Ben je van plan om thuis cannabis te kweken? Dan moet je met de volgende zaken rekening houden!
1. Mag je wietplantjes kweken in Nederland?
De eerste belangrijke vraag die je moet stellen is of je in Nederland wel wietplantjes mag kweken. Het antwoord op deze vraag is ja en nee. In Nederland hebben we namelijk een gedoogbeleid op het gebied van wiet. Dit houdt in dat het kweken van wiet verboden is en eigenlijk dus niet mag. Echter, als je dit op zeer kleine schaal doet, wordt het toch toegelaten. De overheid ziet dit vooralsnog door de vingers.
2. Hoeveel wietplantjes mag je kweken?
In Nederland kan je dus op zeer kleine schaal wiet kweken. Hierbij worden maximaal vijf wietplanten per huishouden gedoogd. Het is niet aan te raden om meer dan vijf wietplanten in huis te nemen, want daar kan je eventueel mee in de problemen komen.
3. Wanneer kan je wietplantjes kweken?
Als je buiten wietplantjes gaat kweken, dan moet je rekening houden met de periode waarin je dit doet. Wietplantjes groeien namelijk het beste tijdens de warme en lichte dagen en daarom kan je dit niet in de herfst of winter doen. Je kan het beste beginnen in de maanden april of mei.
4. Waarmee kan je wietplantjes kweken
Wietplantjes kan je kweken met wietzaden. Ben je een nieuwkomer en wil je starten met het kweken van je eigen wietplantjes, dan kan je het beste beginnen met wietzaadjes kopen.
5. Hoelang duurt het kweken van wiet?
De duur van het kweken van wiet hangt af van verschillende factoren. Dit ligt onder meer aan:
- Het soort wietzaadjes en de kwaliteit ervan
- Of het plantje genoeg water, licht en warmte krijgt
- Of het plantje niet gehinderd wordt door andere omstandigheden, zoals kou of ongedierte
De kweekperiode van wiet neemt meestal enkele maanden in beslag.
6. Wat gaat er vaak fout bij het kweken van wiet?
Bij het kweken van wiet kan er van alles fout gaan, en daar kan het plantje flink onder lijden. Dit zijn de meest gemaakte fouten:
- Te veel of te weinig water geven; een plant die te weinig water krijgt, droog uit. Te veel water is ook niet goed, want dan verzuip je de plant.
- Te veel of te weinig voedingstoffen; een plant heeft genoeg voedingstoffen nodig om te gedijen. Dit kan je zelf beïnvloeden met behulp van mest. Met genoeg mest krijgt je plant voldoende voedingstoffen binnen, maar te veel mest levert ook weer slechte resultaten op.
- Te weinig licht; (wiet)plantjes zijn gek op zonlicht en daar krijgen ze bijna nooit genoeg van. Staan ze te vaak op een donkere plek, dan zullen ze niet goed groeien.
- Te warm of te koud weer; wietplantjes houden dan wel van zonlicht, ze houden niet van extreme hitte. Als het buiten te wordt buiten kunnen de planten uitdrogen of zelfs verbranden. Van te koude temperaturen zijn ze ook geen fan, daarom groeien ze buiten ook niet in de herfst en winter.
- Een slechte bodem; de grond van de wietplant moet ook goed zijn, hierbij moet de bodem de juiste pH waarde hebben. De ideale waarde verschilt per soort, maar deze ligt meestal tussen de 6.0 en 6.8.
Plaats een reactie