Wanneer jouw tante van 50+ een jaar of 8 geleden op haar gebruikelijke te luide toon tijdens een verjaardag meldde dat zij een profiel op Tinder had aangemaakt, zou dat beslist voor een stilte hebben gezorgd. Tinder was immers een wat groezelige site waar iedereen wel van had gehoord, maar waar uiteraard niemand ingeschreven stond, althans dat niet zou toegeven. Zou het mens nu echt op zoek zijn naar een onenightstand of het verkeerd hebben begrepen? Na een pijnlijke stilte ging het gesprek waarschijnlijk weer door over een heel ander onderwerp.
Hoe ging daten vroeger eigenlijk?
Een partner vinden is toch vanzelfsprekend en dat lukt iedereen als je maar geduld hebt. Bij familieleden waarbij het wat langer duurde, werd de standaard opmerking gebruikt dat er op ieder potje een dekseltje paste. Het bemiddelen bij het vinden van een partner gebeurde daarom een beetje stiekem met een anonieme advertentie in de krant waarbij een niet onaantrekkelijke heer een dito dame zocht. Daarnaast waren er de bemiddelingsbureau waar dames (en een enkele heer) met mensenkennis de kandidaten een interview afnamen en hen daarna in contact brachten met een geschikte partner. Uiteraard ging het allemaal heel discreet en was het zeer duur. Dat laatste zorgde ervoor dat alleen serieuze mensen deze weg kozen.
Hoe begon het online daten?
Relatieplanet was een van de eerste online datingsites in Nederland en werd opgericht in 2002. Door het internet was het mogelijk om ook het daten of beter gezegd het bemiddelen te digitaliseren. Relatieplanet bood de mogelijkheid voor singles om een profiel aan te maken met een duidelijke foto. Het nieuwe van deze vorm van daten was dat de selectie door de leden zelf werd gedaan. Op basis van de gegevens kon een betalend lid contact opnemen met een van de andere profielen. De anonimiteit werd pas doorbroken indien beide daartoe besloten, bijvoorbeeld door samen uit te gaan. In 2006 nam TMG, waartoe ook de Telegraafgroep behoort, Relatieplanet over. Erg succesvol was de site nog niet, omdat er nog weinig vertrouwen was in dit nieuwe product.
Hoe is Tinder ontstaan?
In 2012 begonnen we te swipen. Tinder begon als een datingsite waar het met name draaide om seks. Op zoek naar iemand voor een avondje uit dat in bed zou moeten eindigen? Dan was het even swipen, een woord dat eerder niet voorkwam in de gemiddelde vocabulaire van de jongeren. Want Tinder leek ook vooral bedoeld voor jongeren en niet voor tantes van 50+. Swipen is eigenlijk een vegende beweging over je scherm maken. Bij online dating betekent het dat je iemand als het ware wegveegt uit jouw suggesties. Hoe dan ook, Tinder vormde het begin van het succes van online dating. Jongeren die zich wat minder jong voelden meldden zich ook aan bij andere online datingsites. Er ontstond vertrouwen in deze manier van elkaar ontmoeten.
Relatieplanet is groot, maar niet groot genoeg
Relatieplanet werd op een bepaald moment de grootste online datingsite van ons land. In totaal hebben er meer dan 3 miljoen Nederlanders zich hier op enig moment ingeschreven. Misschien uit nieuwsgierigheid of wellicht in een serieuze poging een partner te vinden. Per 1 juli aanstaande stopt het allemaal. De huidige leden krijgen nog een maand de tijd om de ‘ware’ te vinden. Relatieplanet kan niet meer opboksen tegen de grote internationale spelers en daar mag je eigenlijk vooral Tinder voor lezen. De site is niet langer winstgevend te maken en zal geheel verdwijnen.
Werkt online dating?
In het land van Tinder, de Verenigde Staten, is online daten heel gewoon geworden. Dat zal ook iets te maken hebben met de grotere afstanden die Amerikanen gewend zijn af te leggen. Uit een recent onderzoek bleek dat bij relaties in de VS de meeste zijn ontstaan middels een eerste contact op een datingsite. In Nederland is dat nog niet het geval, maar is online daten beslist geen taboe meer, ook niet voor tantes van 50+. Er blijven een groot aantal (vaak gespecialiseerde) online datingsites over als Relatieplanet op zwart zal gaan.
Plaats een reactie