Als jij doorgaans last hebt van een beroerde nachtrust, dan moet je snel een notitieboekje en een pen erbij pakken. Meer dan de helft van de Nederlanders geeft aan slaapproblemen te hebben. En daar wordt je humeur niet beter van natuurlijk, want dat is door slaaptekort om te schieten. Slaapproblemen wil je zo snel mogelijk oplossen. Maar hoe?
We gaan je vertellen wat de symptomen van slaapproblemen zijn en hoe je dit effectief aanpakt bij de kern. Wil je voortaan genieten van een fijne nachtrust? Laten we beginnen!
Wat zijn de symptomen van slaapproblemen?
Het is tijd om jouw slaapproblemen op te gaan lossen. Want iedere nacht dat je niet of nauwelijks slaapt, is er een te veel. Allereerst is het goed om de symptomen van slaapproblemen te kennen. Hoe zien deze er precies uit? Dit hebben we – vanzelfsprekend – voor je uitgezocht:
- Moeite om in slaap te vallen;
- Veel wakker worden ’s nachts;
- Te vroeg wakker;
- Chagrijnig;
- Moeite met (belangrijke) dingen herinneren;
- Minder of zelfs helemaal niet productief op een dag;
- Geen energie;
- Snel emotioneel;
Uiteindelijk zien de symptomen van slaapproblemen er bij iedereen anders uit en komen deze in verschillende mate. Als je zeker wilt weten dat je problemen hebt omtrent jouw nachtrust, dan kun je slaaponderzoeken laten doen of de huisarts raadplegen voor meer informatie.
Hoe slaapproblemen oplossen bij volwassenen?
Over het algemeen hebben volwassenen minimaal 8 uur slaap per nacht nodig. De hoeveelheid aan uren zorgt voor productiviteit en zo kunnen jouw hersenen prikkels verwerken. Zie maar eens aan die 8 slaapuren te komen als je slaapproblemen hebt. Dat gaat niet werken.
Wil jij het probleem bij de kern aanpakken? We hebben enkele tips die jouw slaapproblemen als volwassene aanpakken en – hopelijk – oplossen.
Tip 1: Zoek naar ontspanning en acceptatie
Kun jij opnieuw de slaap niet vatten en staar je voor de zoveelste nacht naar het plafond? Het stoom komt nog net niet uit je oren zetten. Het maakt je boos en gefrustreerd. En heb je weekend of een vrije dag voor de boeg? Ach, dan heb je genoeg tijd om uit te rusten. Maar moet je werken of staan er andere activiteiten op het programma? Zie dan maar eens te ontspannen.
Als je continue blijft denken: ‘Ik kan niet slapen,’ of ‘Ik móét slapen,’ dan maak je jezelf veel te druk en blijft jouw nachtrust langer uit. Zoeken naar ontspanning is geen directe remedie voor jouw slaapproblemen, maar het is een van de eerste stappen naar een oplossing.
Tip 2: Zoek naar de oorzaak van slaapproblemen
Slaapproblemen hebben veelal een oorzaak en komen niet zomaar uit de lucht vallen. Het probleem vanuit de kern aanpakken is zeer effectief. In de meeste gevallen is stress een grote boosdoener. Het is dan goed om te weten waar deze stress en spanningen vandaan komen.
Speelt er iets op de werkvloer? Of in de relationele sfeer? Slaapproblemen is eveneens een kenmerk van een burn-out en het is goed om hier waakzaam op te blijven.
Tip 3: Creëer een prettige slaapomgeving
De plek waar je slaapt is niet geheel onbelangrijk. Als hier iets aan mankeert, dan worden jouw slaapproblemen niet opgelost en alsmaar erger. Voor de slaapkamer is het volgende belangrijk:
- Genoeg frisse lucht;
- Donker;
- Luchtige slaapkleding;
- Prettig hoofdkussen;
- Ondersteunend matras;
Tip 4: Praat met een professional over slaapproblemen
Ook voor slaapproblemen kun je terecht bij professionals. Een slaapcoach is een goed voorbeeld. Niet alleen de oorzaak van jouw slaapproblemen worden achterhaald, ook krijg je handvaten mee die een oplossing bieden. Vanuit daar zijn verdere doorverwijzingen mogelijk, mocht dat nodig zijn.
Tip 5: Geef piekergedachten een andere plek
Piekergedachten komen in allerlei soorten en maten. Wie heeft er geen last van? Ze lijken onschuldig, maar het tegendeel is waar. Als jij jouw slaapproblemen wilt oplossen, dan is het belangrijk hiervan af te komen. Deze gedachten houden jou namelijk uit je slaap en dat is niet de bedoeling. Piekergedachten in combinatie met slaapproblemen kunnen zelfs mentale problemen veroorzaken.
Probeer ze te parkeren of een andere plek te geven. Noteer ze in de notities van je telefoon bijvoorbeeld. Grote kans dat ze (tijdelijk) uit je hoofd zijn en je je beter kunt ontspannen.
Slaapproblemen kind oplossen? Dit zijn enkele tips
Slaapproblemen komen niet bij alleen volwassenen voor. Dit geldt net zo goed voor kinderen en dat is niet prettig. Voor het kind zelf, maar niet ook voor jou als ouder. Het houdt jou evengoed uit je slaap. Wil jij slaapproblemen bij je kind oplossen? Misschien kunnen deze tips verlichting of houvast bieden:
- Probeer opnieuw naar een oorzaak te zoeken. Zijn er zorgen over school? Is het kind ergens bang voor?
- Breng ritme in het naar-bed-gaan. Variërende bedtijden houden kinderen juist uit de slaap. Zorg dat het een prettig en herkenbaar ritueel wordt.
- Las een rustpunt in voor het slapen gaan. Lees samen een boekje of neem even de dag door. Zo krijgen de hersenen rust en minder prikkels. Apparaten als een televisie en iPad kunnen deze prikkels namelijk versterken.
- Laat het kind zijn of haar energie kwijtraken. Actieve activiteiten kunnen daar goed bij helpen. Hierdoor raakt het lichaam lekker moe en valt het kind eerder in slaap.
Plaats een reactie