Weetjes over port
Saved Read later
Deel dit bericht

8 leuke weetjes over port

Port kan je zoet en stroperig noemen, maar Nederland is een van de grootste importeurs van dit drankje. Per Nederlander staan we in de top van port-drinkers met bijna 0,5 lifter per persoon per jaar. Dat is nog beduidend minder dan in Portugal en Engeland, maar veel meer dan in Spanje of Frankrijk. De Britten zijn over de ontdekkers van de export van de port en nog steeds zijn veel pakhuizen waaruit deze worden verzonden eigendom van Britten. Maar wat weten we verder nog over port? In dit artikel lees je leuke weetjes over port.

8 weetjes over port

Welke soorten port zijn er nu precies, hoe wordt port gemaakt, bij welke gelegenheid drink je port en wat zijn verdere bijzonderheden? Hieronder vind je 8 leuke weetjes over port.

Bekijk ook:
Lekkere cocktails

1. Welke druivensoorten worden gebruikt voor port?

Port is alleen port als het uit een bepaald deel van Portugal komt. Er zijn ook maar een beperkt aantal druiven die gebruikt mogen worden voor deze drank.

De volgende druivensoort zijn geschikt voor echte port:

  • Touriga Nacional
  • Tinta Roriz
  • Tinta Barroca
  • Bastardo
  • Tinta Cão
  • Tinta Francisca
  • Tinto Rouro
  • Donzelinho Tinto
  • Mourisco
  • Malvasia Fina (witte port)
Bekijk ook:
Leuke feitjes: dit wist jij nog niet over wijn

2. Welke soorten port zijn er?

Er wordt een onderscheid gemaakt tussen witte, ruby en tawny port. Sinds 2009 bestaat er ook officieel rosé port. De kleur van wit, rosé en ruby (dieprood) wordt bepaald door de soort druiven die worden gebruikt. De donkere kleur van de tawny wordt veroorzaakt door het feit dat deze port op vaten rijpt, vaak van eikenhout.

In het algemeen moet port minstens drie jaar rijpen voordat deze als gewone port mag worden verkocht. Er is ook vintage ruby en aged tawny te koop. Deze zijn minstens 7 jaar gerijpt. Als er zeer goede jaren zijn wordt daar premium port van gemaakt. Deze worden aangeduid met speciale  beschermde namen. Sommige van de betere portsoorten worden ook veel langer bewaard voordat ze op de fles gaan, dat kan variëren van 10 tot wel 50 jaar.

Bekijk ook:
Wat heb je nodig om zelf bier te brouwen?

3. Hoe wordt port gemaakt?

Waar het bij wijn maken bijna overal al machinaal gebeurt, worden de druiven voor de port nog vaak op traditionele wijze geperst, met blote voeten dus. Beslist iets om over na te denken als je een glaasje neemt. De port gaat daarna gisten in vaten of tanks van roestvrij staal. Het verschil met wijn is dat er extra alcohol wordt toegevoegd aan de drank. De zoetheid van de port wordt met name bepaald door het moment dat deze toevoeging plaatsvindt. Er is ook droge port, net als bij wijn, in dat geval wordt er gewacht tot vrijwel alle druivensuiker is omgezet in alcohol.

4. Bij welke gelegenheid drink je port?

Port is een aperitief en een dessertwijn. Het wordt vooral gedronken bij een pittig hapje of een toetje dat niet al te zoet is. Het meest bekend is port wellicht voor later op de avond met een kaasplankje. Zowel oude Hollandse kazen als pittige Franse (schimmel)kaas zijn daarbij favoriet. Alleen witte port drink je koel, andere kleuren op kamertemperatuur. Bewaar een geopende fles altijd in de koelkast en wacht niet te lang met opmaken.

Bekijk ook:
5 x heerlijke Franse wijnen voor elk moment

5. Waarom is port zo’n succes?

Veel liefhebbers van port roemen de warmte en het gevoel van ontspanning na het drinken van een glas port. Dat heeft uiteraard ook te maken met het alcoholpercentage, dat meestal rond de 20% ligt en daarmee beduidend hoger is dan wijn of bier. Ook de zoete en kruidige smaak wordt als reden gezien voor dat bijzondere effect.

8 leuke weetjes over portweetjes over port

6. Cocktails met port

In Engeland wordt port ook gemixt met tonic en dat wordt -niet bijster origineel- dan een portonic genoemd. Er zijn overigens nog veel meer cocktails met port, zoals Pink Blossom, op basis van rosé port.

7. Hoe heten de wijngaarden?

De wijngaarden waar de druiven voor port worden verbouwd heten quinta’s. Het totale gebied waar dat plaatsvindt is ongeveer zo groot als Noord-Holland. Met name de Douro-vallei is bekend vanwege de wijngaarden waar portdruiven worden verbouwd.

8. Wist je dat er ook Zuid-Afrikaanse ‘port’ is?

Mocht je ooit in Zuid-Afrika een glas port bestellen, dan komt deze vrijwel zeker niet uit Portugal, maar uit het land zelf.

Bekijk ook:
8 Heerlijke Zuid-Afrikaanse wijntjes

Rosalyn

Rosalyn is schrijfster en vertaalster. Reizen is haar grootste passie. En wat is er nu leuker dan je passie met je werk te combineren? Zowel thuis als onderweg schrijft ze graag over actuele onderwerpen!

Plaats een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

3.2k

Log In

Or with username:

Forgot password?

Enter your account data and we will send you a link to reset your password.

Your password reset link appears to be invalid or expired.

Log in

Privacy Policy

Add to Collection

No Collections

Here you'll find all collections you've created before.