Het internet of things blijft groeien, het zal waarschijnlijk de meest uiteenlopende zaken met elkaar gaan verbinden. Nieuwe technologie op dit gebied zal in de komende jaren een vogelvlucht nemen en onze interactie met de wereld voorgoed veranderen.
Meer mens-machine integratie
Sensorische data, is een kern onderdeel van IoT's succes. De meeste sensoren vandaag de dag in gebruik richten zich op machines en infrastructuur. In de volgende jaren zullen we steeds meer IoT applicaties om ons heen vinden. Management software speelt al langer een rol op de werkplak, IoT technologie zal het mogelijk maken data verzameling en analyses van de personeelsprestatie te bekijken en te optimaliseren.
Dit zal de discussie over welke vormen van in de gaten houden optimaal en ethisch zijn. De vergroting van stress welke samenhangt met constante monitoring zal hierin ook een rol gaan spelen. Zullen werknemers beter presteren zonder deze altijd meekijkende technologie? Welke factoren zou IoT kunnen meten, bijhouden en in de gaten kunnen houden op een betrouwbare manier? Voor het management zal automatische monitoring zeker fijn zijn, wat de voor en nadelen zullen zijn dat is nog even afwachten voordat we dat goed kunnen beoordelen.
Kunstmatige intelligentie speelt een centrale rol
Misschien de grootste inpakt van IoT zal samenhangen met hoe we ons begrip van gegevensverwerking kunnen veranderen. In plaats van het denken in gecentraliseerde servers komen we er nu langzaam achter dat distributie van moderne infrastructuur en cloud based data opslaan misschien een stuk beter is. Het begrijpen van op zijn minst de basis van moderne infrastructuur op het gebied van data in combinatie met kunstmatige intelligentie zal uitdagend blijken.
De cloud, Amazon, Microsoft en Google zoeken voortdurend hoe ze kunstmatige intelligentie beter kunnen toepassen. Verschillende start-ups hopen ook in deze markt te springen door gebruik te maken van kunstmatige intelligentie, algoritmes welke machine learning principes toepassen en deep learning gebruiken. Deze technologieën zullen bedrijven in staat stellen steeds meer waardevolle data te halen uit hun altijd groeiende databases. Voor de integratie van IoT met de cloud, zullen bedrijven moeten bepalen welke rol kunstmatige intelligentie hierin zal gaan spelen.
Nieuwe terminologie
Een van de struikelblokken van IoT is de warrige natuur ervan. Het is intussen duidelijk dat de term “Internet of Things” te kort schiet bij wat er allemaal onder deze noemen verzameld is. Bedrijven welke echte stappen willen nemen op dit gebied zijn daarom constant op zoek naar nieuwe of beter aansluitende terminologie om weer te geven waar ze mee bezig zijn.
Meer voice applicaties
Stem herkenning is al jaren in ontwikkeling en past zich steeds beter aan de gebruikers aan. Terwijl de consument gewend raakt aan het praten met en tegen dingen zullen we deze technologie in steeds meer apparaten en applicaties tegen gaan komen. Ook in het bedrijfsleven zal de rol van deze technologie steeds belangrijker worden. Omdat de processen in de basis alleen internet en microfonen nodig hebben, zullen we in de toekomst steeds meer op het IoT aangesloten apparaten zien met voice applicaties.
Het IoT in publieke ruimtes
Veel organisaties zijn al langer bezig met IoT, echter momenteel beginnen ook steeds meer steden naar toepassingsmogelijkheden op zoek te gaan. Ze richten zich op hoe IoT bij kan dragen aan de veiligheid en efficiëntie binnen de stad en de projecten worden steeds vaker doorontwikkeld tot bruikbare producten. De transportsector zal waarschijnlijk een van de meest vooruitlopende sectoren zijn waar het IoT een vinger in de pap zal hebben. Toepassingen van IoT hebben vooral in het openbaar vervoer en met betrekking tot de wegen al bewezen de ervaring en efficiëntie te vergroten. 5G zal hierin ook een belangrijke rol spelen. De ontwikkeling van 5G netwerken is iets waar vrijwel elke land en elke stad mee aan de slag is gegaan. Tegen 2025 is de verwachting dat 5G wereldwijd de nieuwe standaard zal zijn.
Meer beweging richting de grens
Edge computing is de laatste jaren steeds populairder aan het worden. De groei van IoT technologie zal dit meer een meer zichtbaar maken. Twee factoren leiden deze verandering: krachtige edge-apparaten in verschillende vormfactoren worden betaalbaarder en gecentraliseerde infrastructuur wordt meer gestrest. Edge computing maakt kunstmatige intelligentie op het apparaat tot een realistische propositie, omdat het bedrijven in staat stelt om realtime datasets te benutten, in plaats van in realtime door terabytes aan data in een gecentraliseerde cloud te moeten zoeken. De komende jaren en zelfs decennia is het waarschijnlijk dat technologie zal verschuiven naar een evenwicht tussen de cloud en meer gedistribueerde, geavanceerde apparaten.
Plaats een reactie