Als je toeristische informatie en advertenties doorleest, wordt er vaak gesproken over de gastvrijheid van de locals. Dat is uiteraard ook van belang als je naar een vakantiebestemming op zoek bent. Als toerist hoop je toch dat je welkom bent op de locatie die je kiest en je ook geholpen zal worden indien je dat even nodig hebt. Maar is er eigenlijk wel een verschil per land of tref je gemiddeld overal dezelfde mensen? En wat heeft social mindfulness daarmee te maken? Wat is social mindfulness precies?
Een aantal sociologen en psychologen hebben uitgezocht hoe het zit. Omdat een wereldwijd onderzoek een enorme opgave zou zijn, hebben ze zich beperkt tot 31 landen, maar wel overal over de wereld. Nederland behoorde tot de onderzochte landen.
Wat is social mindfulness?
Wat is social mindfulness precies? Tijdens het onderzoek ging het niet zozeer om de gastvrijheid voor toeristen, maar een stapje hoger. Social mindfulness werd gedefinieerd als het rekening houden met de belangen van een volstrekt vreemde in je eigen gedrag. Omdat te onderzoeken kregen de bijna 10.000 deelnemers een dozijn dilemma’s voorgelegd. Er werd bewust gekozen voor deelnemers uit geïndustrialiseerde landen om de verschillen in welvaart niet te doorslaggevend te laten zijn in de keuzes.
Een vraagstelling luidde bijvoorbeeld als volgt: Op een schaal liggen 3 koekjes, 2 dezelfde en 1 andere. Je weet dat er na jou nog iemand een koekje zal komen halen, maar hebt geen idee wie. Kies jij dan bewust een koekje waar er twee exemplaren van zijn, zodat de onbekende nog een keuze heeft? Of ga je gewoon voor je eigenbelang ook als dat het koekje is waarvan er nog maar eentje is? Wat zou jij eigenlijk doen?
Nederland is een goede middenmoter
Nadat de scores waren bepaald, bleek dat de verschillen veel groter waren dan de onderzoekers in eerste instantie hadden verwacht. De grootste social mindfulness is te vinden in Japan. Best een verrassing, omdat er in het land van de rijzende zon toch vaak erg weinig ruimte is om te leven in de drukste steden ter wereld. Blijkbaar zijn de Japanners dan toch nog in staat om rekening te houden met vreemden als het op gedrag aankomt.
Nederland speelde geen enkele rol van betekenis is dit onderzoek en eindigde net iets boven het gemiddelde. Best een positieve uitkomst indien je soms ziet wat er zich afspeelt op een terras in de zomerse drukte. Onderaan eindigde het volgende trio: India, Turkije en Indonesië. Heb jij een van die landen bezocht en heb je ervaringen die overeenkomen met dit rapport?
Hoe hoger, hoe beter?
De conclusie dat er landen beter zijn dan andere is niet iets dat de wetenschappers op basis van dit rapport durven te stellen. Het was ook bedoeld om te bewijzen dat er verschillen in social mindfulness per land zijn. Dat werd wel vermoed, maar dit onderzoek heeft het duidelijk gemaakt en ook dat die verschillen groter zijn dan werd gedacht. Een waardeoordeel over de uitkomst is niet aan de orde.
Social mindfulness en het klimaat
Er werd echter na afloop van het onderzoek wel gekeken of er een verband zou kunnen verstaan tussen een hoge score op het gebied van social mindfulness en de bereidheid in een land om zich in te zetten voor de strijd tegen de klimaatverandering. De score uit de test bleek overeen te komen met de instemming van een land om mee te werken aan de klimaatafspraken. Het is echter te vroeg om dat met name te baseren op social mindfulness van de inwoners van een land.
Het opent echter wel perspectieven voor verder onderzoek. Hierbij zou dan ook de invloed van social mindfulness en de bereidheid om mee te werken aan maatschappelijke doelen kunnen worden onderzocht.
Wat denk jij van de uitkomsten van dit onderzoek en vind je verdere analyses zinvol?
Plaats een reactie