overheid
Saved Read later
Deel dit bericht

Foutje van de Nederlandse overheid: man zit 2,5 jaar onterecht vast

De ambtelijke molen in Nederland loopt traag, dus als er een fout wordt gemaakt dan duurt het tergend lang voordat deze is herstelt, en dan heb je nog geluk als de Nederlandse overheid de fout überhaupt toegeeft. In het geval van een ondernemer kostte een foutje van de overheid hem 2,5 jaar zijn vrijheid. De man zat al die tijd onterecht achter tralies.

Geen verdachte

De staat was van mening dat de gearresteerde man te maken had met een witwaszaak, waarin hij in de eerste instantie als ‘betrokkene’ werd opgevoerd. Later werd de man als verdachte aangemerkt, waarop hij in 2019 op Schiphol werd gearresteerd. Hij was echter geen verdachte in geen enkele zaak, maar de staat hield vol dat hij werd gearresteerd om een uitspraak van het hof van Justitie van de Europese Unie.

De Volkskrant heeft de zaak al die tijd gevolgd. Rachel Imamkhan, de advocaat van de man, zegt dat een vormfout van de overheid de oorzaak was van de detentie van de ondernemer. Het leek er jarenlang op dat de man was opgepakt vanwege een vonnis van het hof van Justitie van de EU, maar in werkelijkheid was de man in geen enkele zaak verdachte. Hij moest echter wel de gevangenis in.

Bekijk ook:
12 Populaire complottheorieën

gevangenis

Fout van de Nederlandse overheid

De man heeft al die tijd gevochten tegen zijn onterechte detentie. Omdat de overheid van mening was dat het het om een buitenlandse vonnis betrof duurde het tenenkrommend lang voordat de ambtelijke molen begon te draaien. Zo moest de advocaat de zaak bij een civiele rechter voorleggen, wat een tijdrovende zaak is. Toen de advocaat de stukken van de zaak op wilde vragen bleken deze niet eens te bestaan.

Na 2,5 jaar detentie is de man uiteindelijk vrijgekomen, maar daarmee is de kous nog niet af. Advocaat Tom Boer heeft zich op de civiele zaak gestort en geeft aan dat er een flinke schadevergoeding geëist gaat worden. Ook dit gaat een tijdrovende klus worden, maar dat heeft de man er wel voor over. Het gaat niet alleen om emotionele en materiële schade, maar ook om eerherstel en excuses. Hoeveel geld de man gaat eisen is niet bekend gemaakt.

Bekijk ook:
De 10 meest huiveringwekkende wezens ooit gevangen op camera

gevangenis overheid

Deel dit bericht
Read later
Mike

Ik ben Mike, een gepassioneerd schrijver met een brede interesse. Ik heb een aantal boeken geschreven, maar tegenwoordig hou ik me vooral bezig met het schrijven van korte verhalen, blogs en artikelen.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.4k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.