Nederland kent meer dan 1.500 kringloopzaken die zich massaal hebben verspreidt over de verschillende regio’s. Met een stijgende inflatie van gemiddeld 10% zijn het vooral deze winkels die populairder zijn geworden dan ooit. Hier kun je niet alleen recyclen, maar ook nog eens besparen op producten. Qua winkelend publiek is er vooral een forse stijging te zien onder de jongere generatie. Jongeren hebben inmiddels geen speciale voorkeuren meer voor dure merkkleding of specifieke trendsetters.
Het zijn de vintage blazers en oversized herenblouses die niet aan te slepen zijn. En dat allemaal voor een klein prijsje. Ben jij op zoek naar een kringloop pareltje? We nemen het – inmiddels – grote fenomeen ‘kringloopwinkel’ uitgebreid onder de loep en hopen jou te enthousiasmeren voor een bezoek.
Meer dan troep
Het walhalla voor tweedehands schatten en the place to be. We kunnen het niet anders uitdrukken dan dat. Een kringloopwinkel is zoveel meer dan een winkel vol gebruikte spullen – hoewel daar natuurlijk een kern van waarheid in zit.
De winkels zijn gevuld met gebruikte spullen die nog te goed zijn om weg te gooien. Voor een tweede leven worden deze naar de kringloop gebracht, waarna een andere partij dit product voor een klein prijsje kan aanschaffen. Waarom zou je iets weggooien, wat nog goed is of wat het nog prima doet?
Op dit moment wordt geschat dat meer dan de helft van de Nederlanders weleens een kringloopwinkel bezoekt of heeft bezocht. En wij geloven nooit dat zij met lege handen de deur uit liepen. Dat is bijna onmogelijk.
Hoewel de populariteit rondom kringloopwinkels de laatste jaren pas is gestegen, bestaan deze winkels al langer dan vandaag. Vanaf de vroege jaren 80 werden kringloopwinkels namelijk in het leven geroepen. Vanzelfsprekend in een simpelere vorm als nu.
De redenen voor een kringloopbezoek zijn zeer uiteenlopend. Het draait echter vooral om duurzaamheid en besparen. Kringloopartikelen worden voor kleine prijsjes aangeschaft, en dat is zeer bevorderlijk voor de portemonnee. De redenen voor een kringloopbezoek zijn zeer uiteenlopend. Het draait echter vooral om duurzaamheid en besparen.
Wat is er te vinden in de kringloopwinkel?
Je kunt je beter het volgende afvragen: wat is er niet te vinden in de kringloop? De categorieën zijn zeer uiteenlopend en bieden voor ieder wat wils. Toch worden bepaalde producten veelal teruggezien.
Waaronder kringloopwinkel speelgoed, boeken, vinylplaten, kringloopwinkel planten en kleingoed. Onder kleingoed verstaan we vooral servies, glazen en borden. Oude wijnglazen uit de jaren 80 zijn plotseling immens populair en worden in grote hoeveelheden verkocht.
Werken bij een kringloopwinkel
Een forse toename aan kringloopwinkels betekent eveneens meer werkgelegenheid. Het zijn vooral de kwetsbare doelgroepen die hier met veel plezier aan de slag gaan. De laatste jaren zijn de meeste kringloopwinkels omgebouwd tot sociale werkplaatsen, waar veel mensen hun ei meer dan kwijt kunnen. Werken bij een kringloopwinkel was nog nooit zo’n groot succes als nu.
Ingebrachte spullen worden niet alleen verkocht aan het winkelend bezoek. Deze worden door de creatieveling zelfs omgetoverd tot gloednieuwe producten, die nog jaren meekunnen. Zo krijgen oude vinylplaten een nieuw leven als klok. En worden oude fietsonderdelen verwerkt in een gloednieuwe lamp. Dit gebeurt vooral in de sociale werkplaats.
Populaire producten
Het is vooral kringloopwinkel kleding die de afgelopen jaren niet aan te slepen is. Met stipt is dit de populairste categorie – naast het kleingoed en persoonlijke voorkeuren natuurlijk. Er zijn dan ook steeds meer influencers op YouTube en social media die hier volop aandacht aan besteden. Zo bestaan veel video’s uit het samenstellen van kringloop outfits.
Als je bereid bent goed te zoeken en niet op te geven, kun je zelfs een item vinden van een tof merk. Dit komt vaker voor dan je denkt. Het lijkt een speld in een hooiberg te zijn, maar je kunt zomaar geluk hebben.
Duurzaamheid
Kringlopen zijn niet alleen in het leven geroepen voor een goedkopere productverkoop. Al hebben veel mensen deze opvatting. De eerste oprichtingen werden vooral gedaan met de visie om te kunnen recyclen. Duurzaamheid stond aan het einde van de 20e eeuw al bovenaan de agenda.
Tijdens deze jaren werd al vrij duidelijk, hoeveel afval geproduceerd wordt in een jaar tijd. Jaarlijks gooien we massaal 30 kilo de vuilnisbak in, terwijl dat niet altijd nodig is. Kringloopwinkels zijn er vooral voor duurzaamheid en besparing. Enne, het is natuurlijk ook een sport geworden om iets unieks te vinden. Daar draaien we niet omheen.
Tips voor in de kringloopwinkel
Vrijwel iedere kringloopbezoeker heeft het doel een kringloop pareltje te vinden. En deze ziet er voor iedereen anders uit. Wel gaat het veelal om kostbare of waardevolle producten.
Denk aan een originele Elvis Presley vinylplaat uit de jaren 70. Of aan een spijkerbroek van Levi’s. Heb jij iets in je hoofd en wil je dit hoe dan ook vinden? Wij hebben steengoede tips voor jou samengesteld:
- Laat je nóóit tegenhouden door een kledingmaat. Vind je een tof kledingstuk, dat eigenlijk een maat te groot of te klein is? Duik altijd het pashokje in. Wie weet staat het supertof. Een blouse die drie maten te groot is, kun je namelijk nog steeds rocken.
- Neem altijd de tijd. De meeste kringloopwinkels bevinden zich namelijk in een grote loods of in een immense ruimte. In slechts een half uur kun je nooit alles bekeken hebben en dat pareltje eruit vissen.
- Spit ieder kastje, hoekje en gaatje door. De schat kan zomaar ergens achter of tussen liggen. Dat risico wil je toch niet lopen?
- Heb je iets gevonden? Stop het meteen in je winkelmandje. Besluit je nog een rondje te lopen of erover na te denken? Grote kans dat het weg is als je terugkomt. Geloof ons, niets is frustrerender dan dat.
Plaats een reactie