De VAR is een prachtige vondst, zo dachten we eerst nog in onze enthousiaste onwetendheid. Hoe hadden we beter kunnen weten? De VAR zou immers voor rechtmatige beslissingen gaan zorgen, en dat is wat we wilden, toch? Buitenspel is buitenspel, de herhalingen zouden het duidelijk aantonen. Die bal was echt helemaal over de lijn, geen discussie meer. Die gele kaart was onterecht en die andere had rood moeten zijn. De VAR zou het voetbal ten goede komen. Alleen nog maar juiste beslissingen. Geen gezeur meer. Alleen nog maar doelpunten waar geen overtreding aan vooraf ging. Alleen nog maar correctheid. Ja, toch?
De waarheid
De werkelijkheid heeft ons al heel snel ingehaald. Ons voetbal is aan het vervarren. Je kunt geen wedstrijd meer ononderbroken kijken want de VAR grijpt altijd wel een keer in. De VAR bemoeit zich overal mee, vindt overal iets van en heeft het lang niet altijd bij het rechte eind. Huh? Maar het voetbal zou toch eerlijker en rechtmatiger worden? Dat dachten we inderdaad, maar eigenlijk is het probleem gewoon verplaatst. Waar we het eerst stelselmatig niet eens waren met de scheidsrechter, zijn we het nu regelmatig niet eens met de beslissingen van de VAR. Voor mijn gevoel is het wel minder geworden, maar toch.
Slow motions
De VAR is soms ook een traag werkend instituut. Een niet nader te noemen trainer was er een beetje boos over, o nee geïrriteerd. Soms duurt het vijf minuten voordat er eindelijk een beslissing is genomen. Als je in het stadion zit, had je misschien net een broodje knak kunnen halen. Aan het thuisfront had je als excuus kunnen opgeven dat je honger had gekregen omdat de wedstrijd zo uitliep, door de VAR. Waarop je wellicht je vrouw nog had moeten uitleggen wat de VAR is. Je was al zo blij dat ze eindelijk begreep wat buitenspel is. Nu de VAR nog.
Charme ingeleverd
Wat ik nog het meest kwalijk vind: de VAR heeft ons de charme van het voetbal afgepakt. Tijdens en na de wedstrijd mopperen, vloeken, tieren over wat die scheidsrechter nu weer allemaal fout had beslist. Want jij had het goed gezien. De volgende dag op je werk nog eens boos worden op die scheids en vervolgens in discussie raken met collega’s die de samenvatting op tv hadden gezien. Dat is ons allemaal afgepakt. Want die scheids kan zich nu altijd verschuilen achter de VAR, die heeft immers meegekeken en waar nodig ingegrepen. Dankjewel VAR, kunnen we jou nog ruilen?
Top-5 VAR-nadelen
- De VAR bemoeit zich met teveel wedstrijdsituaties: laat de scheids ook gewoon lekker zijn werk doen, hij heeft er voor geleerd.
- Kan het iets sneller? De arbiters in de speciale kamer hebben teveel tijd nodig. Bekijk de beelden, in normaal tempo én vertraagd en neem binnen een minuut een beslissing.
- Foute beslissingen, ook door de videoscheidsrechters. Neem een correcte beslissing, eentje die we ook aan onze kinderen kunnen uitleggen. Voorkom bijvoorbeeld dat onze kleine voetballertjes elkaar straks allemaal een duw in de rug gaan geven om de bal te krijgen.
- De scheidsrechter kan zich verschuilen: laat hem asjeblieft weer onbegrijpelijke beslissingen nemen zodat we weer iets hebben om ons boos over te maken.
- De kosten: minimaal tienduizenden euro’s per stadion, voor camera’s en andere benodigde apparatuur.
Plaats een reactie