog slechts een schim van de gangster die hij ooit was geweest. Een paar jaar later, in 1947, overleed hij.
Plaats een reactie