hoe herken je een burnout
Saved Read later
Deel dit bericht

Zo herken je een burn-out

Van de week is bekend geworden dat André Hazes met een burn-out kampt en rust neemt. Dit heeft volgens zijn management te maken met afgelastte optredens, onzekerheid door de coronapandemie, en de manier waarop zijn privéleven zich ontwikkelt. Een burn-out is geen zeldzaam fenomeen. Sterker nog, veel mensen lopen met een burn-out rond zonder dit te weten. Het is wel belangrijk om te weten of en wanneer je een burn-out hebt, deze kan namelijk voor veel mentale klachten zorgen, en zelfs fysieke klachten.

Hoe herken je een burn-out?

Een burn-out herkennen kan lastig zijn, want de klachten worden vaak genegeerd of weggeschoven als ‘moe zijn'. Het herkennen van de klachten is de eerste stap in de juiste richting. Wat zijn de klachten van een burn-out? Wanneer je drie van de onderstaande klachten ervaart, kun je denken aan een burn-out:

  • snel boos of geïrriteerd zijn;
  • lichamelijk uitgeput zijn;
  • geestelijk uitgeput zijn (concentratie- en/of geheugenproblemen);
  • onrustig slapen;
  • opgejaagd voelen;
  • slecht tegen drukte of lawaai kunnen;
  • sneller huilen dan gewoonlijk;
  • veel piekeren.

Er zijn ook andere manieren om een burn-out te herkennen. Deze klachten passen echter ook bij andere mentale problemen waardoor ze lastig zijn te plaatsen voor een leek. Zo heb je bijvoorbeeld het gevoel dat je onder de problemen aan het verdrinken bent, en voel je je machteloos. Je lijkt geen grip meer te hebben op jouw situatie en/of leven.

Bekijk ook:
4 redenen waarom je niet meteen je smartphone moet checken na het ontwaken

Wanneer iemand een burn-out heeft, heeft die persoon vaak moeite om de dagelijkse taken op het werk of thuis vol te houden. Dit is vaak ook het moment waarop mensen hulp gaan zoeken.

Fysieke klachten burn-out

De emotionele en mentale klachten die bij een burn-out horen kunnen ook fysieke klachten geven. Dit komt omdat er sprake is van stress, en stress heeft een behoorlijke invloed op het lichaam. Fysieke klachten die bij een burn-out horen zijn onder andere:

  • hoofdpijn;
  • buikpijn;
  • duizeligheid;
  • maagklachten;
  • pijn op de borst;
  • hartkloppingen.

Ik denk dat ik een burn-out heb, wat nu?

Wanneer je bovenstaande klachten hebt doorgenomen, en een groot gedeelte op jou van toepassing is, is het tijd om de huisarts te bellen. De huisarts kan vaak binnen één gesprek vaststellen of er sprake is van een burn-out. Indien nodig kan hij of zij ook een vragenlijst meegeven. Deze vragenlijst is bedoeld als extra informatie voor de huisarts en mag vaak samen met een familielid ingevuld worden als aanvuling.

Hoe herstel je van een burn-out?

Het herstellen van een burn-out kunnen we in 3 fasen opsplitsen: begrijpen & accepteren, oorzaken & oplossingen, en het uitvoeren van de oplossingen. De eerste stap tot het herstellen van een burn-out is accepteren dat je een burn-out hebt en begrijpen wat dit betekent. Rust en ontspanning is hierbij cruciaal. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je (tijdelijk) zal moeten stoppen met werken. De meeste werkgevers doen hier niet moeilijk over gezien het een medische achtergrond heeft.

Bekijk ook:
Zo haal je met gemak 10.000 stappen per dag, ook met een kantoorbaan

Die rust en ontspanning is fijn, maar het is wel belangrijk dat je de oorzaak gaat vinden van de burn-out. Tijdens deze fase zet je alles wat jou spanning geeft op een rij. Waar raak je van gestrest? Wat voor problemen zijn er in jouw leven? En hoe zou je hiermee om kunnen gaan in de toekomst, of hoe verwijder je deze spanning?

In de laatste fase moet je de oplossingen die je bedacht hebt ook daadwerkelijk gaan toepassen. Het is even doorbijten, maar zodra je er weer bovenop bent zal je je een stuk beter voelen.

De dokter kan ervoor kiezen om professionele hulp in te schakelen zoals een maatschappelijk werker of een psycholoog. Medicatie wordt eigenlijk bijna nooit toegepast, maar kan in het beginsel wel gebruikt worden om rust in je hoofd te creëren.

Deel dit bericht
Read later
Sandra Vernon

Hallo, ik ben Sandra! Ik ben 24 jaar en woonachtig in Zuid-Holland. Ik schrijf graag over criminaliteit, maar ook het gezinsleven, dieren, zorg en erotiek zijn voor mij geen onbekend terrein. In mijn vrije tijd lig ik het liefst in bed een serie te kijken, meestal crime of ziekenhuis gerelateerd. Heb je een interessant onderwerp waar je graag meer over leest? Stuur mij dan een berichtje!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1.9k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.