Trek je er graag samen met je camera op uit? En vind je het daarbij leuk om nieuwe uitdagingen aan te gaan? Het fotograferen van de zonsondergang is één van de leukste uitdagingen. Het licht van/bij een zonsondergang is uniek, waardoor dit echt een specialisme is. Met onderstaande tips maak je zélf een prachtige foto van de zonsondergang.
Verschil in zonsondergang
Heb je wel eens een zonsondergang in het Nederland en in het buitenland met elkaar vergeleken? Dan heb je mogelijk al opgemerkt dat geen enkele zonsondergang hetzelfde is. Dat klopt; elke zonsondergang is op zijn eigen manier uniek.
Loop je in de duinen van Nederland? Dan zie je de zon prachtig ten onder gaan bij de duinen. Sta je in de woestijn van Dubai? Dan zie je de zon op een andere manier prachtig ondergaan. In beide situaties zou de foto van de zonsondergang volledig anders uitpakken.
De eerste tip is dan ook een belangrijke: pas je aan de omstandigheden aan. Bij het fotograferen is het zaak dat je je voortdurend aan allerlei externe factoren aanpast. Bij het fotograferen tijdens de golden hour (zonsondergang) is dit al helemaal belangrijk.
Zorg dat je op tijd bent
Via handige apps kun je precies zien hoe laat de zon onder gaat. Op het moment dat de zon onder gaat, zou je al geruime tijd op de gewenste locatie moeten staan. Tijdens het uur voorafgaand aan de zonsondergang kun je je camera helemaal naar wens instellen. Zorg dus dat je op tijd bent.
Bijkomende tip: nadat de zon ondergegaan is, kun je ook nog prachtige foto’s maken. Nadat de zon ondergegaan is, blijven de kleuren van de lucht nog een tijdje prachtig. Grote kans dat je hiermee een unieke foto weet te schieten!
Gebruik een statief
Bij het fotograferen van een zonsondergang gebruik je het beste een statief. Dankzij het statief geniet je van een scherper beeld, waarbij je de ISO waarde ook zo laag mogelijk in kunt stellen. Des te lager je deze waarde weet te houden, des te scherper de foto wordt.
Denk ook goed na over het diafragma dat je gaat gebruiken. Op dit gebied bestaat eigenlijk geen ‘goed’ of ‘fout’. Zoals hierboven al gesteld, zou je je goed aan de omstandigheden aan moeten passen. Experimenteer daarom vooraf met het diafragma getal.
Bijkomende tip: probeer een zo’n lang mogelijke sluitertijd aan te houden. De lange sluitertijd zorgt voor een prachtig verloop van het water, de wolken en de lucht. De ervaring leert ook dat je hiermee kleuren creëert die beter bij elkaar passen.
Experimenteer met voorwerpen op de voorgrond
Een foto van de zonsondergang lijkt een standaard foto te zijn, maar je kunt hier je eigen sausje overheen gooien. Dit doe je bijvoorbeeld door op de voorgrond een voorwerp te plaatsen. Focus de camera op dit voorwerp en experimenteer met de overige instellingen. Het gevolg hiervan is dat de voorgrond scherp is, terwijl je op de achtergrond de prachtige lucht zit. Inclusief de ondergaande zon zorgt dit voor een prachtig plaatje.
Probeer de wolken in je foto te verwerken
Wil je in eigen land een prachtige foto van de zonsondergang maken? Dan is de kans groot dat je tijdens het fotograferen met wolken te maken krijgt. Een menselijke reactie is om de wolken zoveel mogelijk links te laten liggen, maar probeer het tegenovergestelde eens. Door de wolken in de foto te verwerken, creëer je een compositie en samenstelling. Een foto van een zonsondergang geef je met fraaie wolken een geheel andere dimensie!
Plaats een reactie