Ontbijt overslaan
Poll bekijken
Saved Read later
Deel dit bericht

Ontbijt overslaan, is dat wel gezond?

De meningen over het ontbijt overslaan zijn nogal verdeeld. Veel mensen hebben bijvoorbeeld de opvatting dat dit totaal geen kwaad kan. Het ontbijt een aantal uren uitstellen of zelfs helemaal overslaan, dat is toch geen ramp? Het went tenslotte sneller dan je denkt.

Uit verschillende onderzoeken is echter gebleken dat dit wel degelijk kwaad kan. Zelfs gedurende de dag kun je hier goed last van krijgen. Zeker als je probeert af te vallen in gewicht, kan dit averechts uitpakken. Is ontbijt overslaan dan zo erg?

In dit artikel bekijken we wat ontbijten precies is en waarom je dit beter niet kunt overslaan. Lees vooral verder.

Beginnen bij het begin: wat is ontbijten?

Het ontbijt in Nederland bestaat veelal uit een boterham met kaas, hagelslag, pindakaas of uit een bakje kwark. Ook havermout is een veel geziene gast aan de ontbijttafel. Het is allemaal vrij vanzelfsprekend, maar wat is ontbijten precies? Heb je hier weleens over nagedacht?

Ontbijt is de allereerste maaltijd van de dag en deze vindt dus (logischerwijs) plaats in de ochtend. Afhankelijk van de persoon en van de werkzaamheden, ontbijten de meeste mensen tussen half 6 en half 9 in de ochtend. Dus voorafgaand aan school, werk of andere bezigheden op die dag. Na 11 uur wordt ontbijten ook wel brunchen genoemd. Dit is lunch en ontbijt in één.

Waarom slaan veel mensen het ontbijt over?

De redenen waarom het ontbijt overgeslagen wordt zijn zeer uiteenlopend. Al is een gebrek aan tijd de grootste reden. Tenslotte heeft niet iedereen zin of tijd om ’s ochtends vroeg in de keuken te staan.

Daarbij zijn er ook veel mensen die ’s ochtends geen hap door hun keel krijgen. Het idee alleen al kan zelfs misselijkmakend zijn. Een kop koffie op kop thee voldoet in dat geval prima.

Waarom ontbijt niet overslaan?

De afgelopen jaren zijn er verschillende onderzoeken gehangen aan het ontbijt overslaan. Deze resultaten geven aan dat dit eerder negatieve gevolgen heeft als positieve. Om de volgende redenen is het niet aan te raden om je ontbijt over te slaan in de ochtend:

  • Het lichaam heeft meer moeite met wakker worden en blijven;
  • Het ontbijt biedt de mogelijkheid de dag op een rustige en ontspannende manier op te starten;
  • De kans dat je gedurende de dag ongezond gaat snaaien is groter;
  • Werkzaamheden kunnen je zwaarder vallen;
  • Je kunt je minder goed concentreren;
  • Je hebt minder energie gedurende de dag;

Niet voor niks wordt het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag genoemd. Zeker als je ziet welke nadelen het kan hebben als je dit volledig overslaat.

Moet je ontbijten?

Laat er vooral geen misverstanden over bestaan. Natuurlijk zegt niemand jou dat je moet ontbijten. Uiteindelijk maak je deze keuze nog altijd zelf. Uit de bovenstaande punten is echter duidelijk naar voren gekomen welke nadelen dit precies kan hebben.

Zelfs als je probeert af te vallen, is het niet aan te raden om het ontbijt over te slaan. De kans dat je tussendoor grijpt naar een ongezonde snack is hierdoor veel groter en dat zou zonde zijn. Ook als je geen makkelijke eter bent in de ochtend zijn er veel mogelijkheden. Denk aan een stuk fruit of aan een goed gevulde smoothie.

Ben je geen vroege vogel en is ’s ochtends vroeg in de keuken staan niet jouw ding? Dan kun je je ontbijt makkelijk de avond van tevoren maken. En vergeet het populaire recept overnight oats niet.

Is ontbijten belangrijk? Inmiddels kun jij het antwoord op deze vraag zelf invullen.

Poll Hoe vaak ontbijt jij?

Dagelijks: Ik sla nooit mijn ontbijt over35%
Meestal: Ik ontbijt de meeste dagen, maar soms sla ik het over25%
Zelden: Ik ontbijt maar af en toe40%
📊 Bekijk resultaten
1.6k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.