Op dit moment kent Nederland een uitbraak van schurft dat sinds jaren niet is voorgekomen. Uit cijfers van Nivel, dat zich spiegelt aan de cijfers van huisartsen, hebben we op dit moment te maken met een schurftuitbraak die zijn weerga niet kent. Mensen krabben zich suf.
Schurft in Nederland
Het aantal gevallen van schurft in ons land schommelt tussen de 5 en 10 van de 100.000 inwoners. Op het moment van schrijven ligt dat tussen de 15 en 25 gevallen, een stijging dat sinds afgelopen najaar begon. De piek ligt in Groningen, half februari werden er ruim 38 gevallen per 100.000 inwoners vastgesteld. De reden dat er een stijgende lijn in de gevallen van schurft ligt, kan komen door het loslaten van de coronaregels.
Schurft is dus met een flinke opmars bezig. Volgens Nivel hebben we momenteel ook te maken met een griepepidemie, ook dit kan te maken hebben met de versoepelingen van de coronaregels. Schurft is een zeer besmettelijke aandoening dat niet vanzelf verdwijnt. Dus als het ergens rondgaat, dan gaat het ook snel, zegt GGD-woordvoerder Peter Horinga. Het coronavirus zelf heeft volgens de woordvoerder niets te maken met de uitbraak van schurft.
In je eentje schaterlachen wisselde af met interesse en geroerd zijn. Arnold Jansen op de Haar’s schrijfstijl is heel beeldend, soms reflectief en ook een mix van zelfspot, humor en soms stevige directheid. #Schurft #AutobiografischeRoman @ArnhemseJongenhttps://t.co/VzP7Rxsvsl pic.twitter.com/3IW2QminLS
— Holland Park Press (@HollandParkPres) March 22, 2022
Schurftgevallen in studentenhuizen en verzorgingstehuizen
Dat er vaker gevallen van schurft in studentenhuizen worden vastgesteld dat is al jaren het geval, maar nu worden er ook meer gevallen in verzorgingstehuizen en andere instellingen geconstateerd. De oorzaak kan liggen in het feit dat er in zulke situaties veel mensen dicht op elkaar wonen en veel lichamelijk contact hebben. Pas als mensen klachten hebben dan trekken ze aan de bel, maar dan is het vaak al te laat.
Je kunt namelijk al schurft hebben voordat je klachten krijgt. De klachten zijn vervelend, maar te behandelen. Schurft is een parasiet dat zich in je huid nestelt en daar eitjes legt. Hierdoor kun je ernstig last krijgen van jeuk. “Contact met iemand die schurft heeft hoeft niet lang te duren, binnen 15 minuten kan je al besmet zijn” aldus Horinga. De klachten zijn over het algemeen goed te behandelen en leveren geen blijvende schade op.
Schurft verdwijnt niet bij warm weer
Schurft verdwijnt niet als het warmer wordt. Het is geen seizoensgebonden virus en is niet overdraagbaar door de lucht. De parasiet dat schurft veroorzaakt wordt overgedragen door huid-op-huid contact. Het is volgens experts niet te zeggen wanneer de uitbraak op zijn retour is. De GGD heeft wel extra informatie op de website gezet. We houden jullie uiteraard op de hoogte in onze health rubriek.
Plaats een reactie