Hoe kun je je verzekeren tegen letselschade? 11
Saved Read later
Deel dit bericht

Hoe kun je je verzekeren tegen letselschade?

Elke dag in het leven gaat gepaard met bepaalde risico’s. Op je werk kun je een (ernstig) ongeluk krijgen, met je auto kun je een (ernstig) ongeluk krijgen en tijdens het lopen op straat kun je een (ernstig) ongeluk krijgen.

Het risico op letselschade is dan ook elke dag aanwezig. Gelukkig zijn er meerdere soorten verzekeringen waarmee je je tegen letselschade in kunt dekken. Deze verzekeringen vind je hieronder op een rijtje, inclusief een duidelijke toelichting.

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Ben je actief als zzp’er? Dan moet je voor je eigen verzekeringen zorgdragen. Om de gevolgen van arbeidsongeschiktheid in te dekken, is een arbeidsongeschiktheidsverzekering onmisbaar.

Loop je als zzp’er letselschade op? Dan bestaat de kans dat je niet meer kunt werken. Of dat je nog een beperkt aantal uren kunt werken. De afgesloten arbeidsongeschiktheidsverzekering biedt in dat geval uitkomst. Je krijgt alsnog een deel van je inkomend vergoed, waardoor je financiële problemen (hopelijk) af kunt wenden.

WA verzekering

Heb je wel eens van een zogeheten WAP verzekering gehoord? Deze term staat voor ‘wettelijke aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren’. Met zo’n verzekering dek je je als particulier in tegen letselschade die je bij iemand anders aanricht.

Rijd je bijvoorbeeld met je fiets iemand aan? En komt die ander persoon hierdoor lelijk ten val? De gevolgschade kun je met een zogeheten WAP verzekering afdekken.

Bekijk ook:
Dit zijn de beste methoden om te stoppen met roken

Het lastige is dat zo’n WAP verzekering niet verplicht is. Het is dus mogelijk dat jij aangereden wordt, maar dat de veroorzaker geen WAP verzekering heeft. Je kunt de schade vervolgens rechtstreeks verhalen op de dader, maar mogelijk zit hij/zij zonder geld. Van een kale kip kun je niet plukken, waardoor je uiteindelijk voor je eigen letselschade op moet draaien. Eigenlijk ongelooflijk, maar het is door de huidige wetgeving absoluut een mogelijkheid.

SVI-verzekering

Als autobezitter kun je voor een SVI-verzekering kiezen. Mocht je een ongeval met je auto veroorzaken, krijg je de letselschade van je verzekeringsmaatschappij vergoedt. Je hebt recht op een vergoeding van de volledig geleden schade.

Dit geldt overigens niet alleen voor jou (als bestuurder), maar ook voor je inzittenden. Voor je inzittenden kun je ook nog eens OIV-verzekering afsluiten. Met deze ongevallen inzittenden verzekering krijg je een vaste schadevergoeding bij een ongeluk. Het lastige is alleen dat dit vaste bedrag vaak niet toereikend genoeg is voor het vergoeden van alle letselschade.

Rechtsbijstandsverzekering

Wil je de geleden letselschade op de dader verhalen? Dan kun je hier een gerechtelijke procedure voor starten. De kosten hiervoor kunnen flink oplopen, maar gelukkig kun je een rechtsbijstandsverzekering afsluiten.

Bekijk ook:
Dit is de gemiddelde schermtijd van Nederlanders en dit kun je doen om het te beperken

Met deze verzekering ben je verzekerd van juridische hulp bij het verhalen van de letselschade. Maar, het is niet verplicht om deze verzekering af te sluiten. Als je door een ander gewond bent geraakt, heb je volgens de Nederlandse wet namelijk recht op gratis juridische hulp. Daarbij is het ook nog mogelijk om zelf je letselschade advocaat uit te kiezen. De kosten hiervoor moeten vergoed worden door de dader/tegenpartij.

Desalniettemin is het afsluiten van een rechtsbijstandverzekering aan te raden. Zo’n verzekering helpt je op het moment dat je juridische hulp nodig hebt. Dit kan bij letselschade het geval zijn, maar ook bij alle andere vormen van schade.

Veel mogelijkheden

Moraal van het verhaal: qua verzekeringen tegen letselschade heb je veel mogelijkheden. Ga goed na welke risico’s je precies voor jezelf af wilt dekken. En maak vervolgens een goede vergelijking tussen de verschillende soorten verzekeringen en aanbieders. Jezelf tegen mogelijke letselschade indekken, is in ieder geval erg verstandig om te doen.

2.1k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.