Het is al langer bekend dat huisdieren onze emoties kunnen peilen door de uitdrukking in het menselijk gezicht.Niet alleen honden, maar ook andere dieren, zoals schapen, geiten en chimpansees kunnen dit. Maar een studie heeft nu uitgewezen dat dieren onze emoties kunnen ‘horen'. Deze dieren kunnen onderscheid maken tussen de emoties van mensen en hun eigen soort.
Varkens en zwijnen in gevangenschap
Een Deens-Zwitserse studie vergeleek gedomesticeerde dieren die reageren op de emoties van mensen en dieren, en hoe zij hier onderscheid in maken. In de eerste instantie ging het over varkens en zwijnen in gevangenschap en op gedomesticeerde paarden en paarden uit gevangenschap uit Azië. Ze kregen allen een reeks geluiden te horen die niet langer waren dan een paar seconden.
Sommige geluiden waren van hun eigen soort, anderen van een nauw verwante soort, en daarna de geluiden van mensen. De onderzoekers zagen dat alle paarden en varkens heftig reageerden op een negatief geluid. In dit geval maakte het niet uit welk dier het geluid maakte. De paarden liepen zenuwachtig rond en waren erg alert, terwijl de varkens meer stilstonden en minder voedsel tot zich namen.
Emotionele besmetting
De onderzoekers noemen dit fenomeen ‘emotionele besmetting'. De dieren die aan dit onderzoek werden onderworpen konden de emotie van een ander dier, en de mens, ‘voelen'. Deze emotionele besmetting is een vorm van empathie waardoor dieren zich kunnen spiegelen aan de emoties van een ander dier, door het horen van een bepaalde emotie in het geluid wat dit dier produceert.
Deze bevindingen suggereren dat de huisdieren die met ons samenleven emoties kunnen herkennen aan de manier waarop we met ze praten. Als wij vrolijk zijn dan worden zij vrolijk, maar als we boos of verdrietig zijn, dan herkennen ze dit en zullen ze zichzelf spiegelen aan deze emotie. Dit zou de reden kunnen zijn dat therapieën waar dieren bij betrokken zijn, zoals dolfijnen en paarden, zo effectief zijn.
Plaats een reactie