6 Moderne trends op het gebied van wonen 11
Saved Read later
Deel dit bericht

6 Moderne trends op het gebied van wonen

De toekomst, vroeger was het nog ver weg maar tegenwoordig schijnen we er al in te zitten. De technologie schiet vooruit en we leven steeds meer als nomaden want wie wil er anno 2020 nou 20 jaar op een plek wonen. Het huis is niet meer wat het was maar is flink veranderd met de tijd. We willen allemaal modern zijn en vandaar dat we 6 moderne trends op rij gezet hebben zodat ook jij de toekomst in huis kunt halen.

Samen wonen met andere

Je kent het waarschijnlijk wel van de tijd dat je aan het studeren was. Je woonde in een studentenhuis met ruimtes welke je deelde met je medestudenten. In ons eigen land hadden we vroeger trouwens ook slaapkamers waar we met meerdere families sliepen, vrij klein zodat het extra warm was in de winter.

Om te kunnen slapen hebben we niet veel ruimte nodig, grote ruimtes zijn de woonkamer en keuken. De mensheid groeit snel, elk jaar zitten we met meer op de planeet. Samen wonen met andere is een ideale manier om optimaal gebruik te maken van de ruimte die we hebben. Qua woontrends houd dit in dat we niet verbaast moeten zijn als we terug gaan naar het samen wonen met andere. Grote keukens, woonkamers, fitnessruimtes en lounges welke omringt zijn door kleine slaapvertrekken en badkamers. Alles in een gebouw knus maar toch comfortabel. In plekken als New York denkt men steeds serieuzer over dergelijke gebouwen na en in Belgie is al een samen wonen woningproject opgestart. Tegen 2030 is de verwachting dat mensen samen met andere zullen wonen in onder andere deze metropool.

Smart living

De technologie schiet vooruit, en dat zien we terug in de huiskamer. In de jaren 50 kwamen er steeds meer producten om het leven van de huisvrouw makkelijker te maken. Nu zien we dat er steeds slimmere producten komen voor in huis die het leven van ons allemaal gemakkelijker zullen maken. Robot stofzuigers zie je steeds meer, maar in de toekomst zullen we bijvoorbeeld slimme koelkasten zien. De koelkast zal aangeven dat een product bijna leeg is en dit via een app naar je telefoon sturen. Een waarschuwing geven als een product nabij de maximale houdbaarheidsdatum komt en natuurlijk ook wanneer een product niet meer gebruikt kan worden.

Bekijk ook:
Creatieve ideeën voor wandbekleding die je woning transformeren

Tot nu toe neemt het huishouden nog steeds even veel tijd in als 60 jaar geleden, zelf met de elektrische stofzuiger. In de nabije toekomst met meer slimme huizen zullen we zien dat er steeds meer producten komen welke eindelijk eens wat tijd vrij maken voor de leukere dingen. Een robothulp in huis? Die kun je waarschijnlijk voor 2030 al rond hebben lopen.

Less is more

Minder en kleiner dat is wat de toekomst ons zal brengen. Waar je vroeger een oven en magnetron nodig had zien we nu al vaak de combinatie unit. Kleinere apparaten met vele opties in de lijn van Joe Colombo's ‘Total Furnishing Unit' zullen een uitkomst gaan bieden aan volgepropte mega steden zoals Hong Kong.

Minder apparaten in huis en vooral kleinere apparaten zullen ruimte besparen en daarnaast ook het milieu ten goede komen. Er zullen minder grondstoffen nodig zijn en ook de groei en combi-producten zal zorgen voor een mindere belasting van het milieu.

Autonoom wonen

Autonoom wonen, zo veel mogelijk zelf doen en maken, van meubels tot een eigen high-tech moestuintje het zal in de nabije toekomst helemaal hip zijn. We zien nu al steeds meer groen op de daken en de natuur in huis halen met muurelementen met mos sluit hier fijn op aan. In grote gebouwen zullen op den duur kassen komen zodat ons voedsel niet meer grote afstanden hoeven af te leggen voor ze in de keuken terecht komen. Dit zal helpen de transportsector kleiner te maken met minder CO-2 uitstoot als gevolg.

Bekijk ook:
De beste tips voor afvallen met een koolhydraatarm dieet

In Brussel zien we dat design studio ‘Open Structures' zich richt op een open-sourse systeem zodat mensen zelf basis huishoudproducten en meubels kunnen fabriceren. Ook 3D-Printers zullen steeds meer bijdragen aan de verplaatsing van productie in fabrieken naar op maat productie in de woning zelf.

Onderweg wonen

Nomadic living het is hip en zal hip blijven. Werken vanuit huis geeft mensen nu al de gelegenheid om overal ter wereld hun inkomsten te verdienen. Car sharing zien we steeds vaker, woning sharing zou zomaar het nieuwe sharing kunnen worden. In de film ‘Selling Dreams' van Beka & Lemoine zien we een man die zijn hele leven in hotels woont. Het huis als iets volledig eigen, het kan over enkele jaren vrij vreemd zijn. Archigram's ‘Walking cities' en Hans Hollein's ‘inflatable bubbles' zijn nog toekomstmuziek maar een ding staat vast, de mensen zullen zich vaker gaan verplaatsen en dat betekend dat de kijk op woningen als een plekje voor onszelf wel eens drastisch zou kunnen veranderen.

Huiselijk Arcadia

Het ‘Domestic Arcadia' consept laat zien dat huizen steeds meer reageren op onze vraag voor comfort, recreatie en ontspanning zoals bijvoorbeeld via dit Smart Bed met 4K-projector. Volgens sommige designers zijn onze huizen plekken van irrationele, speelse en emotionele behoeftes. Functionaliteit zal in hun ogen veranderen, genot zal de overhand krijgen op praktisch. Designers zoals: Pietro Derossi, Michelle De Lucchi en Gaetano Pesce zien vooral deze trend wel zitten.

Deel dit bericht
Read later
Avatar foto
Jeroen VanderPloeg

Jeroen schrijft sinds 2017 voor zowel nationale als internationale bedrijven. Bij Trending richt hij zich op de laatste trends. De trends waar hij over schrijft richten zich: mode, games, nieuws, gadgets en natuurlijk ook al het andere wat trending is. Jeroen zit overal bovenop om jou ‘up-to-date’ te houden. Ook tijdens zijn reizen is hij altijd opzoek naar de laatste trends.

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.