Het zal niemand zijn ontgaan dat de premie voor de zorgverzekering omhoog gaat. Het kabinet ging uit van een stijging van 3 euro, maar verzekeraar DSW, traditiegetrouw de eerste die met de nieuwe premie voor de Basisverzekering komt, verraste met een stijging van 6 euro, waardoor de Basisverzekering in 2020 op 118 euro uitkomt. Dit betekent een stijging van 5,4%.
De aanvullende verzekeringen zijn hier nog niet bij opgeteld, aangezien deze per persoon afhankelijk zijn van de zorgbehoefte en daarmee dus ook de premie verschilt. In ieder geval heeft de verzekerde bij DSW dus een jaarlijkse premiestijging van € 72,00. Het is nog afwachten wat de andere aanbieders van zorgverzekeringen gaan doen. Feit is dat DSW vaak de gunstigste premie voor de Basisverzekering heeft.
Collectief verzekerd
Maar voor wie een zorgverzekering heeft via een collectiviteitsaanbieding wordt het nog zuurder. Want was tot en met dit jaar de collectiviteitskorting nog maximaal 10%, in 2020 is dit door het kabinet beperkt tot 5%. Wat dat betekent voor je maandelijkse premie laten we je in navolgend rekenvoorbeeld zien. We gaan hierbij uit van de Basisverzekering en de daaraan gekoppelde premie van DSW, zoals hiervoor vermeld. In 2019 betaal je 100,80 euro (112,00 euro minus 10% korting). In 2020 stijgt de premie naar 118,00 euro en gaat hier nog maar 5% korting vanaf. De uiteindelijke premie is dus 112,10 euro (118,00 euro minus 5,90 euro). De premie is dus per saldo met 11,30 euro (dat is 11,2%) gestegen! Zoals eerder aangegeven zijn de premies voor de aanvullende zorgverzekering en de tandartsverzekering hier nog niet in verrekend.
Concreet betekent dit dat heel veel Nederlanders er in de komende maanden achter gaan komen dat de zorgverzekering veel duurder gaat worden dan vooraf door de overheid is aangegeven. Het voordeel van een collectieve verzekering is met deze maatregel van het kabinet, die in vrijwel geen enkele berekening wordt genoemd of meegenomen in berekeningen, tot minder dan de helft van de oorspronkelijke waarde beperkt. Vooralsnog hebben ook de verzekeraars hier nog geen echte ruchtbaarheid aan gegeven.
Plaats een reactie