Het is weer dé tijd van het jaar. De tijd van het jaar om de belastingaangifte te doen. Voor weinig mensen is dit een hobby, maar het is wel iets waartoe je verplicht bent. Om het doen van de belastingaangifte zo makkelijk mogelijk te maken, kun je het beste onderstaande tips opvolgen.
Tip 1: check goed de ingevulde gegevens
In de afgelopen jaren is het doen van de belastingaangifte steeds makkelijker geworden. Dit komt vooral doordat de Belastingdienst alle bekende gegevens automatisch in je aangifte invult. Het enige wat jij nog hoeft te doen, is de rest van de gegevens in te vullen.
Althans; dat kun je pas doen nadat je alle gegevens goed gecheckt hebt. Kloppen alle gegevens die de Belastingdienst ingevuld heeft? Of is er mogelijk iets waar de Belastingdienst geen weet van heeft? Dat laatste kan het geval zijn als je een huis hebt gekocht, een onderneming bent gestart, een onderneming hebt beëindigd of als je een tweede werkgever hebt. Dergelijke situaties verwerkt de Belastingdienst vaak correct in de vooraf ingevulde aangifte, maar niet altijd. Check dit dus daarom héél goed.
Tip 2: ga er even goed voor zitten
‘Even snel de belastingaangifte doen’; het is iets wat menig zegt. Onverstandig, aangezien je voor het doen van de belastingaangifte voldoende tijd uit moet trekken. Je moet alle gegevens goed controleren, maar je moet ook alle gegevens goed invullen.
Een type-, reken- of denkfout is al snel gemaakt, dus dien je aangifte niet direct in. Vul de aangifte helemaal in, sla deze op en bekijk deze een paar dagen later nogmaals. Lijkt op dat moment alles te kloppen? Dan kun je de aangifte met een gerust hart naar de Belastingdienst sturen.
Tip 3: schakel een specialist in
De belastingaangifte laten doen is in veel gevallen erg verstandig. Dat is bijvoorbeeld het geval als je ondernemer bent, als je een huis gekocht hebt of als je gescheiden bent. Dergelijke gebeurtenissen zijn van grote invloed op de aangifte, maar het correct verwerken hiervan is niet al te makkelijk. Doe daarom slim en schakel voor dergelijke gevallen een specialist in.
Vind je het zelf erg vervelend om belastingaangifte te doen? Of snap je hier niks van? Dan is het ook verstandig om een specialist in te schakelen. Door een specialist in te schakelen, weet je 100% zeker dat je de belastingaangifte correct is. Dat is de investering in/voor de specialist absoluut waard.
Tip 4: vraag een jaaropgave bij je werkgever op
Een werkgever is verplicht om in februari een jaaropgave aan je te geven. Heb je deze (nog) niet ontvangen? Vraag deze zo snel mogelijk op bij je werkgever. Met deze jaaropgave maak je het doen van de belastingaangifte een stuk gemakkelijker voor jezelf.
Tip 5: neem contact op met de Belastingdienst
Lukt het doen van de aangifte niet helemaal? Loop je tegen een bepaald probleem aan? Of blijft de tool van de Belastingdienst aangeven dat je iets niet goed gedaan hebt? Neem gerust contact op met de Belastingdienst. Via de telefoon word je keurig geholpen, zodat je alsnog snel een correcte belastingaangifte in kunt dienen.
Tip 6: neem het serieus
Het doen van belastingaangifte is een serieuze aangelegenheid. Neem het daarom serieus en trek hier echt eventjes de tijd voor uit. Mocht je onverhoopt een hele verkeerde aangifte doen, kan dit je duur komen te staan. Je zou niet de eerste zijn die hierdoor veel geld terug moet betalen of mogelijk zelfs een boete moet betalen.
Plaats een reactie