Nog 58 dagen en dan is het weer Kerstmis. In de winkels is kerstversiering alweer te koop en de eerste kerstpakketten zijn inmiddels uitverkocht. Kerstmis is nu eenmaal een belangrijk feest op de hele wereld. Maar kende jij de onderstaande feitjes over kerst al? 10 weetjes over kerst.
10 leuke weetjes over kerst
Die bijzondere tijd van het jaar nadert weer met rasse schreden: Kerstmis. Hieronder vind je 10 grappige weetjes over kerst.
1. Tweede Kerstdag wordt soms verplaatst.
In veel landen die vroeger deel uitmaakten van het Britse rijk wordt tweede kerstdag verplaatst naar maandag als deze op een zondag valt. In een aantal voormalige kolonies wordt zelfs het hele feest dan gewoon verzet.
2. Jezus werd waarschijnlijk niet op 25 december geboren.
Bij de Romeinen was 25 december een traditionele feestdag. Toen het Oost-Romeinse rijk overging naar het christendom was het keizer Constantijn die besloot dat de geboorte van Christus ook op deze dag zou worden gevierd. Dat was ook symbolisch, omdat de 25e december tot dan gold als de dag van het licht. Daarna werden de dagen immers weer langer.
3. Negen maanden na Kerstmis is er een geboortegolf(je).
Het zijn geen enorme extra aantallen kinderen die 9 maanden na de kerst worden geboren, maar het effect komt wel ieder jaar terug. De reden is volgens experts niet dat mensen meer romantisch zijn tijdens de kerst, maar dat de anticonceptie vaker vergeten wordt door een extra glaasje in die tijd.
4. Venezolanen mogen een week voor Kerstmis niet autorijden.
Momenteel gaat het alles behalve goed in Venezuela maar er is er tijd geweest dat het land bekend stond om de mooie stranden en vrouwen. Een bijzondere gewoonte was dat een week voor kerstmis er niet meer autogereden mocht worden. Op die dagen gingen de rolschaatsen onder op de snelwegen. Een traditie die navolging verdient, vind je niet?
5. Wat is het verschil tussen een paas- en een kerstbrood?
Misschien hou je van beide soorten brood of juist niet. Dat is beslist logisch, omdat het enige verschil is dat een kerstbrood wordt bestrooid met poedersuiker.
6. Kerstmis begint op kerstavond, maar waarom?
Als we al niet weten dat Christus op 25 december is geboren, kan het tijdstip al helemaal niet worden herleid. De kerstavond heeft derhalve daar ook niets mee te maken. Het is echter een Joodse traditie dat een nieuwe dag niet begint bij het opkomen van de zon maar bij het ondergaan. De sabbat begint ook vrijdagavond zodra het donker is.
Dus……
Nu jullie weer 🤪🤪🤪🤪#kerst #kerstboom #kerstnummers #kerstman #kerstlichtjes #margriet #kerstversiering pic.twitter.com/35CsTjyCUA— ANITA 🎄💋🌎♍️ (@baara_a) October 4, 2020
7. Waarom is er een Tweede Kerstdag?
Tweede Kerstdag was een praktische keuze toen ook de ‘lagere’ standen meer vrije tijd kregen en ook meer mogelijkheden om feestdagen te vieren. Ook vandaag de dag zijn er veel mensen die op eerste kerstdag moeten werken. Door invoering van een tweede kerstdag konden ook deze ongelukkigen nog het feest meevieren.
8. Hoeveel ballen kunnen er in een kerstboom?
Een Brits warenhuis wilde graag weten wat de ideale hoeveelheid ballen, slingers en lichtjes voor een kerstboom zou zijn. Studenten van de universiteit van Sheffield gingen ermee aan de slag. Zij realiseerden een formule aan de hand waarvan je per kerstboom precies kunt uitrekenen wat de juiste hoeveelheid versiering is. Klinkt dat jou interessant in de oren?
Gitaartje in de #kerstboom was van mijn vader, zo is hij er alsnog bij dit #kerst jaar❤
Fijne avond en alvast welterusten iedereen🍀👋 pic.twitter.com/f7tmSzhvmy
— Bryan Vreijsen (@Bryanvreijsen) December 6, 2020
9. Waar komt de kerstman vandaan?
Door de kerstman zou je soms bijna vergeten waar het echt om gaat met kerstmis. Het is niet zo dat de kerstman alleen gebaseerd is op ‘onze’ Sinterklaas. Ook vadertje Vorst in Scandinavië en Rusland alsmede vadertje Winter in andere Europese landen hebben model gestaan voor de kerstman. Het was echter het merk Coca Cola dat de huidige kerstman met name heeft ‘ontworpen’.
10. De grootste staande kerstboom was een Nederlandse.
De Gerbrandytoren bij IJsselstein is met 367 meter de hoogste toren in Nederland. Tijdens de kerst werd deze met vele lampjes versierd en vormde de grootste kerstboom ter wereld. Het record staat nog steeds, al is de traditie beëindigd.
Kende jij deze weetjes over kerst al? Of heb je wellicht nog een grappig weetje toe te voegen? Aarzel dan niet om hieronder een reactie achter te laten.
Plaats een reactie